Endodontik tedavi için hazırlanan mobil performans destek sisteminin klinik beceriye etkisinin incelenmesi
Investigation of the impact of a mobile performance support system developed for endodontic treatment on clinical skills
- Tez No: 1004521
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİLE ŞEHNAZ YILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Diş Hekimliği, Education and Training, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Endodonti, Diş Hekimliği Eğitimi, Mobil Performans Destek Sistemi, Endodontics, Dental Education, Mobile Performance Support System
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
ÖZET Diş hekimliği eğitimi, bilişsel bilgi aktarımının ötesinde, klinik karar verme ve psikomotor becerilerin bütüncül olarak geliştirilmesini gerektiren karmaşık bir süreçtir. Özellikle endodonti, teknik hassasiyetin yüksek olması ve hata toleransının düşüklüğü nedeniyle öğrenciler açısından öğrenilmesi güç klinik disiplinlerden biridir. Geleneksel klinik eğitim modelleri, yoğun hasta yükü ve sınırlı eğitmen zamanı nedeniyle öğrencilerin işlem sırasında ihtiyaç duydukları anlık rehberliği her zaman sağlayamamaktadır. Bu durumda, klinik uygulamalar sırasında tam zamanında destek sunan dijital çözümler, endodonti eğitiminde yenilikçi ve sürdürülebilir bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği fakültesi 4. sınıf öğrencilerinin endodonti klinik dersinde kullanılmak üzere geliştirilen Mobil Performans Destek Sistemi'nin (MPDS), öğrencilerin klinik becerisine etkisini incelemek; sistemin kullanım verilerini analiz etmek ve teknoloji kabul düzeylerini değerlendirmektir. Araştırma, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı'nda 2024–2025 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirildi ve 77 dördüncü sınıf öğrencisi çalışmaya dahil edildi. Öğrenciler, kontrol ve deney grubu olarak ikiye ayrıldı. Deney grubunda MPDS klinik eğitim süresince aktif olarak kullanıldı. Öğrencilerin yaptıkları kanal tedavilerinin giriş kavitesi hazırlığı, izolasyon, kanal preparasyonu, kanal dolumu ve kavite temizliği aşamaları analitik dereceli puanlama anahtarı (DPA) kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca deney grubuna ait MPDS kullanım kayıtları incelendi ve teknoloji kabul ölçeği (TKÖ) ile öğrencilerin sisteme yönelik algıları ölçüldü. MPDS kullanan öğrencilerin klinik performans puanlarının molar dişlerin preparasyon ve kanal dolumu aşaması hariç kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulundu (p< 0,05). MPDS'ye erişim günün her saatinde mümkün olmakla birlikte, en yoğun kullanımın endodonti klinik dersinden önceki zaman dilimlerinde ve gece saatlerinde gerçekleştiği belirlendi. Teknoloji Kabul Ölçeği sonuçları ise her iki grubun da MPDS'yi yüksek düzeyde faydalı, kullanımı kolay ve klinik öğrenmeyi destekleyici bir araç olarak algıladıklarını gösterdi (p >0,05). Endodonti klinik dersinde kullanılan MPDS'nin öğrencilerin klinik performansını artırdığı ve teknoloji kabul düzeyinin yüksek olduğu saptandı. Kullanım verileri, öğrencilerin MPDS'ye en sık molar dişlerin giriş kavitesi ve kanal ağızlarının lokalizasyonunu gösteren içerikler olduğunu gösterdi. Sonuçlar mobil performans destek sistemlerinin diş hekimliği eğitiminde klinik beceri gelişimini destekleyen etkili bir tamamlayıcı araç olduğunu göstermektedir. MPDS benzeri sistemlerin farklı klinik disiplinlere uyarlanması, mezuniyet öncesi eğitimde dijital dönüşüm açısından umut verici bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dental education is a complex process that requires the holistic development of clinical decision-making and psychomotor skills beyond the mere transfer of cognitive knowledge. Endodontics, in particular, is one of the most challenging clinical disciplines for students due to its high technical sensitivity. Traditional clinical training models often fail to provide timely guidance during procedures because of heavy patient loads and limited instructor availability. In this context, digital solutions that offer just-in-time support during clinical practice have emerged as an innovative approach in endodontic education. The aim of this study was to investigate the effect of the Mobile Performance Support System (MPSS), developed for use in the endodontic clinical lesson, on the clinical skills of fourth-year dental students; to analyze system usage data; and to evaluate students' levels of technology acceptance. This study was conducted during the 2024–2025 academic year and included 77 fourth-year dental students. The students were divided into control and experimental groups; the MPSS was actively used throughout the clinical training period in the experimental group. The stages of root canal treatment performed by the students access cavity preparation, isolation, canal preparation, canal obturation, and cavity cleaning were evaluated using an analytic scoring rubric. In addition, MPSS usage records of the experimental group were analyzed, and students' perceptions of the system were assessed using the Technology Acceptance Model (TAM). The clinical performance scores of students who used the MPSS were found to be significantly higher than those of the control group, except for the preparation and canal obturation stages in molar teeth (p < 0.05). While access to the MPSS was available at all hours of the day, the highest level of use was observed during the periods preceding the endodontic clinical sessions and during nighttime hours. The results of the TAM that both groups perceived the MPSS as a highly useful, easy to use and supportive tool for clinical learning (p > 0.05). The use of the MPSS in endodontic clinical lesson was found to enhance students' clinical performance and to be associated with a high level of technology acceptance. Usage data showed that students most frequently accessed content related to access cavity preparation and canal orifice localization in molar teeth. These findings indicate that mobile performance support systems are effective complementary tools for clinical skill development and hold promise for digital transformation in undergraduate education.