Postpartum dönemde kadınların mental iyi oluşluk düzeyi, evlilik uyumu ve emzirme tutumu arasındaki ilişki
The relationship between women's mental well-being, marital adjusment and breastfeeding attitudes in the postpartum period
  1. Tez No: 1004904
  2. Yazar: BÜŞRA DURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ALAN DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, emzirme tutumu, evlilik uyumu, mental iyi oluşluk, postpartum dönem, Mother, breastfeeding attitude, marital adjustment, mental wellbeing, postpartum period
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma, postpartum dönemde kadınların mental iyi oluşluk düzeyi, evlilik uyumu ve emzirme tutumu arasındaki ilişkileri incelenmek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde yapıldı. Örneklemi 1Kasım 2024-31 Mayıs 2025 tarihleri arasında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran 1-12 aylık bebeğe sahip 400 anne oluşturdu. Veriler kişisel bilgi formu, Warwick Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği (WEMİOÖ), Evlilikte Uyum Ölçeği (EUÖ) ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği (ETDÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson Korelasyon ve Doğrusal Regresyon (enter) analizi kullanıldı. Annelerin %88,5'inin anneliğe uyum sağladığı, %13'ünün mental sorun yaşadığı saptandı. Annelerin %72,2 'sinin eş ile ilişkisini iyi, %27,8 'i orta düzeyde değerlendirdi. Mental iyi oluş puanı 58,20±9,39 ile orta düzeyde, evlilik uyumu puanı 49,62±5,81 ile olumlu, emzirme tutumu puanı 126,19±16,76 ile olumlu bulundu. Kadınların mental iyi oluşluk düzeyi ile evlilik uyumu arasında olumlu ve orta düzeyde (r=0,595; p<0,001), mental iyi oluşluk düzeyi ile emzirme tutumu arasında olumlu, orta düzeyde (r=0,420; p<0,001), evlilik uyumu ile emzirme tutumu arasında olumlu, zayıf-orta düzeyde ilişki belirlendi (r=0,394; p<0,001). Regresyon analizinde mental iyi oluşluk düzeyinin evlilik uyumunu üzerinde anlamlı etkisi olduğu saptandı (R²=0,354; p<0,001). Mental iyi oluşluk düzeyinin emzirme tutumunu anlamlı biçimde açıkladığı, evlilik uyumundaki artışın emzirme tutumunu olumlu yönde etkilediği bulundu (R²=0,176; p<0,001). Sonuç olarak postpartum dönemde mental iyi oluşluk düzeyi evlilik uyumu ve emzirme tutumu ile ilişkilidir. Ebeler, annelerin psikolojik durumlarını değerlendirerek eş iletişimini desteklemeli, emzirme danışmanlığı sağlamalı, gerekli durumlarda ruh sağlığı uzmanlarına veya çift terapisine yönlendirmelidir
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and correlational research to examine the relationship between women's mental well-being, marital harmony and breastfeeding attitudes in the postpartum period The sample consisted of 400 mothers with infants aged 1-12 months who visited the Pediatric Health and Diseases outpatient clinics at Selçuk University Medical Faculty Hospital in Konya between 1 November 2024 and 31 May 2025. Data were collected using a personal information form,the Warwick Edinburgh Mental Well- Being Scale (WEMII), the Marital Adjustment Scale (MAS), and the Breastfeeding Attitude Assesment Scale (BAAS). Descriptive statistics, Pearson correlation and Linear Regression (enter method) analysis were used to the analysis the data It was found that 88,5% of mothers adapted to motherhood, and 13% experienced mental problems. While 72,2% of mothers evaluated their relationship with their partner as good, while 27,8% rated it as moderate. The mental well-being score was found to be moderate at 58,20±9,39, the marital adjustment score was positive at 49, 62±5,81, and the breastfeeding attitude score was positive at 126,19±16,76. There was a positive and moderate correlation between women's mental well-being level and marital adjustment (r=0, 595; p<0, 001), between mental well-being level and breastfeeding attitude was positive and moderate (r=0, 420; p<0, 001), and between marital harmony and breastfeeding attitude was positive and weak-moderate (r=0, 394; p<0, 001). Regression analysis revealed that mental well-being level had a significant effect on marital harmony (R²=0, 354; p<0,001). It was found that mental well-being significantly explained breastfeeding attitudes, and that an increase in marital harmony positively affected breastfeeding attitudes (R²=0, 176; p<0, 001). Consequently, the mental wellbeing in the postpartum period is related to marital adjustment and breastfeeding attitudes. Midwives should assess mothers psychological status, offer support spousal communication, provide breastfeeding counseling, and refer mothers to mental health professionals or couple therapy when necessary.