Anterior üveitli hastalarda odyovestibüler fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of audio vestibular functions in patients with anterior uveitis
- Tez No: 1004574
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZKIRIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Anterior üveit, sensörinöral işitme kaybı, denge saf ses odyometri, vHIT, Gözlerin ani hareketleri, Vertigo, İridosiklit, İşitme, Anterior uveitis, sensorineural hearing loss, pure tone audiometry, vHIT, Saccades, Vertigo, Iridocyclitis, Hearing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, saf ses odyometrisi (SSO) ve video head impuls test (vHIT) kullanarak anterior üveit (AÜ) ile işitme ve denge fonksiyonları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntemler: Araştırma, Üniversite Hastanesi Odyoloji kliniğinde, Mayıs 2025- Aralık 2025 tarihleri arasında AÜ tanısı almış, 20-55 yaş arası bireyler ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmamıza AÜ tanılı 30 birey ve sağlıklı 30 kontrol olmak üzere toplamda 60 katılımcı dahil edildi. Çalışmaya katılan bireylere; Demografik Veri Formu, Video Head Impulse Test (vHIT) ve SSO Testleri uygulanmıştır. Çalışma grubu, AÜ tanısı konmuş 30 hastadan (15 erkek, 15 kadın; ortalama yaş: 44,66 ± 15,75 yıl) oluşmuştur. Sağlıklı kontrol grubu ise göz hastalığı olmayan 30 kişiden (15 erkek, 15 kadın; ortalama yaş: 43 ± 13,53 yıl) oluşmuştur. Tüm katılımcılara SSO ve vHIT muayeneleri yapılmış ve sonuçlar gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: SSO analizi, AÜ grubunda sağlıklı kontrollere kıyasla her iki tarafta da, özellikle yüksek frekanslarda, birden fazla frekansta hava ve kemik iletim eşiklerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur (p < 0,05). vHIT değerlendirmesi, AÜ grubunda sol yatay kanal ve sağ ön kanal kazançlarının anlamlı derecede daha yüksek olduğunu göstermiştir (p < 0,05). Gruplar arasında sağ yatay veya arka kanal kazançlarında veya LARP asimetrisinde anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p > 0,05). RALP asimetrisi AÜ grubunda anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p < 0,05). AÜ ve kontrol gruplarında overt ve covert sakkad saptanmamıştır. Sonuç: Elde edilen sonuçlar, AÜ'in yalnızca oküler bir hastalık olmadığını, sistemik etki ve nörolojik yolak değişiklikleri ile odyovestibüler bulgulara da neden olabileceğini de ortaya koymaktadır. AÜ olan hastalarında otoinflamatuar mekanizmanın patogenezde etkin olup hafif düzeyde odyovestibüler etkilenime sebebiyet verdiği izlenmiştir. Gelecek çalışmalarda tüm odyovestibüler test bataryasının kullanılması, daha kesin sonuçlara ulaşılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between anterior uveitis (AU) and hearing and balance functions by evaluating auditory function using pure tone audiometry (PTA) and semicircular canal (SSC) function using the video head impulse test (vHIT). Methods: The study group consisted of 30 patients diagnosed with AU (15 men, 15 women; mean age: 44.66 ± 15.75 years). The healthy control group included 30 individuals without ocular disease (15 men, 15 women; mean age: 43 ± 13.53 years). To exclude age-related hearing loss, individuals over 50 years of age were not included. All participants underwent PTA and vHIT examinations, and the results were statistically compared between groups. Results: PTA analysis revealed significantly higher air- and bone-conduction thresholds across multiple frequencies on both sides, particularly at low and high frequencies, in the AU group compared with healthy controls (p < 0.05). vHIT evaluation demonstrated significantly higher left horizontal canal and right anterior canal gains in the AU group (p < 0.05). No significant differences were observed in right horizontal or posterior canal gains or in LARP asymmetry between groups (p > 0.05). RALP asymmetry was significantly higher in the AU group (p < 0.05).Neither overt or covert saccades were observed in the AU or control groups. Conclusions: The results obtained indicate that anterior uveitis (AU) is not solely an ocular disease, but may also lead to audiovestibular findings through systemic effects and alterations in neurological pathways. In patients with AU, it has been observed that autoinflammatory mechanisms play an active role in the pathogenesis and lead to mild audiovestibular involvement. Future studies employing the full audiovestibular test battery will contribute to achieving more definitive conclusions.