Taekwondocularda 6 hafta uygulanan pliometrik antrenmanların atletik performansa etkisinin incelenmesi
The effect of 6-week plyometric training on athletic performance in taekwondo athletes
- Tez No: 1004470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT GÜDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taekwondo, pliometrik antrenman, atletik performans, vücut kompozisyonu, çeviklik, anaerobik güç, sıçrama performansı, Taekwondo, plyometric training, athletic performance, body composition, agility, anaerobic power, jump performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, taekwondo sporcularında 6 hafta süresince uygulanan pliometrik antrenmanların atletik performans üzerindeki etkilerini incelemektir. Taekwondo branşının Olimpiyat Oyunlarında yer alması ve müsabaka rekabet unsurlarının çok boyutlu şekilde değerlendirilmesi, hedefe yönelik antrenman programlarının tasarlanması araştırmacıların ilgisini artırmıştır. Araştırma grubu, 2025–2026 yılları arasında Gençler kategorisinde (14–17 yaş) yarışan ve en az kırmızı-siyah kuşak seviyesine sahip 30 gönüllü sporcudan oluşmaktadır. Sporcular, müsabaka takvimi doğrultusunda 6 haftalık bir antrenman sürecine tabi tutulmuş ve araştırma, ön test-son test modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmada vücut kompozisyonu, beden kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi, kas oranı, sıçrama performansı (Countermovement Jump [CMJ] ve Drop Jump [DJ]), taekwondoya özgü çeviklik, esneklik ve denge gibi performans parametreleri değerlendirilmiştir. Araştırmada, 6 haftalık farklı antrenman uygulamalarının taekwondo sporcularının performans değişkenleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgulara göre, PA grubunda (pliometrik antrenman) bazı motorik özelliklerde (denge ve çeviklik) kısmi gelişmeler gözlense de bu değişimler genel olarak istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde değildir (p>0.05). Ancak Illinois çeviklik testinde PA grubunun performansında anlamlı iyileşme (p=0.041) elde edilmiştir. Kontrol grubunda el kavrama kuvveti anlamlı fark gözlenmiştir. PA grubu ile kontrol grubu arasında sırt-bacak kuvveti performansında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir (p =0.022). Genel olarak, uygulanan antrenman programlarının performans değişkenleri üzerinde olumlu yönde etkiler oluşturduğu ancak bu etkilerin çoğunun istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmadığı belirlenmiştir. Özellikle taekwondo temelli pliometrik egzersizlerin çeviklik ve denge gibi branşa özgü beceriler üzerinde kısmi gelişim sağladığı görülmüştür. Bu sonuçlar, taekwondo sporcularında antrenman programlarının planlanmasında pliometrik egzersizlerin branşa özgü uygulamalarla birleştirilmesinin performans artışı açısından önemli olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of 6 weeks of plyometric training on athletic performance in taekwondo athletes. The inclusion of taekwondo in the Olympic Games, the multidimensional evaluation of competition elements, and the design of targeted training programs have increased the interest of researchers. The study group consisted of 30 volunteer athletes with at least red and black belt levels competing in the Junior category (ages 14–17) between 2025 and 2026. The athletes underwent a 6-week training period in accordance with the competition schedule, and the study was conducted within a pretest-posttest model. Performance parameters such as body composition, body mass index, body fat percentage, muscle mass, jumping performance (Countermovement Jump [CMJ] and Drop Jump [DJ]), taekwondo-specific agility, flexibility, and balance were evaluated. The study examined the effects of different 6-week training programs on performance variables in taekwondo athletes. According to the findings, although partial improvements were observed in some motor characteristics (balance and agility) in the PA group (plyometric training), these changes were not statistically significant overall (p>0.05). However, a significant improvement in PA group performance was achieved in the Illinois agility test (p=0.041). A significant difference was observed in hand grip strength (p=0.009) in the control group (p=0.024). A significant difference was observed in back-leg strength performance between the PA group and the control group (p=0.022). Overall, it was determined that the implemented training programs had positive effects on performance variables, but most of these effects did not reach statistical significance. In particular, taekwondo-based plyometric exercises were observed to provide partial improvement in branch-specific skills such as agility and balance. These results suggest that combining plyometric exercises with branch-specific practices in planning training programs for taekwondo athletes may be important for improving performance.