Karbapeneme dirençli Klebsiella pneumoniae enfeksiyonlarında seftazidim-avibaktam direnci: Risk faktörleri ve mortalitenin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1004409
  2. Yazar: BÜŞRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY TUNCER ERTEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: CRKP, seftazidim-avibaktam, seftazidim-avibaktam direnci, risk faktörleri, karbapenem direnci, karbapeneme dirençli K. pneumoniae, CRKP, ceftazidime-avibactam, ceftazidime-avibactam resistance, risk factors, carbapenem resistance, carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dirençli Gram-negatif bakterilerle gelişen enfeksiyonlar, tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiş olup, bu enfeksiyon etkenleri arasında karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae (CRKP) öne çıkmaktadır. CRKP'ye bağlı gelişen enfeksiyonların tedavisinde umut vaat eden antibiyotiklerden biri olan seftazidim-avibaktama (CAZ-AVI) karşı direnç oranlarının giderek arttığı bildirilmektedir. Çalışmanın amacı, CRKP enfeksiyonlarında CAZ-AVI direnci ile ilişkili risk faktörleri ve mortalitenin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde Ocak 2022- Aralık 2023 tarihleri arasında retrospektif, Ocak 2024- Haziran 2025 tarihleri arasında prospektif olarak yürütülmüştür. Çalışmaya, bu dönemde ilk kez CRKP üremesi saptanan hastalar dahil edilmiştir. CRKP izolatları CAZ-AVI duyarlılık durumuna göre dirençli ve duyarlı olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Hastalar; demografik özellikler, komorbiditeler, invaziv ve cerrahi girişim öyküsü, etken üreyene kadarki hastane ve YBÜ yatış süresi, toplam hastane ve YBÜ yatış süresi, son üç ay içindeki antibiyotik kullanım ve hastane yatış öyküsü açısından karşılaştırılarak CAZ-AVI direnci ile ilişkili risk faktörleri değerlendirilmiştir. CAZ-AVI direncinin mortalite üzerine etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, hastalar aldıkları tedavi rejimlerine göre sınıflandırılmış ve mortalite oranları analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirme SPSS 25.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Toplam 143 CRKP enfeksiyonu olan hasta çalışmaya dahil edilmiş olup, 61'inde (%42,7) CAZ-AVI direnci saptanmıştır. Direnç gelişimi açısından değerlendirilen değişkenlerden, prokalsitonin (p=0.025) dışında hiçbir faktörün CAZ- AVI direnci ile anlamlı ilişkisi görülmemiştir. CAZ-AVI dirençli grupta duyarlı gruba göre amikasin direnci daha fazla saptanmış olup bulgular istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001). CAZ-AVI duyarlı ve dirençli CRKP izolatlarında 30 günlük genel mortalite oranının %53,8 olduğu ve CAZ-AVI direncinin mortalite 14 üzerinde bağımsız bir risk faktörü olmadığı belirlenmiştir. Cox regresyon analizine göre mortalite riskini; yaştaki her bir yıl artış %3 (p=0.001), Charlson komorbidite indeksindeki (CCI) her bir birimlik artış ise %10 (p=0.016) oranında artırmıştır. Laboratuvar parametrelerinden AST ve total bilirubin düzeylerindeki artış mortalite riskini artırırken (p=0.001), albümin ve GFR düzeylerindeki artış mortalite riskini azaltmıştır (p=0.007 ve p=0.003). CAZ-AVI duyarlı olgular aldıkları tedaviye göre dört alt grupta değerlendirilmiştir: tek CAZ-AVI, diğer tekli rejimler, kolistin içeren kombinasyonlar, diğer kombinasyonlar. Bu dört grup mortalite açısından kıyaslanmış ve sağkalım, diğer tekli rejimleri alan grupta diğer gruplara kıyasla anlamlı olarak azalmıştır (p<0.001). Benzer şekilde, CAZ-AVI dirençli olgularda da kolistin içeren ve diğer kombinasyonların birbirine üstünlüğü bulunmazken, tekli rejimde ilk iki tedaviye göre sağkalımın azaldığı saptanmıştır (p<0.001). Sonuç: Çalışmamızda CRKP izolatlarında CAZ-AVI direncinin yıllar içinde arttığı saptanmıştır. Direnç gelişimiyle olası risk faktörleri arasında anlamlı ilişki bulunmamış; ayrıca, CAZ-AVI direncinin mortalite açısından bağımsız bir risk faktörü olmadığı belirlenmiştir. Yaş, yüksek CCI skoru, AST ve total bilirubin artışı mortaliteyi artırırken; albumin ve GFR düzeylerindeki artışın mortaliteyi azalttığı görülmüştür. CAZ-AVI duyarlı grupta CAZ-AVI tedavisi üstün saptanmamış, CAZ- AVI dirençli ve duyarlı grupta tekli tedavi rejimi