Genç sürekli 1. büyük azı ve süt 2. azı dişlerde meziobukkal 2. kanal varlığının ve Vertucci sınıflandırılmasının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the presence of a mesiobuccal 2. canal and Vertucci classification in young permanent 1. molars and primary 2. molars using cone-beam computed tomography
- Tez No: 1004437
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ ZORLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sürekli birinci büyük azı diş, KIBT, Mb2, Süt ikinci azı diş, Vertucci sınıflaması, Permanent first molar, CBCT, MB2, Primary second molar, Vertucci classification
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; genç sürekli birinci büyük azı dişler ve süt ikinci azı dişlerde meziobukkal ikinci kanal (Mb2)'nin bulunma sıklığının değerlendirilmesi ve var olan kanalların Vertucci sınıflamasına göre sınıflandırılmasıdır. Ocak 2014-Haziran 2023 arasında İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi arşivinden alınan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri arasından 18 yaş altındaki bireylere ait ve dahil edilme kriterlerine uygun olan 199 KIBT görüntüsü çalışmaya dahil edilmiştir. Üst sürekli birinci büyük azı dişler ve süt ikinci azı dişlerinin mezial kök kanallarının uzun eksenine paralel olacak şekilde dikey ve yatay işaretlemeler üç düzlemde yapılarak kanal konfigürasyonlarının Vertucci sınıflamasına göre tipleri kaydedilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 25.0 (SPSS, IBM Corp.. ABD) programı kullanılarak analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen toplam 199 KIBT görüntüsünün %51,3'ü kadın (n=102), %48,7'si erkek (n=97) olup yaş ortalaması 12,43 ± 2,97'dir. İncelenen görüntülerin %99'unda (n=197) 16 numaralı diş, %98'inde (n=195) 26 numaralı diş, %23,6 (n=47) 55 numaralı diş, %21,6'sında (n=43) 65 numaralı diş ağızda mevcut olarak gözlemlenmiştir. Diş numarasına göre incelendiğinde Mb2 varlığı 16 numaralı dişte %51,8 (n=102), 26 numaralı dişte %54,9 (n=107), 55 numaralı dişte %46,8 (n=22) ve 65 numaralı dişte %53,5 (n=23) olarak saptanmıştır. Vertucci sınıflamasına göre en sık görülen konfigürasyon Tip I (%47,30) olup; bunu Tip IV (%29,46) ve Tip II (%14,73) izlemektedir. Tip V nadir (%3,11), Tip III ise oldukça nadir (%0,62) olarak belirlenmiştir. 16 ve 26 numaralı dişlerde Mb2 varlığı unilateral saptandığında, kontralateral dişte de Mb2 görülme durumu istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir (p<0,001) ve her iki dişte Vertucci tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,001). 55 ve 65 numaralı dişlerde Mb2 varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0,008) ve her iki dişte Vertucci tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,006). Aynı ark içindeki dişler incelendiğinde, 16 ve 55 numaralı dişlerde Mb2 varlığının eşzamanlı dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,048). Buna karşın, 26 ve 65 numaralı dişler arasında Mb2 varlığı yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p=0,601). Bu bulgular ışığında, Mb2'nin hem süt hem sürekli dişlerde unilateral olarak saptanması ile kontralateral dişte Mb2 görülme durumu arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Endodontik tedaviler yapılırken kontralateral dişteki kök kanal morfolojisi dikkate alınmalıdır. Ancak aynı arkta bulunan süt ve sürekli dişler arasında Mb2 varlığı açısından tutarlı ve kesin bir ilişki gösterilememiştir. Bu nedenle, süt dişinde saptanan Mb2 varlığının, aynı arkta yer alan sürekli dişte benzer bir konfigürasyonun bulunacağını öngörmede tek başına yeterli olmadığı söylenebilir. Örneklem sayısının arttırıldığı ileri çalışmalar ile aralarındaki ilişki açığa çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the prevalence of the second mesiobuccal canal (Mb2) in young permanent first molars and primary second molars, and to classify the existing canal configurations according to the Vertucci classification. Among the cone-beam computed tomography (CBCT) images obtained from the archive of the Department of Oral and Maxillofacial Radiology, Faculty of Dentistry, Istanbul Aydın University between January 2014 and June 2023, a total of 199 CBCT images belonging to individuals under aged 18 years and meeting the inclusion criteria were included in the study. Vertical and horizontal reference lines parallel to the long axis of the mesial root canals of maxillary permanent first molars and primary second molars were established in three planes, and the canal configurations were recorded according to the Vertucci classification. The obtained data were analyzed using SPSS 25.0 software (SPSS, IBM Corp., USA), and the level of significance was set at p < 0.05. Of the 199 CBCT images included in the study, 51.3% belonged to females (n = 102) and 48.7% to males (n = 97), with a mean age of 12.43 ± 2.97 years. In the evaluated images, the presence of teeth was observed as follows: tooth #16 in 99% (n = 197), tooth #26 in 98% (n = 195), tooth #55 in 23.6% (n = 47), and tooth #65 in 21.6% (n = 43). When the presence of Mb2 was evaluated according to tooth number, Mb2 was detected in 51.8% (n = 102) of tooth #16, 54.9% (n = 107) of tooth #26, 46.8% (n = 22) of tooth #55, and 53.5% (n = 23) of tooth #65. According to the Vertucci classification, the most frequently observed configuration was Type I (47.30%), followed by Type IV (29.46%) and Type II (14.73%). Type V was rare (3.11%), whereas Type III was very rare (0.62%). When Mb2 was unilaterally detected in teeth #16 and #26, the presence of Mb2 in the contralateral tooth was statistically significant (p < 0.001), and a statistically significance was found between the Vertucci configurations of both teeth (p < 0.001). A statistically significant association was also observed between the presence of Mb2 in teeth #55 and #65 (p = 0.008), along with their Vertucci configurations (p = 0.006). When teeth located within the same dental arch were evaluated, a statistically significant association was found regarding the distribution of Mb2 presence between teeth #16 and #55 (p = 0.048). However, no statistically significant association was observed between teeth #26 and #65 with respect to Mb2 presence (p = 0.601). In light of these findings, a statistically highly significant association was identified between the unilateral detection of Mb2 in both primary and permanent teeth and the presence of Mb2 in the contralateral tooth. Therefore, the root canal morphology of the contralateral tooth should be taken into consideration during endodontic treatment. However, no consistent or definitive relationship could be demonstrated between primary and permanent teeth located within the same dental arch with respect to the presence of Mb2. Consequently, the detection of Mb2 in a primary tooth alone cannot be considered sufficient to predict the presence of a similar configuration in the permanent tooth located within the same arch. Further studies with larger sample sizes may help to elucidate the relationship between these teeth.