Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ)'nde yatan hastalarda çoğul ilaca dirençli (MDR), yaygın ilaca dirençli (XDR) ve panrezistan (PDR) Klebsiella pneumoniae enfeksiyonları için risk faktörleri ve tedavide seftazidim-avibaktam, kolistin içeren kombinasyonlar ve kolistin dışı kombinasyon tedavilerin karşılaştırılması
Risk factors for multiple-drug resistant (MDR), extended drug-resistant (XDR), and panresistant (PDR) Klebsiella pneumoniae infections in intensive care unit (ICU) patients and comparison of ceftazidim-avibactam, colistin-containing combination therapies and non-colistin combination therapies in treatment
- Tez No: 992362
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH CESUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Ünitesi, Risk faktörleri, Mortalite, Dirençli Klebsiella pneumoniae, Monoterapi, Kombine tedavi, Intensive Care Unit, Risk factors, Mortality, Resistant Klebsiella pneumoniae, Monotherapy, Combined treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yoğun Bakım Ünitesinde (YBÜ) yatan ve dirençli Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae) enfeksiyonu gelişen hastalarda dirençle ve mortaliteyle ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi ve tedavide kullanılan rejimlerin (monoterapi ve kombine tedavi) etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde 1 Ocak 2019- Ekim 2023 tarihleri arasında MDR, XDR ve PDR K. pneumoniae enfeksiyonu gelişen 316 hasta retrospektif olarak dahil edildi. Çalışma verileri; Enfeksiyon Kontrol Komitesi (EKK) tarafından aktif, hastaya ve laboratuara dayalı dayalı sürveyansla elde edilen veriler ve hastane elektronik kayıt sistemi verilerinin retrospektif olarak taranmasından elde edildi. K. pneumoniae suşlarının tür düzeyinde tanımlanması VİTEK MS (bioMérieux, Fransa) ile tanımlandı. Antibiyotik duyarlılık testleri, kolistin ve seftazidim-avibaktam (CAZ-AVI) dışındaki tüm ajanlar için VİTEK 2 (bioMérieux, Fransa) otomatize sistem kullanılarak belirlendi. CAZ-AVI duyarlılığı Mueller-Hinton agar besiyerinde Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile; kolistin duyarlılılığı ise sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile değerlendirildi. Tüm antibiyotik duyarlılık testleri, European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) standartlarına uygun olarak mikrobiyoloji laboratuvarında yürütüldü. İstatistiksel değerlendirme SPSS 29.0 (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) programı kullanılarak yapıldı. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 316 hastanın yaş ortalaması 70,5±15,1 yıl olarak saptandı. Hastaların cinsiyet dağılımı incelendiğinde, 166'sı (%52) kadın, 150'si (%48) erkekti. Dirençli K. pneumoniae suşlarının direnç fenotipine göre dağılımı; 96 (% 30,4) MDR, 170 (%53,8) XDR ve 50 (%15.8) PDR olarak belirlendi. Dirençli K. pneumoniae enfeksiyonu olan toplam 316 hastada hastalarda 30 günlük mortalite oranı %51,9 tespit edildi. PDR K. pneumoniae enfeksiyonu olan hastalarda 30 günlük mortalite oranı %64 olup XDR (%54,7) ve MDR (%40,6) K. pneumoniae enfeksiyonu olan hastalara göre daha yüksek saptandı. Ventilatör ilişkili pnömoni gelişen hastalarda mortalite oranı diğer enfeksiyon odaklarından daha yüksekti. MDR, XDR ve PDR K. pneumoniae enfeksiyonu olan hastalarda mortalite açısından kombine tedavi alanlar ile monoterapi alanlar arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Ayrıca, kombine tedavi alan hastalar kendi aralarında karşılaştırıldığında; mortalite gelişen grupta karbapenem/ kolistin, karbapenem/ aminoglikozid kombinasyonlarının daha fazla kullanıldığı belirlendi. Dirençli K. pneumoniae enfeksiyonu olan hastalarda mortalite ile ilişkili risk faktörleri; ileri yaş, aterosklerotik kalp hastalığı, kronik böbrek hastalığı, mekanik ventilasyon ve entübasyon gereksinimi, trakeostominin uygulanmaması, transfüzyon uygulanmamış olması, hemodiyaliz uygulanması, PDR ve XDR K. pneumoniae suşu ile enfekte olmak olarak belirlendi. Otuz günlük mortalite için bağımsız risk faktörleri ise; ileri yaş, mekanik ventilasyon gereksinimi, trakeostomi