Bazı meşe türlerinden elde edilen gal ekstraktlarının antioksidan, antikolinerjik, antidiyabetik ve MCF-7 hücrelerine karşı in vitro antikanser aktivitesinin belirlenmesi
Determination of antioxidant, anticholinergic, antidiabetic and in vitro anticancer activities of gall extracts obtained from certain oak species against MCF-7 cancer cells
- Tez No: 1004792
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Gallik asit, Gallotanen, Mazı meşesi, Meme kanseri, Anticancer, Gallotanen, Gall oak
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, meşe gallerinden farklı çözücülerle (%100 metanol, %50 metanol, sıcak su, distile su) elde edilen ekstrelerin biyolojik aktiviteleri incelenmiştir. Gallerin sekonder metabolit zenginliği ile antioksidan kapasite, metabolik enzim inhibisyonu ve hücre hatları üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Ekstrelerin toplam fenolik ve flavonoid içerikleri ile antioksidan aktiviteleri (DPPH, ABTS, CUPRAC, Demir indirgeme ve FRAP) spektrofotometrik yöntemlerle belirlenmiştir. Ayrıca Karbonik Anhidraz (hCA I–II), Kolinesteraz (AChE, BChE) ve alfa-glikozidaz enzimleri üzerindeki inhibitör etkiler ile MCF-7 ve L929 hücre hatları üzerindeki sitotoksik aktiviteler (MTT analizi) değerlendirilmiştir. En yüksek ekstraksiyon verimi %60.08 ile %50 metanol ekstresinde elde edilmiştir. Özellikle metanol ve %50 metanol ekstreleri, alfa-glikozidaz enzimi üzerinde Akarboz'a kıyasla yaklaşık 25 kat daha güçlü inhibisyon göstermiştir (IC50 = 0.09 µg/mL). MTT sonuçları, ekstrelerin MCF-7 (IC50 = 15.18 µM) hücrelerine karşı L929 (IC50 = 28.45 µM) hücrelerine göre yaklaşık 2 kat daha seçici (Selektivite İndeksi ~ 1.88) bir sitotoksik etki sergilediğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, Q. frainetto gallerinin sergilediği güçlü biyolojik aktiviteleri, materyalin diyabet ve kanser tedavisine yönelik doğal bir farmakolojik aday potansiyeline işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the biological activities of extracts obtained from oak galls using different solvents (100% methanol, 50% methanol, hot water, distilled water) were investigated. The secondary metabolite richness of the galls and their effects on antioxidant capacity, metabolic enzyme inhibition, and cell lines were comparatively evaluated. Total phenolic and flavonoid contents and antioxidant activities (DPPH, ABTS, CUPRAC, Fe(III) reduction, and FRAP) of the extracts were determined by spectrophotometric methods. Furthermore, the inhibitory effects on Carbonic Anhydrase (hCA I–II), Cholinesterase (AChE, BChE), and alpha-glucosidase enzymes, as well as cytotoxic activities (MTT assay) on MCF-7 and L929 cell lines, were evaluated. The highest extraction yield was achieved with the 50% methanol extract at 60.08%. Especially methanol and 50% methanol extracts exhibited approximately 25 times stronger inhibition on the alpha-glucosidase enzyme compared to Acarbose (IC50 = 0.09 µg/mL). MTT results revealed that the extracts exhibited a cytotoxic effect approximately 2 times more selective (Selectivity Index ~ 1.88) toward MCF-7 (IC50 = 15.18 µM) cells compared to L929 (IC50 = 28.45 µM) cells. In conclusion, the potent biological activities exhibited by oak galls indicate the potential of the material as a natural pharmacological candidate for diabetes and cancer treatment.