Pandemi yoğun bakımdan dahili yoğun bakıma devir alınan post-COVİD hastalarda sofa skoru sağ kalım öngörüsünün değerlendirilmesi
Evaluation of sofa score survival prediction in post-COVID patients taken from the pandemic intentensive care unit to the internal care unit
- Tez No: 1004791
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN İNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: SOFA skorlama sistemi, SOFA scoring system
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Yoğun Bakım Üniteleri, dünya çapında sağlık alanının en stresli, yönetimi zor, maliyetli ve yaşam beklentilerinin ve aynı zamanda mortalite ve morbiditenin yüksek olduğu üniteleridir. Bu nedenle hastaların mortalitesi, yoğun bakımda kalış süresi, uygulanacak tedaviler, stres faktörlerinin yönetimi ve bu faktörlerin en az seviyeye indirilmesi gibi durumları göz ününe alarak skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Ardışık Organ Yetmezliği Değerlendirme Skoru (SOFA)'da bu skorlama sistemlerinden birisidir. Çalışmamıza COVID-19 pandemisi süresince Pandemi Yoğun Bakım kliniklerinde yatarak tedavi gören, En az iki negatif COVID-PCR testi ile COVID enfeksiyonunun sonlandığı gösterilmiş. Bunun yanında yoğun bakım ihtiyacı devam eden ve bu nedenle tedavilerinin devamı açısından Dahili Yoğun Bakım kliniğine devredilen postCOVID hastaları çalışma grubu olarak dahil edildi. COVID dışı nedenlerle Dahili Yoğun Bakım yatışı olan hastalardan rastgele yöntemle seçilen hastalardan kontrol grubu oluşturuldu. Hastaların Dahili Yoğun Bakım kliniğine devredildiğindeki ilk gün SOFA skoru kayıt edilerek mortalite öngörüsünün değerlendirilmesi amaçlandı. Her bir grup için hesaplanan SOFA skorları ile hasta sağ kalım ilişkisi değerlendirilerek ve gruplar birbiriyle karşılaştırıldı. Çalışmaya katılan hastaların gruplara göre yaş ve cinsiyet dağılımlarının benzer olduğu, çalışma grubunda mortalite oranının %67 kontrol grubunda ise %60 olduğu, Her iki grupta da SOFA skoru ortalamalarının ölen hastalarda sağ kalan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulundu. Ayrıca Hem SOFA skorunun hem de beklenen mortalite oranı değerinin mortaliteyi göstermede güçlü bir parametre olduğu bulundu. Sonuç olarak; SOFA Skorunun organ yetmezliklerinin yanında mortaliteyi göstermede güçlü bir parametre olduğu bulunurken, her iki grupta da SOFA skorunun mortaliteyi tahmin etme gücünün benzer oluşu Pandemi Yoğun Bakım Üniteleri ve Dahili Yoğun Bakım Üniteleri için mortaliteyi tahmin etmede bir üstünlük oluşturmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Intensive Care Units are the most stressful, difficult to manage, costly units in the healthcare field worldwide, where life expectancy as well as mortality and morbidity are high. For this reason, scoring systems have been developed taking into account situations such as patient mortality, length of stay in intensive care, treatments to be applied, management of stress factors and minimizing these factors. Sequential Organ Failure Assessment Score (SOFA) is one of these scoring systems. In our study, it has been shown that the COVID infection ended with at least two negative COVID-PCR tests in patients receiving inpatient treatment in Pandemic Intensive Care clinics during the COVID-19 pandemic. In addition, postCOVID patients who continued to need intensive care and were therefore transferred to the Internal Intensive Care clinic for the continuation of their treatment were included as the study group. A control group was created from randomly selected patients who were hospitalized in Internal Intensive Care Unit for nonCOVID reasons. It was aimed to evaluate the prediction of mortality by recording the SOFA score of the patients on the first day they were transferred to the Internal Intensive Care clinic. The relationship between SOFA scores calculated for each group and patient survival was evaluated and the groups were compared with each other. It was found that the age and gender distributions of the patients participating in the study were similar according to the groups, the mortality rate was 67% in the study group and 60% in the control group, and the average SOFA score in both groups was statistically significantly higher in the deceased patients than in the surviving patients. It was also found that both the SOFA score and the expected mortality rate value were strong parameters in indicating mortality. In conclusion; While the SOFA Score was found to be a strong parameter in predicting mortality as well as organ failure, the similar power of the SOFA score in predicting mortality in both groups shows that it is not superior in predicting mortality for Pandemic Intensive Care Units and Internal Intensive Care Units.