Erken evre semptomatik diz osteoartritinde yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliği: Randomize kontrollü çalışma
Efficacy of high-intensity laser therapy in early-stage symptomatic knee osteoarthritis: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 1004766
  2. Yazar: SILA ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE SİMİN HEPGÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: diz osteoartriti, lazer tedavisi, egzersiz tedavisi, ağrı, yaşam kalitesi, Kronik ağrı, Neodmiyum YAG lazer, Osteoartrit-diz, Osteoarthritis, Knee, Laser Therapy, Exercise Therapy, Pain, Quality of Life, Chronic pain, Neodmiyum YAG laser, Osteoarthritis-knee
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erken evre semptomatik diz osteoartriti tanısı olan hastalarda, standart egzersiz programına eklenen yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin (HILT) ağrı, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi ve fiziksel performans üzerindeki etkinliğini değerlendirmek ve plasebo lazer uygulaması ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran ve İtalyan Romatoloji Derneği Uluslararası Girişimi tarafından önerilen“Erken Evre Semptomatik Diz Osteoartriti”tanı kriterlerini karşılayan hastalar dahil edildi. Çalışma prospektif, randomize, çift kör ve plasebo kontrollü olarak planlandı ve 38 hasta ile tamamlandı. Hastalar rastgele iki gruba ayrılarak bir gruba yüksek yoğunluklu lazer tedavisi (HILT) ve egzersiz, diğer gruba sham lazer ve egzersiz uygulandı. Lazer tedavileri iki hafta boyunca hafta içi her gün olmak üzere toplam 10 seans gerçekleştirildi; her iki gruba da standartlaştırılmış ev egzersiz programı verildi. Hastaların ağrı düzeleri VAS; fonksiyonel durumları WOMAC ve HAQ, yaşam kaliteleri SF-12; fiziksel performansları 6 dakika yürüme testi ile tedavi öncesinde (T0), tedavinin bitiminde (T1) ve 3. ayda (T2) değerlendirildi. Ayrıca diz eklemi eklem hareket açıklığı gonyometrik olarak ve alt ekstremite kas güçleri manuel kas testi ile ölçüldü. Veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular ve Sonuç: Başlangıç özellikleri açısından benzer olan iki grupta VAS ve WOMAC skorlarında ağrı ve fonksiyonel yakınmalarda azalma ve yürüme mesafesinde artış saptanmış, ancak HILT'in bu parametreler açısından sham lazere üstünlüğü gösterilememiştir. Diz eklem hareket açıklığı değerlendirmelerinde, fleksiyon ve ekstansiyon açısından HILT'in plaseboya göre ek bir fayda sağlamadığı görülmüştür. Buna karşın HILT, takip döneminde HAQ-total skorlarında ve SF-12 fiziksel bileşen skorlarında plaseboya kıyasla daha belirgin iyileşme sağlamış olup mental bileşen skorları açısından gruplar arasında fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the efficacy of high-intensity laser therapy (HILT) added to a standard exercise program on pain, functional status, quality of life and physical performance in patients diagnosed with early-stage symptomatic knee osteoarthritis, and to compare it with placebo laser therapy. Materials and Methods: This study included patients who presented to the outpatient clinics of the Department of Physical Medicine and Rehabilitation at Ege University Faculty of Medicine Hospital and met the diagnostic criteria for“Early Symptomatic Knee Osteoarthritis”proposed by the Italian Society of Rheumatology International Initiative. The study was designed as prospective, randomised, double-blind, and placebo-controlled and was completed with 38 patients. Patients were randomly divided into two groups; one group received high-intensity laser therapy (HILT) combined with exercise, while the other group received sham laser therapy combined with exercise. Laser treatments were administered over a total of 10 sessions, once daily on weekdays for two weeks; both groups were given a standardised home exercise program. Patients were assessed before treatment (T0), at the end of treatment (T1), and at the third month (T2) for pain (VAS), functional status (WOMAC and HAQ), quality of life (SF-12), and physical performance (6-minute walk test). Additionally, knee joint range of motion was measured goniometrically, and lower extremity muscle strength was assessed using manual muscle testing. Data were analysed using statistical methods. Results and Conclusion: In two groups with similar baseline characteristics, reductions in pain and functional complaints as reflected by VAS and WOMAC scores, as well as increases in walking distance, were observed; however, HILT did not demonstrate superiority over sham laser in these parameters. In knee joint range of motion assessments, HILT did not provide any additional benefit over placebo in terms of flexion and extension. In contrast, HILT provided functional superiority in the HAQ-hygiene, HAQ-reaching subscales, and HAQ-total scores during the follow-up period and showed a significant improvement in the SF-12 physical component scores at T2; no difference was found between the groups in terms of mental component scores.