mortaliteyi artırmıştır. CRKP enfeksiyonlarının yönetimi güç olup, bu enfeksiyonların risk faktörlerinin bilinmesi, önleme ve etkin tedavi stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Resistant Gram-negative infections have become a significant health problem worldwide, with carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae (CRKP) being one of the most prominent infectious agents. It has been reported that resistance rates to ceftazidime-avibactam (CAZ-AVI), one of the promising antibiotics for the treatment of CRKP-related infections, are increasing. The aim of this study is to evaluate the risk factors associated with CAZ-AVI resistance and mortality in CRKP infections. Materials and Methods: This study was conducted retrospectively between January 2022 and December 2023 and prospectively between January 2024 and June 2025 at the Anaesthesia and Resuscitation Intensive Care Unit of Ankara Education and Research Hospital. The patients with newly isolated CRKP during this period were included in the study. CRKP isolates were divided into two groups as susceptible or resistant based on their susceptibility to CAZ-AVI. Patients were compared in terms of demographic characteristics, comorbidities, history of invasive and surgical procedures, length of hospital and ICU stay until the causative organism was identified, total length of hospital and ICU stay, antibiotic use in the last three months, and history of hospitalisation to evaluate risk factors associated with CAZ- AVI resistance. The effect of CAZ-AVI resistance on mortality was investigated. Additionally, patients were classified according to their treatment regimens, and mortality rates were analysed. Statistical analysis was performed using the SPSS 25.0 programme. A p-value <0.05 was considered statistically significant in all analyses. Results: A total of 143 patients with CRKP infection were included in the study, and CAZ-AVI resistance was detected in 61 (42.7%). Among the variables evaluated for resistance development, no factor other than procalcitonin (p=0.025) was found to have a significant association with CAZ-AVI resistance. Amikacin resistance was found to be higher in the CAZ-AVI-resistant group compared to the susceptible group, and the findings were statistically significant (p<0.001). CAZ- AVI resistance was not found to be an independent risk factor for mortality, and the 16 30-day overall mortality rate was determined to be 53.8% in both CAZ-AVI- susceptible and resistant CRKP isolates. According to Cox regression analysis, each additional year of age increased the risk of mortality by 3% (p=0.001), while each unit increase in the Charlson Comorbidity Index (CCI) increased it by 10% (p=0.016). Among laboratory parameters, increases in AST and total bilirubin levels increased the risk of mortality (p=0.001), while increases in albumin and GFR levels decreased the risk of mortality (p=0.007 and p=0.003). CAZ-AVI-susceptible cases were evaluated in four subgroups according to the treatment they received: only CAZ-AVI, other monotherapies, combinations containing colistin or other combinations. However, survival was significantly reduced in the other monotherapy group compared to the combination groups (p<0.001). Similarly, in CAZ-AVI- resistant cases, while there was no superiority of colistin-containing and other combinations over each other, survival was found to be reduced in other monotherapy group (p<0.001). Conclusion: Our study found that CAZ-AVI resistance in CRKP isolates increased over the years. No significant association was found between resistance and potential risk factors, and it was determined that CAZ-AVI resistance was not an independent risk factor for mortality. Age, high CCI score, increased AST and total bilirubin increased mortality, while increased albumin and GFR levels decreased mortality. CAZ-AVI therapy was not found to be superior in the CAZ-AVI- susceptible group, and other single-agent therapy increased mortality in both the CAZ-AVI-resistant and susceptible groups. The management of CRKP infections is challenging, and it is necessary to identify the risk factors for these infections and prevention and effective treatment strategies.