Bandwagoning bağlamında Sırbistan'ın soğuksavaş sonrası denge politikası: Kosova örneği
Serbia's post-cold war balance policy in the context of Bandwagoning: The case of Kosovo
- Tez No: 1004677
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL BOSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dengeleme, Eklemlenme, Güvenlik, Güvenlik stratejileri, Kosova, Kosova Kurtuluş Ordusu, Kosova-Priştine, Soğuk savaş, Sırbistan, Sırbistan-Belgrad, Balancing, Bandwagoning, Security, Security strategy, Kosovo, Kosovo Liberation Army, Kosova-Pristina, Cold war, Serbia, Serbia-Belgrade
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Bilim Dalı
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde bütün dünya çift kutuplu sistemden tek kutuplu hegemon sisteme geçerken, nazaran güçsüz ya da küçük devletler çeşitli stratejiler ve dış politika parametreleri tercih etmişlerdir. Balkanlarda yer alan Sırbistan da bu çerçevede dış politika tercihlerini belirlemiş ve özellikle Kosova meselesinde bu parametrelere ve yaklaşımlara göre politikalar gütmüştür. Bu tez çalışması da Sırbistan'ın dış politikasını Kosova meselesi üzerinden inceleyerek, bu stratejilerin“peşine takılma”ve“dengeleme”yaklaşımlarıyla ne ölçüde örtüştüğünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri belirlenmiş; lider söylemleri, resmi açıklamalar, anlaşma metinleri, ulusal belgeler üzerinden karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Tez, Sırbistan'ın dış politikada daimi öncü olan Kosova meselesi kapsamında, farklı dönemlerde değişen güç ve dünya düzenine bağlı olarak farklı stratejik tercihlerde bulunduğu ve bu stratjilerin peşine takılma kavramıyla açıklanabileceğini öne sürmektedir. Bulgular, Soğuk Savaş sonrası Miloseviç döneminde sert dengeleme stratejisinin öne çıktığını, Tadic dönemiyle birlikte koşullu peşine takılma eğilimlerinin görüldüğünü, Nikoliç ve Vucic dönemlerinde ise çok kutuplu ve pragmatik bir dengeleme-peşine takılma sentezinin kurumsallaştığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the post–Cold War era, as the world transitioned from a bipolar system to a unipolar hegemonic system, relatively weaker or smaller states adopted various strategies and foreign policy parameters. Within this framework, Serbia, located in the Balkans, also formulated its foreign policy preferences—particularly with regard to the Kosovo issue— based on these parameters and strategic approaches. This thesis aims to examine Serbia's foreign policy through the lens of the Kosovo question and to analyze the extent to which these policies align with the strategic concepts of bandwagoning and balancing. The study employs qualitative research methods and conducts a comparative analysis based on political leaders' discourses, official statements, agreement texts, and national documents. The thesis argues that Serbia has made varying strategic choices over time in response to shifting power dynamics and international order, particularly in relation to the Kosovo issue, which has consistently remained central to its foreign policy agenda. The findings indicate that a hard balancing strategy prevailed during the Milošević era; conditional bandwagoning tendencies emerged under Tadić; and during the periods of Nikolić and Vučić, a pragmatic synthesis of multipolar balancing and selective bandwagoning became institutionalized.