Kitosan / polianilin / CuO / aktif karbon nanokompozitin süperkapasitör uygulamaları
Supercapacitor applications of chitosan/polyaniline/CuO/Active carbon nanocomposite
- Tez No: 1004407
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Enerji, Chemistry, Energy
- Anahtar Kelimeler: İletken polimerler, Conducting polymers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Tezde Hatay/Mersin bölgesine özel bir bitki olan Hambeles tedarik edilip, ufak parçalara ayrılarak içerisindeki çekirdekler çıkarılıp, toz haline getirilmiş ve kurutularak çinko klorür (ZnCl2) ile aktivasyon sağlanarak kül fırını cihazı ile farklı birleşim oranlarında, farklı karbonizasyon sıcaklıklarında (500, 600 ve 700 oC) ve karbonizasyon süreleri (2 saat) kullanılarak aktif karbon sentezi gerçekleştirilmiştir. Elektrot malzemesi yapımında Tablo 1'deki birleşme oranlarında CuO/AK, Kitosan/CuO/AK, PANI/CuO/AK, Kitosan/CuO/PANI/AK, N-Metil 2-pirolidon kimyasalı yardımıyla çamur haline getirilerek paslanmaz çelik (SS) elektrotlara sürülmüş ve kurutularak süperkapasitör cihazlarında elektrot malzemesi olarak kullanılmıştır. Asetilen siyahı elektrot malzemesinin elektrik iletkenliğini arttırmak amacıyla kullanılmıştır. Elektrot bileşenleri olan AK, CuO ve PANI homopolimerinin karakterizasyonları FTIR-ATR, SEM-EDX, TGA-DTA, BET ve 4-nokta prob katı elektrik iletkenlik ölçümleriyle gerçekleştirilmiştir. Malzemelerin özellikle elektrik iletkenlik, por büyüklüğü ve yüzey alanı ilişkisinin eleketrokimyasal performans testlerine olan etkisi incelenmiştir. Paslanmaz çelik (SS) elektrotlar kullanılarak 2'li elektrot sisteminde simetrik süperkapasitör cihazlar yapılmıştır. Süperkapasitör cihaz performansları döngülü voltametri (CV), galvanostatik yükleme/boşalma (GCD) ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 1000 defa yükleme/boşalma ölçümleri (stabilite) CV metodu ile 100 mV/s tarama hızında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen süperkapasitör cihazların elektrokimyasal performansları (Csp, E, P, stabilite vb.) malzemeler karşılaştırılarak süperkapasitör cihaz performansına olan etkisi detaylıca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis, Hambeles products, a special plant offered in Hatay/Mersin, were separated into pieces, the particles they contained were removed, powdered, dried and crystallized (ZnCl2), and activated carbon synthesis was carried out with a muffle furnace device at different carbonization temperatures (500, 600, and 700 °C), and during carbonization process for 2 h. In the electrode material production, CuO/AC, PANI/CuO/AC, Chitosan/CuO/AC and Chitosan/CuO/PANI/AC in th feed ratio in Table 1, were turned into slurry with the help of N-Methyl-2-pyrrolidone chemical, applied to stainless steel (SS) electrodes, dried and used as electrode material in supercapacitor devices. Acetylene black (AB) was used to increase the electrical conductivity of the electrode material. Characterization of the electrode components of AC, CuO, and PANI was carried out by FTIR-ATR, SEM-EDX, TGA-DTA, BET and Four-point probe solid electrical conductivity measurements. The effects of the materials, especially the relationship between electrical conductivity, pore size and surface area on electrochemical performance tests were examined. Symmetric supercapacitor devices were fabricated in a 2 electrode system using stainless steel (SS) electrodes. Supercapacitor device performances were taken by cyclic voltammetry (CV), galvanostatic charge-discharge (GCD) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) methods. Additionally, 1000 charge/discharge cycles were performed by CV method at a scan rate of 100 mV/s. The electrochemical performances (Csp, E, P, stability, etc.) of the obtained supercapacitor devices were compared and their effects on the supercapacitor device performance were examined in detail.