Psikolojik iyi oluşun mutluluk korkusu ve bilişsel esneklik tarafından yordanması
Prediction of psychological well-being by fear of happiness and cognitive flexibility
  1. Tez No: 1004606
  2. Yazar: İPEK ALLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİME EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, Mutluluk korkusu, Psikolojik iyi oluş, Cognitive flexibility, Fear of happiness, Psychological well being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde psikolojik iyi oluşun mutluluk korkusu ve bilişsel esneklik tarafından yordanmasını incelemektir. Çalışma, nicel bir araştırma olup nedensel ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu, 400 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan veriler; Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Mutluluk Korkusu Ölçeği ve Bilişsel Esneklik Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizi için, SPSS paket programının 24 sürümü kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve ileri istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin cinsiyet, aile ile birlikte yaşama ve romantik ilişki değişkenlerine göre psikolojik iyi oluş, mutluluk korkusu ve bilişsel esneklik düzeyleri toplam puanlarının farklılaşma durumu Bağımsız Örneklem t testi; algılanan aile gelir düzeyi değişkenine göre farklılaşma durumları için ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş, mutluluk korkusu ve bilişsel esneklik düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Üniversite öğrencilerinde mutluluk korkusu ve bilişsel esneklik değişkenlerine göre psikolojik iyi oluşun yordanmasına ilişkin çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler sonucunda regresyon modeli anlamlı olup mutluluk korkusu ve bilişsel esneklik düzeyleri psikolojik iyi oluştaki toplam varyansın %33'ünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the prediction of psychological well-being by fear of happiness and cognitive flexibility in university students. This study is a quantitative research using a causal correlational survey model. The study group consisted of 400 university students. Data were obtained using a Personal Information Form, the Psychological Well-being Scale, the Fear of Happiness Scale, and the Cognitive Flexibility Scale. SPSS version 24 was used for data analysis. Descriptive and advanced statistical methods were used in the analysis of the data. Independent Samples t-test was used to determine the differences in total scores of psychological well-being, fear of happiness, and cognitive flexibility according to gender, living with family, and romantic relationship variables; and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used to determine the differences according to perceived family income level. Pearson correlation analysis was applied to determine the relationship between psychological well-being, fear of happiness, and cognitive flexibility levels in university students. Multiple regression analysis was conducted on the prediction of psychological well-being according to fear of happiness and cognitive flexibility variables in university students. The regression model is significant based on the data obtained, and the levels of fear of happiness and cognitive flexibility explain 33% of the total variance in psychological well-being.