Ankara'da bir aile sağlığı merkezine başvuran erişkinlerin koronavirüs hastalığı pandemisi ilanı ile birlikte sağlıkla ilgili bazı davranışlarındaki değişimin saptanması
Determination of changes in health-related behaviors among adults applying to a family health center in Ankara following the declaration of the coronavirus disease pandemic
- Tez No: 1021291
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemisi, koruyucu önlemler, sağlığı geliştirme, COVID-19 Pandemic, preventive measures, health promotions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Altıntaş, E., Ankara'da Bir Aile Sağlığı Merkezine Başvuran Erişkinlerin Koronavirüs Hastalığı Pandemisi İlanı ile Birlikte Sağlıkla İlgili Bazı Davranışlarındaki Değişimin Saptanması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Tezi. Ankara, 2025. Bu araştırmada Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Gülveren Aile Sağlığı Merkezi'ne (ASM'ye) başvuran erişkinlerin Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) pandemisi ilanı ile birlikte sağlıkla ilgili bazı davranışlarındaki değişiminin araştırılması amaçlanmıştır. Tanımlayıcı tipteki bu çalışmada veriler 15 Ekim-29 Kasım 2024 tarihleri arasında Gülveren ASM'ye başvuran 18 yaş üzeri bireylerden veri toplama formu gözlem altında toplanmış olup araştırmaya toplam 565 kişi katılmıştır. Katılımcıların %59,9'u kadın, %40,1'i erkektir ve %72,8'inin çocuğu bulunmaktadır. Çalışmada katılımcıların yaş ortalaması 40,85±11,96 olup %81,5'unun öğrenim durumu lise mezunu ve üzeridir. Koronavirüs Hastalığı pandemisinin ilanıyla birlikte katılımcıların %79,0'ının maske takma, %74,9'unun fiziksel mesafeye uyma, %75,1'inin el yıkama gibi bulaşıcı hastalıklara karşı korunma davranışları artmıştır. Katılımcıların %30,1'inin düzenli uyku uyuma, %27,7'sinin fiziksel aktivite davranışı azalmıştır ve %18,1'nin ise beslenmesi kötüleşmiştir. Sağlıklı yaşam/riskli davranışları ile bazı değişkenler arası yapılan karşılaştırmalarda: Kırk yaş üzeri olanlarda 40 yaş ve altı olanlara göre maske takma ve fiziksel mesafeye uyma davranışındaki artış, COVID-19 geçirenlerde geçirmeyenlere göre düzenli uyku uyuma davranışındaki azalma ve lise mezunu ve üzeri eğitimi olanlarda olmayanlara göre sağlıklı beslenme davranışındaki artış ve kadınlarda erkeklere göre stresle baş etmedeki artış istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (sırasıyla p<0,001, p=0,027, p=0,024, p=0,015, p=0,017). Sonuç olarak Koronavirüs Hastalığı pandemisi yetişkin bireylerin bazı sağlıklı yaşam/riskli davranışlarını ve bilgi edinme davranışlarını etkilemektedir. Bireylerin ve toplumların sağlıklı yaşam davranışlarını benimsemeleri için bu konuda daha fazla çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Altıntaş, E., Determination of Changes in Health-Related Behaviors Among Adults Applying to a Family Health Center in Ankara Following the Declaration of the Coronavirus Disease Pandemic. Hacettepe University Faculty of Medicine, Public Health Thesis. Ankara, 2025. In this research, it was aimed to investigate the changes in some health-related behaviors of individuals over 18 years of age who visited the Gülveren Family Health Center (FHC) of the Ankara Provincial Health Directorate following the announcement of the Coronavirus Disease (COVID-19) pandemic. In this descriptive study, data were collected under observation via a data collection form from individuals over the age of 18 applying to Gülveren FHC between October 15 and November 29, 2024, and a total of 565 people participated in the research. 59.9% of participants were female, 40.1% were male, and 72.8% had children. The average age of the participants in the study was 40.85±11.96, and 81.5% had a high school degree or higher. Following the declaration of the COVID-19 pandemic, participants increased their protective behaviors against infectious diseases, such as wearing masks (79.0%), maintaining physical distance (74.9%), and washing their hands (75.1%). 30.1% of participants reported a decrease in regular sleep, 27.7% in physical activity, and 18.1% reported a deterioration in their dietary habits. In comparisons between healthy living/risk behaviors and some variables revealed statistically significant increases in mask-wearing and physical distancing among those over 40 years of age compared to those under 40; decreases in regular sleep patterns among those who had COVID-19 compared to those who had not; increases in healthy eating behaviors among those with high school or higher education compared to those without; and increases in stress coping among women compared to men (p<0.001, p=0.027, p=0.024, p=0.015, and p=0.017, respectively). In conclusion, the COVID-19 pandemic has affected some healthy lifestyle/risk behaviors and information-seeking behaviors of adult individuals. Further studies are recommended to promote the adoption of healthy lifestyle behaviors among individuals and communities.