Cinematographic rewriting in the context of intertextuality and hybridity: A comparative study of“Drive My Car”and“The Salesman”
Metinlerarasılık ve hibritlik bağlamında sinemasal yeniden yazım:“Drive My Car”ve“The Salesman”filmlerinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 1004676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESRURE MELİS BİLGİN KOEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Estetik, Metinlerarasılık, Sinema, Sinematografik tiyatro, Aesthetics, Intertextuality, Cinema, Cinematographic theater
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Film ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Japon yönetmen Ryūsuke Hamaguchi'nin Drive My Car (2021) ve İranlı yönetmen Asghar Farhadi'nin The Salesman (2016) adlı filmlerinde yer alan metinlerarasılık ve melezliği incelemektedir. Çalışmada analiz edilen her iki film, anlatılarının merkezine yerleştirdikleri ikinci metin aracılığıyla anlatı içinde anlatı yapısı inşa etmişlerdir. Bu yapı, izleyicinin düşünsel katılımını arttıran, çok katmanlı bir seyir deneyimi yaratmaktadır. Her iki filmde de iç içe geçen anlatının oluşturduğu yapı farklı zamanların, kültürlerin bir arada varlığını güçlü bir şekilde yansıtmaktadır. Çalışma, farklı tarihsel dönemlerden gelen Anton Çehov'un Vanya Dayı ve Arthur Miller'ın Satıcının Ölümü adlı oyunlarının filmlere dâhil edilmesiyle ortaya çıkan melez zaman yapısını ve bu metinlerin değişim eşiğindeki kültürlerle kurduğu etkileşimi incelemektedir. Bu doğrultuda tezde betimsel analiz ve karşılaştırmalı analiz yöntemleri temel alınmış; filmler anlatı yapıları ve karakter çözümlemeleri üzerinden sistemli biçimde incelenmiş; ilgili bölümlerde anlatı öğeleri yorumlanarak sahneler arası karşılaştırmalı okumalar gerçekleştirilmiştir. Bu tez, Drive My Car ve The Salesman filmlerini; metinlerarasılık ve melezlik bağlamında, sinematografik yeniden yazımına odaklanmaktadır. Bu bağlamda her iki filmi disiplinlerarası bir yaklaşımla karşılaştırmalı olarak analiz ederek literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu sayede yönetmenlerin, farklı tarihsel ve kültürel anlatıları bir araya getirerek, anlatı yapısında zamansal sınırlılıkları aşan; çok katmanlı ve dönüştürücü anlam alanları inşa ettikleri ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the concepts of intertextuality and hybridity in Drive My Car (2021) by Japanese director Ryūsuke Hamaguchi and The Salesman (2016) by Iranian director Asghar Farhadi. Both films analyzed in this study construct a narrative within a narrative structure by placing a secondary text at the center of their storytelling. This layered narrative form creates a complex viewing experience that enhances the intellectual engagement of the audience. In both films, the layered narrative structure powerfully reflects the coexistence of different times and cultures. This study explores the temporally hybrid structure that emerges through the integration of Anton Chekhov's Uncle Vanya and Arthur Miller's Death of a Salesman, two plays from distinct historical periods, into the cinematic narratives. It also examines how these texts interact with cultures in transition, highlighting the transformative dialogue between past and present within a hybrid cultural context. Accordingly, this thesis adopts descriptive analysis and comparative analysis methods as its foundation. The films are systematically examined through their narrative structures and character analyses. Narrative elements are interpreted in relevant sections, and comparative readings between scenes are conducted. This thesis focuses on Drive My Car and The Salesman in the context of intertextuality and hybridity, particularly emphasizing their cinematographic rewritings. In this regard, it aims to contribute to the literature by offering a comparative and interdisciplinary analysis of both films. In this way, it is revealed how the directors bring together different historical and cultural narratives to construct multi-layered and transformative fields of meaning that transcend temporal boundaries within the narrative structure.