Emlak vergisinin bildirim işlemlerinde özellikli durumların değerlendirilmesi
Assessment of special circumstances in property tax notification procedures
- Tez No: 1004821
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Servet, Wealth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Servet üzerinden vergi alınması tarih boyunca yaygın bir şekilde uygulanmıştır. Ancak günümüzde servet vergileri kamu gelirleri içindeki önemini kaybetmektedir. Emlak vergisi servet sahipliği üzerinden alınan tipik olağan bir servet vergisi türüdür. Türkiye'de emlak vergisi türleri 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nda bina vergisi, arazi vergisi ve değerli konut vergisi olarak düzenlenmiştir. Emlak vergisinin konusunu Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler oluşturmaktadır. Bu nedenle, emlak vergisinde matrahın tespiti için verginin konusu taşınmazların değerlemesi büyük önem arz etmektedir. Emlak vergisinin ilk uygulamasında taşınmaz değerlemesi vergi mükellefleri tarafından yapılmakta ve beyan edilmektedir. 4751 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikler sonucunda, emlak vergisi matrahı Kanun'da belirlenen kriterlere göre ilgili belediye tarafından hesaplanmaktadır. Vergi değerinde tadilat gerektiren durumların meydana gelmesi halinde mükellefler tarafından ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekmektedir. Genel değerleme dönemi dışında kalan yıllarda vergi değerinde meydana gelecek değişikliklerin tespitinde vergi mükelleflerine yükümlülük getirilerek vergi alacağı korunmaya çalışılmıştır. Emlak Vergisi Kanunu'nda mükelleflere bildirim yükümlülüğü getiren durumlar vergi değerini tadil eden sebeplerin ilk yedisi olarak sayılmıştır. Ancak hem aynı kanunda hem de diğer mevzuat hükümlerinde emlak vergisine ilişkin çeşitli bildirim hükümleri düzenlenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde vergi değerini tadil eden durumların her biri ayrı başlıklar halinde incelenmiştir. Bunun yanı sıra, dördüncü bölümde on altı farklı özellik arz edebilecek durum emlak vergisi bildirim işlemleri açısından değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, çalışmanın beşinci bölümünde emlak vergisi bildirim işlemlerinde etkinliği arttıracak ve vergi alacağını güvence altına alacak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Taxation based on wealth has been widely practiced throughout history. However, in contemporary times, wealth taxes have lost their significance within public revenues. Property tax is a typical ordinary wealth tax levied on the ownership of wealth. In Türkiye, types of property tax are regulated under Law No. 1319 on Property Tax as building tax, land tax, and valuable housing tax. The subject of property tax consists of buildings, plots, and lands located within the borders of Türkiye. Therefore, the valuation of immovable properties, which constitute the subject of the tax, is of great importance in determining the tax base for property tax. In the initial implementation of property tax, the valuation of immovable properties was carried out and declared by taxpayers themselves. As a result of the amendments introduced by Law No. 4751, the property tax base is calculated by the relevant municipality in accordance with the criteria specified in the Law. In cases where circumstances requiring an adjustment to the tax value arise, taxpayers are obliged to notify the relevant municipality. In years outside the general valuation period, obligations have been imposed on taxpayers to identify changes in tax value in order to safeguard tax receivables. The situations that impose a notification obligation on taxpayers under the Property Tax Law are listed as the first seven causes that adjust the tax value. However, various notification provisions related to property tax are regulated both within the same law and in other legislative provisions. In the third chapter of the study, each of the circumstances that adjust the tax value is examined under separate headings. Additionally, in the fourth chapter, the status of property tax notification procedures, which may involve 16 different distinctive features, is evaluated. As a result of these evaluations, in the fifth chapter of the study, recommendations have been developed to enhance the effectiveness of property tax notification procedures and thereby secure tax receivables.