Çalışanların yapay zeka farkındalık duzeyleri ile teknoloji kullanımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between employees' artificial intelligence awareness levels and their technology use
- Tez No: 1004699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA ÖZYURT KAPTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı çalışanların yapay zekâ farkındalık düzeyleri ile teknoloji kullanımları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İlişkisel tarama desenin tasarlanan araştırmanın örneklemini İstanbul ili Bakırköy ilçesinde gıda sektöründe çalışan toplam 250 kişi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Yapay Zekâ Farkındalık Ölçeği ve Teknoloji Kullanım Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen çarpıklık ve basıklık değerleri ±2 sınırları içerisinde olduğundan verilerin normal dağılıma uygunluğu kabul edilmiştir. Normal dağılıma uymayan değişkenler ortalama ve standart sapma değerleri ile verilmiştir. İki grup arasındaki farkların analizinde Bağımsız Örneklem t-Testi, 3 veya daha fazla grup arasındaki farkların analizinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon Katsayısı ile incelenmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 22.0 programında yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bireylerin teknoloji kullanım düzeyleri ile yaygın etki, kaygı ve genel yapay zekâ farkındalık düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu bulgu, bireylerin teknoloji ile etkileşim sıklığının, onların yapay zekâya yönelik tutumlarını ve bilgi düzeylerini etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between employees' artificial intelligence awareness levels and their use of technology. The sample of the research designed with relational screening design consisted of a total of 250 people working in the food sector in Bakırköy district of Istanbul. Personal information form, Artificial Intelligence Awareness Scale and Technology Use Scale were used as data collection tools in the research. Since the skewness and kurtosis values obtained were within the limits of ±2, the data were accepted to be normally distributed. Variables that did not conform to normal distribution were given with mean and standard deviation values. Independent Samples t-Test was used in the analysis of differences between two groups, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) test was used in the analysis of differences between 3 or more groups. The relationships between variables were examined with Pearson Correlation Coefficient. Statistical analyzes were performed in IBM SPSS Statistics 22.0 program. The significance level was taken as 0.05. According to the research results, positive and significant relationships were found between individuals' technology usage levels and their widespread impact, anxiety and general artificial intelligence awareness levels. This finding shows that the frequency of individuals' interaction with technology affects their attitudes and knowledge levels towards artificial intelligence.