Riskli gebelerde psikososyal sağlığın yordayıcısı olarak bilinçli farkındalık
Mindfulness as a predictor of psychosocial health in high-risk pregnancies
  1. Tez No: 1004581
  2. Yazar: ZEYNEP ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA SEVCAN ORAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Riskli Gebelik, Gebelikte Psikososyal Sağlık, Bilinçli Farkındalık, Psikiyatri Hemşireliği, High-risk Pregnancy, Psychosocial Health in Pregnancy, Mindfulness, Psychiatric Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı riskli gebelerde bilinçli farkındalık düzeyinin psikososyal sağlık üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişkisel türde olan bu araştırmanın verileri, Ağustos 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın evrenini, Samsun Eğitim Araştırma Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde araştırmanın yürütüldüğü tarihlerde yatarak takip edilen riskli gebeler; örneklemini ise araştırma kriterlerine uyan 181 riskli gebe oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Tanıtıcı Özellikler Formu, Gebelikte Psiko-Sosyal Sağlığı Değerlendirme Ölçeği ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma öncesinde gerekli izinler alınmış ve araştırmaya katılan gebelerden bilgilendirilmiş onamları alınmıştır. Araştırmada verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), LSD (Least Significant Difference) testi, Tamhane's T2 testi, Pearson korelasyon analizi ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi (Enter metodu) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan riskli gebelerin yaş ortalamasının 29.46±5.72, %93.4'ünün evli, %28.7'sinin gebeliğe ilişkin risk nedeninin erken doğum tehdidi olduğu, %75.1'inin riskli gebelik öyküsüne sahip ve %70.2'sinin 32-36 haftalık gebe olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, riskli gebelik yaşayan bireylerin bilinçli farkındalık düzeyleri ile psikososyal sağlıkları arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır (r=0.427, p<0.001). Ayrıca regresyon analiz sonuçları, bilinçli farkındalığın psikososyal sağlığın anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir (B=0.015; p<0.001). Sonuç: Araştıma sonucunda, Riskli gebelerde bilinçli farkındalık düzeyinin psikososyal sağlığı olumlu olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of conscious awareness level on psychosocial health in high-risk pregnant women. Material and Method: This descriptive and correlational study was conducted between August 2024 and February 2025. The study population consisted of high-risk pregnant women who were hospitalized and followed up at Samsun Training and Research Hospital for Obstetrics and Gynecology and Pediatrics during the data collection period. The sample comprised 181 high-risk pregnant women who met the inclusion criteria. Data were collected using the Introductory Characteristics Form, the Psychosocial Health Assessment Scale in Pregnancy, and the Mindfulness Scale. Prior to the study, the necessary institutional permissions were obtained, and informed consent was received from all participating pregnant women. Statistical analysis of the data included descriptive statistics as well as the independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Least Significant Difference (LSD) test, Tamhane's T2 test, Pearson correlation analysis, and hierarchical multiple regression analysis (Enter method). Findings: The mean age of the high-risk pregnant women participating in the study was 29.46 ± 5.72 years. Of the participants, 93.4% were married, 28.7% reported preterm labor threat as the reason for pregnancy-related risk, 75.1% had a history of high-risk pregnancy, and 70.2% were between 32 and 36 weeks of gestation. According to the study findings, a statistically significant and positive relationship was found between mindfulness levels and psychosocial health among individuals experiencing high-risk pregnancy (r = 0.427, p < 0.001). Furthermore, the results of the regression analysis indicated that mindfulness was a significant predictor of psychosocial health (B = 0.015; p < 0.001). Result: The findings of this study indicate that mindfulness has a positive effect on psychosocial health among high-risk pregnant women.