Traces of cultural conflicts in migration literature: Alienation and assimilation in Zadie Smith's White Teeth & Jhumpa Lahiri's The Namesake
Göç edebiyatında kültürel çatışmaların izleri: Zadie Smith'in İnci Gibi Dişler ve Jhumpa Lahiri'nin Adaş isimli romanlarında
  1. Tez No: 1004596
  2. Yazar: DİDEM DENİZ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, English Language and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İnci Gibi Dişler, Adaş, yabancılaşma, asimilasyon, göç, kültürel çatışma, Hegel, Marx, White Teeth, The Namesake, alienation, assimilation, migration, cultural conflict, Hegel, Marx
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modern göçmen edebiyatının önemli örneklerinden olan Zadie Smith'in White Teeth ve Jhumpa Lahiri'nin The Namesake isimli romanlarını, karakterlerin göç sürecinde karşılaştıkları kültürel çatışmalar ve bu çatışmaların yol açtığı yabancılaşma ve asimilasyon deneyimleri bağlamında kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Araştırma, birinci ve ikinci kuşak göçmenlerin kimlik inşa süreçlerini karşılaştırarak, yabancılaşma ve asimilasyon süreçlerinin göçmen yaşamında kaçınılmaz olabileceğini, ancak bu deneyimlerin yönünün, yoğunluğunun ve biçiminin bireyden bireye farklılık gösterebileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Romanlardaki karakter seçimleri, anlatım teknikleri ve toplumsal etkileşimler üzerinden göçmenlerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları kültürel çatışmalar, aidiyet sorunları ve toplumsal uyum çabaları detaylı bir şekilde ele alınmıştır. İncelemeler, bireylerin kendi kültürel değerlerini koruma ile yerel toplumla uyum sağlama çabaları arasındaki dinamikleri açığa çıkararak yabancılaşma ve asimilasyonun hem bireysel hem de toplumsal boyutlarını ortaya koymaktadır. Bulgular, birinci ve ikinci kuşak göçmenlerin bu süreçleri farklı hızlarda ve farklı amaçlarla deneyimlediklerini, her bireyin göç deneyiminin özgün bir nitelik kazandığını göstermektedir. Bununla birlikte, uyumsuzluğun ise uzun vadede toplumun işleyişini olumsuz etkileyebileceği; bu nedenle de bireylerin kültürel değerlerini koruma ile toplumsal uyum sağlama çabaları arasındaki dengenin büyük önem taşıdığı vurgulanmaktadır. Böylece çalışma, göçmen edebiyatı aracılığı ile yabancılaşma ve asimilasyon süreçlerinin birey ve toplum üzerindeki etkilerini, kültürel çatışmaların ve kimlik inşasının çok boyutlu doğası bağlamında tartışmakta ve modern göç deneyiminin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines two significant examples of modern immigrant literature, Zadie Smith's White Teeth and Jhumpa Lahiri's The Namesake, in the context of the cultural conflicts faced by the characters during the migration process and the resulting experiences of alienation and assimilation. This thesis aims to compare the identity construction processes of first- and second- generation immigrants, revealing that alienation and assimilation processes may be inevitable in immigrant life, but the direction, intensity and form of these experiences can differ from one individual to another. The cultural conflicts experienced by immigrants in their daily lives, issues of belonging and social adaptation problems are examined in detail through the character choices, narrative techniques used by the authors and the social interactions in the novels. The analyses reveal the individual and social aspects of alienation and assimilation by demonstrating the dynamics between individuals' efforts to protect their cultural values and to adapt to the new society. The results show that first- and second- generation immigrants experience these processes at different rhythms and for different purposes, making each individual's migration experience unique. Furthermore, it is highlighted that social dissonance can adversely affect the cohesion of society in the long term. For this reason, the balance between individuals' efforts to preserve their cultural values and their attempts to achieve social integration has a critical importance for the order of society. Thus, this study examines the impacts of alienation and assimilation processes on individuals and society through migrant literature within the context of cultural conflicts and identity construction, and it contributes to the understanding of the modern migration experiences.