İlk ve acil yardım programı öğrencilerinin etik değerleri ve mahremiyet bilinci
Ethical values and privacy awareness of first aid and emergency program students
- Tez No: 1004572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA CAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: etik değerler, mahremiyet bilinci, paramedik, tıp etiği, ethical values, privacy awareness, paramedic, medical ethics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, ilk ve acil yardım programında öğrenim gören öğrencilerin mahremiyet bilinci düzeylerini, etik duyarlılıklarını ve etkileyen faktörleri, mahremiyet bilinci düzeyleri ile etik değerleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yürütüldü. Yöntem: Bu çalışmanın örneklemini 2024-2025 eğitim-öğretim yılında bir üniversiteye bağlı iki sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda öğrenim gören 386 öğrenci oluşturdu. Veriler;“Kişisel Bilgi Formu”,“Mahremiyet Bilinci Ölçeği”ve“Sağlık Bilimlerinde Okuyan Öğrencilerin Etik Değerleri Ölçeği”kullanılarak yüz yüze ve online anket yöntemleriyle toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Independent Samples t-Test, Tek Yönlü Varyans Analizi, post-hoc çoklu karşılaştırma testleri, korelasyon analizi yapıldı. İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Araştırmada katılımcıların %73,8'inin etik dersi, %71'inin hasta hakları ile ilgili ders aldığı ve %98,4'ünün mahremiyet kavramını bildiği belirlendi. Mahremiyet Bilinci Ölçeği toplam puan ortalaması 4,204 ± 0,685; Sağlık Bilimlerinde Okuyan Öğrencilerin Etik Değerler Ölçeği toplan puan ortalaması 4,020±0,471 olarak bulundu. Mahremiyet Bilinci Ölçeği toplam puanı ile okuduğu sınıf, gelir durumu, mezun olduğu lise, meslek etiği dersi ve hasta hakları ile ilgili ders alma, staj yapma durumu arasında; Sağlık Bilimlerinde Okuyan Öğrencilerin Etik Değerler Ölçeği ile sınıf, meslek etiği dersi ve hasta hakları ile ilgili ders alma ve staj yapma durumu arasında anlamlı ilişki bulundu (p<0,05). Mahremiyet Bilinci Ölçeği ile Etik Değerler Ölçeği arasındaki ilişki incelendiğinde, toplam puanlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: İlk ve Acil Yardım programı öğrencilerinin mahremiyet bilincinin yüksek ve etik değerlerinin olumlu yönde arttığı; staj / klinik uygulama deneyiminin mahremiyet bilinici ve etik değerleri olumlu etkilediği bulundu. Kimi sosyodemografik değişkenlerin mahremiyet bilincini ve etik değerleri etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the levels of privacy awareness and ethical sensitivity of students enrolled in the First and Emergency Aid program. It also examined the factors affecting these levels and the relationship between privacy awareness and ethical values. Methods: The study sample consisted of 386 students enrolled in a health services vocational school affiliated with a university during the 2024-2025 academic year. Data were collected using a Personal Information Form, the Privacy Awareness Scale, and the Ethical Values Scale for Students in Health Sciences through face-to-face and online surveys. Descriptive statistics, independent samples t-tests, one-way ANOVA, post-hoc multiple comparison tests, and correlation analyses were conducted. A significance level of p < 0,05 was adopted for statistical analyses. Results: It was found that 73,8% of participants had taken an ethics course, 71% had taken a course on patient rights, and 98,4% were familiar with the concept of privacy. The mean total score of the Privacy Awareness Scale was 4,204 ± 0,685, and the mean total score of the Ethical Values Scale was 4,020 ± 0,471. Significant relationships were found between the total Privacy Awareness score and class level, income status, high school background, taking ethics courses, taking patient rights courses, and internship experience. When the relationship between the Privacy Awareness Scale and the Ethical Values Scale was examined, no statistically significant relationship was found between the total scores. Conclusion: Students in the first and emergency aid program exhibited high levels of privacy awareness and ethical sensitivity. Internship and clinical practice experiences positively influenced privacy awareness and ethical sensitivity. Certain sociodemographic factors, such as class level, income status, high school background, and participation in ethics courses, were found to affect privacy awareness and ethical sensitivity.