Oküler toksoplazmozis olgularında demografik özelliklerin, klinik bulguların ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of demographic characteristics, clinical findings, and treatment outcomes in cases of ocular toxoplasmosis
- Tez No: 1004471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN SUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Oküler toksoplazmozis, üveit, koryoretinit, foveal skar, görsel prognoz, Ocular toxoplasmosis, uveitis, chorioretinitis, foveal scar, visual prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üçüncü basamak bir sağlık merkezinde oküler toksoplazmozis (OT) tanısı ile takip edilen hastaların demografik özelliklerini, klinik bulgularını, lezyon lokalizasyonlarını, tedavi sonuçlarını ve görsel prognozu etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 1990 – Aralık 2024 tarihleri arasında kliniğimizde OT tanısı alan 272 hastanın 345 gözü retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, başvuru şikâyetleri, aktif ve skar lezyonlarının boyutu ve yerleşimi, nüks varlığı ve komplikasyonlar kaydedildi. Görme keskinliği ve göz içi basıncı (GİB) değişimleri ile prognostik faktörler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 28,60±14,23 yıl olup, %67,6'sı kadın, %32,4'ü erkektir. Hastalığın %83,18'i edinilmiş, %16,81'i konjenital kökenliydi ve ortalama takip süresi 51,73±75,85 aydı. Eski koryoretinal skarlar en sık foveal bölgede (%32,3) saptandı. Foveal yerleşimli lezyonlar, diğer anatomik bölgelere göre hem başlangıç hem de sonuç görme keskinliğinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha kötü prognoza sahipti (p<0,001). Tedavi ve takip süreci sonunda tüm grupta görme keskinliğinde (medyan LogMAR ilk: 0,10 vs. son: 0,00; p<0,001) ve GİB değerlerinde (ortalama ilk: 15,17 mmHg vs. son: 14,10 mmHg; p<0,001) anlamlı iyileşme izlendi. İlk başvurudaki vitrit şiddetinin son görme keskinliği üzerinde belirleyici olduğu görüldü (p=0,009). Sonuç: Oküler toksoplazmoziste görsel prognoz, aktif inflamasyonun şiddetine ve gelişen yapısal hasarın anatomik konumuna bağlıdır. Foveal ve papillomaküler tutulum, kötü görsel sonucun en güçlü belirleyicisidir. Hastalığın erken tanısı, inflamasyonun etkin kontrolü ve düzenli takip ile görsel fonksiyonlarda anlamlı iyileşme sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the demographic characteristics, clinical findings, lesion localizations, treatment outcomes, and factors affecting visual prognosis in patients followed up with ocular toxoplasmosis (OT) in a tertiary care center. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 345 eyes of 272 patients diagnosed with OT in our clinic between January 1990 and December 2024. Demographic data, presenting symptoms, size and location of active and scar lesions, recurrence status, and complications were recorded. Changes in visual acuity, intraocular pressure (IOP), and prognostic factors were statistically analyzed. Results: The mean age of the patients was 28.6±14.23 years; 67.6% were female and 32.4% were male. The disease was acquired in 83.18% and congenital in 16.81% of cases, with a mean follow-up period of 51.73±75.85 months. Old chorioretinal scars were most frequently located in the foveal region (32.3%). Foveal lesions were associated with significantly worse prognosis in both initial and final visual acuity compared to other anatomical locations (p<0.001). At the end of the treatment and follow-up process, significant improvement was observed in visual acuity (median LogMAR initial: 0.10 vs. final: 0.00; p<0.001) and IOP values (mean initial: 15.17 mmHg vs. final: 14.10 mmHg; p<0.001) across the entire group. The severity of vitritis at initial presentation was found to be a determinant of final visual acuity (p=0.009). Conclusion: Visual prognosis in ocular toxoplasmosis depends on the severity of active inflammation and the anatomical location of the resulting structural damage. Foveal and papillomacular involvement are the strongest predictors of poor visual outcome. With early diagnosis, effective control of inflammation, and regular follow-up, significant improvement in visual functions can be achieved.