Kronik hastalıklarda çocukluktan erişkinliğe geçişte öğretim elemanlarının farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of faculty members' awareness in the transition from childhood to adulthood in chronic diseases
  1. Tez No: 1004887
  2. Yazar: SEFER BATUHAN APLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA AYCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Bakımında Geçiş, Ergen Sağlığı, Kronik Hastalık, Health Care Transition, Adolescent Health, Chronic Disease
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde görev yapan pediatri ve dahiliye öğretim elemanlarının kronik hastalığı olan bireylerin çocukluktan erişkinliğe sağlık bakımı geçiş sürecine ilişkin farkındalık, bilgi düzeyi ve klinik uygulamalarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel ve tanımlayıcı çalışma, Ocak 2025-Kasım 2025 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yürütülmüştür. Çalışmaya kronik hastalık takibi yapan kliniklerde çalışan 67 pediatri ve 50 dahiliye öğretim elemanı (öğretim üyesi, uzman ve yan dal asistanı) dahil edilmiştir. Veriler, pediatri ve dahiliye hekimleri için hazırlanan iki ayrı yapılandırılmış anket formu ile toplanmıştır. Bulgular: Öğretim elemanlarının genel olarak geçiş kavramına ilişkin farkındalığa sahip oldukları ancak bu farkındalığın klinik uygulamalara sistematik biçimde yansımadığı saptanmıştır. Sürecin çoğunlukla kurumsal protokoller yerine bireysel hekim inisiyatifiyle yürütüldüğü görülmüştür. Pediatri hekimlerinin kendilerini geçiş uygulamaları konusunda dahiliye hekimlerine göre anlamlı düzeyde daha bilgili gördüğü (p=0,028) ve bilim dalı özelinde farkındalıklarının daha yüksek olduğu (p=0,014) belirlenmiştir. Eğitim alan pediatri hekimlerinin, almayanlara göre geçiş stratejisi kullanma, bireyselleştirilmiş geçiş planı oluşturma ve transfer paketi kullanma oranlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Pediatri ve erişkin klinikleri arasında yapılandırılmış bir iletişim mekanizması bulunmadığı ve rutin iletişimin düşük olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Öğretim elemanlarının geçiş süreci hakkında genel bir farkındalığa sahip olmalarına rağmen, bu farkındalığın sistematik bir klinik pratiğe dönüşmediği saptanmıştır. Geçiş süreci kurumsal bir politikadan ziyade hekimlerin bireysel inisiyatifleri ile yürütülmektedir. Başarılı bir geçiş için geçiş tıbbının tıp eğitimine entegrasyonuna, ulusal politikaların oluşturulmasına ve multidisipliner geçiş ekiplerinin kurulmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the awareness, knowledge level, and clinical practices of pediatric and internal medicine faculty members regarding the transition process from pediatric to adult health care in individuals with chronic diseases at a university hospital. Material and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted at Ankara University Faculty of Medicine between January 2025 and November 2025. The study included 67 pediatric and 50 internal medicine faculty members (including faculty members, specialists, and sub-specialty residents) working in clinics that follow up chronic diseases. Data were collected using two separate structured questionnaires prepared for pediatric and internal medicine physicians. Results: It was determined that faculty members generally possessed awareness regarding the concept of transition; however, this awareness did not systematically translate into clinical practice. The process was observed to be conducted predominantly through individual physician initiatives rather than institutional protocols. It was determined that pediatricians perceived themselves as significantly more knowledgeable about transition practices compared to internists (p=0.028) and had higher awareness specific to their sub-specialties (p=0.014). Pediatricians who received training were observed to have significantly higher rates of using transition strategies, creating individualized transition plans and utilizing transfer packets compared to those who did not receive training. It was observed that there was no structured communication mechanism between pediatric and adult clinics and routine communication was low. Conclusion: Although faculty members possess a general awareness regarding the transition process, this awareness has not translated into systematic clinical practice. The transition process is largely driven by individual initiatives rather than institutional policies. To ensure a successful transition, there is a need for the integration of transition medicine into medical education, the establishment of national policies, and the development of multidisciplinary transition teams.