Neoliberalizm sonrası mülkiyet kurumunun geçirdiği dönüşüme Marksist bakış
A Marxist perspective on the transformation of the institution of property in the post-neoliberal era
- Tez No: 1004678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBAHAR ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Mülkiyet, Karl Marx, Finansallaşma, Gig Ekonomileri, Property, Karl Marx, Financialization, Gig Economies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
“Neoliberalizm Sonrası Mülkiyet Kurumunun Geçirdiği Dönüşüme Marksist Bakış”ÖZET Mülkiyet, insanlık tarihinin en eski toplumsal düzenlemelerinden biridir ve zaman içinde farklı ekonomik, sosyal ve hukuki sistemlere göre evrilmiştir. Antik çağlarda özellikle Roma Hukuku ile birlikte özel mülkiyet daha sistemli hale gelmiş, Orta Çağ'da ise feodal yapılar içinde toprak mülkiyeti derebeylerin denetiminde şekillenmiştir. Sanayi Devrimi sonrasında ise sermaye birikimi ve üretim araçlarının özel kişilerin elinde toplanması, mülkiyet ilişkilerinin ekonomik güce dayalı olarak yeniden tanımlanmasına neden olmuştur. Günümüzde ise, mülkiyet hem bireysel haklar hem de kamusal yarar açısından dengelenmeye çalışılan çok boyutlu bir olgu olarak varlığını sürdürmektedir. Karl Marx'a göre mülkiyet, tarihsel olarak üretim araçları üzerindeki denetimle şekillenmiş ve sınıflı toplumların temel belirleyeni olmuştur. Marx, özel mülkiyeti kapitalist sistemin en temel yapısı olarak görmektedir. Marx, mülkiyet yapısını eleştirirken üretim araçlarının tek elde olmaması gerektiğini ve her bireyin eşit şartlara sahip olması gerektiğini vurgulamaktadır. Marx'a göre, eşitlikçi bir düzenin ön koşulu, özel mülkiyet sisteminin kaldırılarak komünist bir yapının getirilmesidir. Her bireyin üretim araçlarını kullanabilmesi, sınıfsız yapı ve emeğin özgürleşmesi için özel mülkiyet kaldırılmalıdır. Bu çalışma, mülkiyet konusunun nasıl evrildiğini Marx'ın düşünce sistemi çerçevesinde ele almaktadır. Bu kapsamda, 1980'li yıllar sonrasında ortaya çıkan neoliberal politikalar, Marx'ın analizlerinin geçerliliğini koruduğunu göstermektedir. Marx'ın sömürü sistemini eleştirdiği yapı, 19. yüzyılda sanayileşmenin ortaya çıkardığı kapitalizme dayansa da günümüzde kapitalist sistem egemen olduğu için sömürü dönüşmüştür. Mülkiyet biçimleri değişmesine rağmen, bu dönemde üretilen metaların artık değer tek bir gruba ait olmaktadır. Modern sistemde emek sömürüsü“görünmez”bir yapıya dönüşmektedir. İdeoloji ve hegemonya günümüz şartlarının işleyişini daha sofistike hale getirmiştir. Marx'ın mülksüzleştirme kavramı, yeni sistemlerle çeşitlenmiş, yaygınlaşmış ve kapsamı genişlemiştir.
Özet (Çeviri)
“A Marxist Perspective on the Transformation of the Institution of Property in the Post-Neoliberal Era”ABSTRACT Property is one of the oldest social arrangements in human history and has evolved over time according to different economic, social, and legal systems. In ancient times, private property became more systematic, particularly with Roman Law, while in the Middle Ages, land ownership was shaped by feudal structures under the control of feudal lords. Following the Industrial Revolution, capital accumulation and the concentration of the means of production in the hands of private individuals led to a redefinition of property relations based on economic power. Today, property continues to exist as a multifaceted phenomenon, one that seeks to balance both individual rights and the public good. According to Marx, property has historically been shaped by control over the means of production and has been the fundamental determinant of class-based societies. Marx views private property as the fundamental structure of the capitalist system. In his critique of the structure of property, Marx emphasizes that means should not be held in single hands and that every individual should have equal access to them. According to Marx, the prerequisite for an egalitarian order is the abolition of private property and the introduction of a communist structure. Private property must be abolished so that every individual can use the means of production, a classless structure, and labor can be liberated. This study examines the evolution of the issue of property within the framework of Marx's thought. In this context, the neoliberal policies that emerged after the 1980s demonstrate that Marx's analyses remain valid. Although the structure Marx criticized for exploitation is based on the capitalism that emerged with industrialization in the 19th century, the system of exploitation persists today because the capitalist system dominates. Although forms of ownership have changed, the surplus value of the commodities produced during this period belongs to a single group. In the modern system, labor exploitation becomes an“invisible”structure. Ideology and hegemony have made the functioning of today's conditions more sophisticated. Marx's concept of dispossession has diversified, spread, and expanded in scope with new systems.