Solid tümörlerde yeni nesil dizileme yöntemiyle saptanan genetik mutasyonların tedaviyi yönlendirmeye katkısı
The role of genetic mutations identified through next-generation sequencing in guiding treatment of solid tumors
- Tez No: 1004449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİYE AK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: DNA mutasyon analizi, Dizi analizi-DNA, Dizi analizi-RNA, Kanser, Mutasyon, Tümörler, İmmünoterapi, DNA mutational analysis, Sequence analysis-DNA, Sequence analysis-RNA, Mutation, Immunotherapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ: Solid tümörler, genetik ve biyolojik heterojenite gösteren ve standart tedavi yaklaşımlarına değişken yanıtlar sergileyen malignitelerdir. Yeni Nesil Dizileme (NGS) teknolojilerindeki gelişmeler, tümörlerin moleküler düzeyde analiz edilmesini sağlayarak hedefe yönelik tedavilerin klinik pratiğe entegrasyonunu mümkün kılmıştır. Bu çalışmada, solid tümörlü hastalarda germline ve somatik NGS analizleri ile saptanan genetik değişikliklerin tedavi kararları ve sağkalım üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'ne Ocak 2021–Şubat 2025 tarihleri arasında başvurmuş ve takipleri sırasında NGS analizi uygulanmış toplam 190 solid tümör tanılı hasta dahil edilmiştir. Hastaların 99'una germline NGS analizi, 91'ine ise doku biyopsisi ve/veya dolaşımdaki tümör DNA'sı (ctDNA) üzerinden somatik NGS analizi uygulanmıştır. Klinik, demografik ve patolojik veriler hasta dosyalarından retrospektif olarak elde edilmiştir. Saptanan genetik varyantlarda hedefe yönelik tedavi uygulanabilirliği ve tedavi yanıtları değerlendirilmiştir. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ile yapılmış, prognostik faktörler tek ve çok değişkenli analizlerle incelenmiştir. Bulgular: Analizler sonucunda, somatik NGS analizi uygulanan hasta grubunda tümör tipine özgü klinik açıdan anlamlı mutasyonlar saptanmış olup, hastaların bir kısmına mutasyona yönelik hedef tedavi uygulanmıştır. NGS sonrası mutasyona yönelik tedavi alan hastalarda, progresyonsuz sağkalım süresinin uzadığı gösterilmiştir (p<0.05). Ayrıca ECOG performans skoru, metastaz varlığı ve NGS öncesi verilen tedavi seri sayısı sağkalım ile anlamlı ilişki göstermiştir (p<0.05). Germline NGS grubunda en sık BRCA1 ve BRCA2 mutasyonları izlenirken meme kanseri tanılı hastalar özelinde yapılan analizde, patojenik mutasyon saptanan hastaların tanı yaşının, saptanmayan hastalara göre daha düşük olduğu ve ailede kanser öyküsü varlığının daha sık olduğu görülmüştür (p<0.05). Sonuç: Solid tümörlü hastalarda NGS temelli moleküler profilleme, tedaviyi yönlendirmede ve hedefe yönelik tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde önemli katkı sağlamaktadır. Germline ve somatik NGS analizleri ile elde edilen genetik veriler, hasta bazlı tedavi stratejilerinin oluşturulmasına olanak tanımakta ve klinik sonuçların iyileştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu bulgular, NGS'nin gerçek yaşam pratiğinde kişiselleştirilmiş onkoloji uygulamalarındaki önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Solid tumors are characterized by marked genetic and biological heterogeneity, resulting in variable responses to standard treatment approaches. Advances in next-generation sequencing (NGS) technologies have enabled detailed molecular profiling of tumors and facilitated the integration of targeted therapies into clinical practice. This study aimed to evaluate the impact of genetic alterations identified through germline and somatic NGS analyses on treatment decisions and survival outcomes in patients with solid tumors. Patients and Methods: A total of 190 patients with solid tumors who underwent NGS analysis at Istanbul University Oncology Institute between January 2021 and February 2025 were included. Germline NGS analysis was performed in 99 patients, while somatic NGS analysis using tissue biopsy and/or circulating tumor DNA (ctDNA) was conducted in 91 patients. Clinical, demographic, and pathological data were retrospectively collected. Genetic variants were classified according to clinical significance, and the applicability of targeted therapies and treatment responses were evaluated. Survival analyses were performed using the Kaplan–Meier method and prognostic factors were assessed by univariate and multivariate analyses. Results: Tumor-specific clinically significant mutations were identified in the somatic NGS group and a subset of patients received mutation-directed targeted therapies. Patients treated with targeted therapies following NGS demonstrated significantly prolonged progression-free survival (p<0.05). ECOG performance status, presence of metastasis, and the number of treatment lines administered prior to NGS were significantly associated with survival outcomes (p<0.05). In the germline NGS group, BRCA1 and BRCA2 mutations were most frequently detected. Among breast cancer patients, pathogenic mutations were associated with younger age at diagnosis and a higher frequency of family history of cancer (p<0.05). Conclusion: NGS-based molecular profiling plays a crucial role in guiding treatment decisions and identifying targeted therapy options in patients with solid tumors. Germline and somatic NGS analyses support individualized treatment strategies and improved clinical outcomes, highlighting the importance of NGS in real-world personalized oncology practice.