Aile Sağlığı Merkezine başvuran erişkinlerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkındaki bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of the level of knowledge about sexually transmitted diseases among adults applying to a Family Health Center
- Tez No: 1004496
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Erişkin, Knowledge, Sexually Transmitted Diseases, Adult
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma, bir Aile Sağlığı Merkezi (ASM)'ne başvuran erişkin bireylerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) hakkındaki bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla tek merkezli, kesitsel ve tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini İstanbul Çekmeköy 8 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 18-65 yaş arası bireyler oluşturmuştur. Basit örnekleme yöntemi ile örneklem büyüklüğü 326 kişi olarak hesaplanmıştır. Veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle, araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Veri Formu ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Bilgi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 programında gerçekleştirilmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiğinden analizler parametrik testler ile yapılmıştır. Niceliksel değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile incelenmiş; iki kategorili değişkenlerde bağımsız örneklem t testi, üç ve üzeri kategorili değişkenlerde tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Yaş gruplarına göre Etken ile Neden ve Sonuç alt boyutlarında, cinsiyete göre tüm alt boyutlar ve toplam CYBH puanında, medeni duruma göre Semptom alt boyutunda, eğitim düzeyine göre tüm alt boyutlar ve CYBH puanında, çalışma durumu, gelir durumu, CYBH konusunda daha önce eğitim/bilgi alma durumu ve sosyal medya kullanım süresine göre tüm alt boyutlar ile toplam puanda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Kadınların puanlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu; boşanmış/eşini kaybetmiş bireylerin Semptom alt boyut puanlarının diğer gruplardan daha yüksek olduğu; eğitim düzeyi arttıkça puanların yükseldiği ve üniversite mezunlarının en yüksek puanlara sahip olduğu; memur ve emekli bireyler ile geliri giderine eşit ya da fazla olanların daha yüksek puan aldığı; ayrıca CYBH konusunda eğitim/bilgi alanlar ve sosyal medya kullanım süresi daha fazla olanların puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: ASM'ye başvuran erişkinlerde CYBH'ye ilişkin bilgi düzeyinin yeterli olmadığı, bilgi düzeyinin özellikle eğitim, gelir, cinsiyet ve daha önce CYBH konusunda bilgi alma durumu ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında CYBH ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study was designed as a single-center, cross-sectional, and descriptive study to evaluate the level of knowledge about sexually transmitted diseases (STDs) among adult individuals applying to a Family Health Center (FHC). Materials and Methods: The population of the study consisted of individuals aged 18-65 years registered at the Istanbul Çekmeköy No. 8 Family Health Center. The sample size was calculated as 326 participants using the simple sampling method. Data were collected through face-to-face interviews using a Sociodemographic Data Form prepared by the researcher and the Sexually Transmitted Diseases Knowledge Scale. Statistical analyses were performed using SPSS 22.0 software. Since the data showed normal distribution, parametric tests were used for analysis. Relationships between quantitative variables were examined using Pearson correlation analysis; independent samples t-test was used for two-category variables, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for variables with three or more categories. The level of statistical significance was accepted as p<0.05. Results: Statistically significant differences were found in the Agent and Causes/Consequences subscales according to age group; in all subscales and the total STD knowledge score according to gender; in the Symptoms subscale according to marital status; in all subscales and the total STD knowledge score according to education level; and in all subscales and the total STD knowledge score according to employment status, income level, prior education/information about STDs, and duration of social media use (p<0.05). Women had higher scores than men. Divorced or widowed individuals had higher scores in the Symptoms subscale compared with other groups. Knowledge scores increased with higher education levels, with university graduates having the highest scores. Civil servants and retirees, as well as individuals whose income was equal to or greater than their expenses, had higher scores. Additionally, participants who had previously received education or information about STDs and those with longer social media use had higher knowledge scores. Conclusion: The level of knowledge about STDs among adults applying to the FHC was insufficient, and knowledge level was particularly associated with education, income, gender, and prior receipt of STD-related information. For this reason, it is recommended that educational and informational activities on STDs be implemented within the scope of primary health care services.