uygulanmaması ve transfüzyon uygulanmamış olması olarak belirlendi. Sonuç: YBÜ' de yatan hastalarda dirençli K. pneumoniae enfeksiyonlarında risk faktörlerinin belirlenmesi, uygun enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması, etkin tedavi rejimlerinin (monoterapi veya kombine tedavi) belirlenmesi hastalarda gelişebilecek mortalite ve morbidite oranlarını azaltacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to determine the risk factors associated with resistance and mortality in patients hospitalized in the Intensive Care Unit (ICU) who develop resistant Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae) infection and to compare the effectiveness of treatment regimens (monotherapy and combination therapy) used. Materials and Methods: The study retrospectively included 316 patients who developed MDR, XDR, and PDR K. pneumoniae infections in the Intensive Care Units of Ankara Education and Research Hospital between January 1, 2019, and October 2023. Study data were obtained from active, patient- and laboratory-based surveillance conducted by the Infection Control Committee (ICC) and from retrospective screening of hospital electronic record system data. K. pneumoniae strains were identified at the species level using VITEK MS (bioMérieux, France). Antibiotic susceptibility testing was performed using the VITEK 2 automated system (bioMérieux, France) for all agents except colistin and ceftazidime-avibactam (CAZ-AVI). CAZ-AVI susceptibility was evaluated using the Kirby-Bauer disk diffusion method on Mueller-Hinton agar; colistin susceptibility was evaluated using the liquid microdilution method. All antibiotic susceptibility tests were performed in the microbiology laboratory in accordance with European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) standards. Statistical analysis was performed using the SPSS 29.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) program. A p-value < 0.05 was considered statistically significant in all analyses. Results: The mean age of the 316 patients included in the study was determined to be 70.5±15.1 years. When the gender distribution of the patients was examined, 166 (52%) were female and 150 (48%) were male. The distribution of resistant K. pneumoniae strains according to their resistance phenotype was determined as follows: 96 (30.4%) MDR, 170 (53.8%) XDR, and 50 (15.8%) PDR. The 30-day mortality rate was 51.9% in the total of 316 patients with resistant K. pneumoniae infection. The 30-day mortality rate was higher in patients with PDR K. pneumoniae infection (64%) compared to those with XDR (54.7%) and MDR (40.6%) K. pneumoniae infection. The mortality rate was higher in patients who developed ventilator-associated pneumonia than in those with infections from other sources. No statistically significant difference in mortality was found between patients receiving combination therapy and those receiving monotherapy in patients with MDR, XDR, and PDR K. pneumoniae infections. Furthermore, when patients receiving combination therapy were compared among themselves, it was determined that carbapenem/colistin and carbapenem/aminoglycoside combinations were used more frequently in the group that developed mortality. Risk factors associated with mortality in patients with resistant K. pneumoniae infection were determined to be advanced age, atherosclerotic heart disease, chronic kidney disease, requirement for mechanical ventilation and intubation, absence of tracheostomy, absence of transfusion, hemodialysis, and infection with PDR and XDR K. pneumoniae strains. Independent risk factors for 30-day mortality were determined to be advanced age, requirement for mechanical ventilation, absence of tracheostomy, and absence of transfusion. Conclusion: We believe that identifying risk factors for resistant K. pneumoniae infections in hospitalized patients at the ICU, implementing appropriate infection control measures, and determining effective treatment regimens (monotherapy or combination therapy) will reduce mortality and morbidity rates in patients.