Bipolar bozukluk tanılı bireylerde sosyal ritim düzenlemeye yönelik psikoeğitim programının biyolojik ritim ve işlevselliğe etkisi
The effect of psychoeducation program based on social rhythm regulation on biological rhythm and functioning in bipolar disorder patients
  1. Tez No: 1004573
  2. Yazar: YEŞİM AYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik hemşirelik, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bipolar bozukluk tanılı bireylerde sosyal ritmi düzenlemeye yönelik psikoeğitim programının biyolojik ritim ve işlevselliğe katkısının incelenmesi amacıyla, randomize kontrol gruplu, tekrarlayan ölçümlü (ön test, son test, izlem) araştırma deseninde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Duygudurum Bozuklukları Polikliniği'nde takip edilen hastalar oluşturdu. Örnekleme 52 kişi dahil edilerek, 20 kişi girişim, 20 kişi kontrol grubunu tamamladı. İncelenen literatür doğrultusunda 9 oturumluk psikoeğitim programı uygulandı. Kontrol grubuna bir oturumluk deneyim paylaşımı müdahalesi uygulandı. Veriler, ''Bilgi Formu'', ''Bipolar Bozukluk İşlevsellik Ölçeği'', ''Biyolojik Ritim Değerlendirme Görüşmesi Formu'', ''Katılımcı Grup Deneyim Formu'' ile toplandı. Sosyal ritim düzenlemeye yönelik psikoeğitim programı uygulanan bipolar bozukluk tanılı bireylerde, Bipolar İşlevsellik Ölçeği' nin Toplumsal Etkinliklere Katılım alt boyut puanlarında grup içi ve gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0,05). Katılımcıların Günlük Etkinlikler ve Hobiler alt testi gruplar arası izlem puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlendi (p<0,05). İçe kapanıklık alt testinde de grup içi puanlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0,05). Biyolojik Ritim Değerlendirme Görüşmesi Formu puanlarında grup içi istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç olarak, sosyal ritim düzenlemeye yönelik psikoeğitim programlarının daha da geliştirilerek veya sosyal ritimleri kapsayan farklı müdahalelerin uygulamalara yansıtılması önerilir. Farklı izlem sürelerini ve daha geniş yaş gruplarını içeren çalışmaların planlanması, gelecek araştırmalar açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a randomized controlled, repeated-measures design (pre-test, post-test, follow-up) to examine the contribution of a psychoeducation program aimed at regulating social rhythms to biological rhythms and functioning in individuals diagnosed with bipolar disorder. The study population consisted of patients followed at the Mood Disorders Outpatient Clinic of Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital. A total of 52 individuals were included in the sample; 20 participants completed the intervention group and 20 completed the control group. Based on the reviewed literature, a nine-session psychoeducation program was implemented. A single-session experience-sharing intervention was administered to the control group. Data were collected using the“Information Form,”the“Bipolar Disorder Functioning Scale,”the“Biological Rhythm Assessment Interview Form,”and the“Participant Group Experience Form.”In individuals with bipolar disorder who participated in the psychoeducation program aimed at regulating social rhythms, statistically significant within-group and between-group differences were found in the Social Participation subscale scores of the Bipolar Disorder Functioning Scale (p < 0.05). A statistically significant difference was also identified between groups in the follow-up scores of the Daily Activities and Hobbies subscale (p < 0.05). Additionally, statistically significant within-group differences were observed in the Social Withdrawal subscale scores (p < 0.05). Within-group statistically significant differences were also found in the scores of the Biological Rhythm Assessment Interview Form (p < 0.05). In conclusion, it is recommended that psychoeducation programs focusing on social rhythm regulation be further developed or that different interventions incorporating social rhythms be implemented in clinical practice. Planning studies that include different follow-up periods and broader age groups would be beneficial for future research.