Türkiye' deki uluslararası koruma altındaki kız çocuklarının adalete erişimi
Access to justice for girls under international protection in Türkiye
- Tez No: 1004923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİRE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adalete erişim, Kamu hukuku, Kız çocukları, Access to justice, Public law, Young girls
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
“Türkiye'deki Uluslararası Koruma Altındaki Kız Çocuklarının Adalete Erişimi”başlıklı bu tez Türkiye' deki uluslararası koruma altındaki kız çocuklarının Türkiye'deki adalete erişimini toplumsal cinsiyet açısından incelemektedir. Kız çocukları, hem kız çocuğu olma hem de farklı bir yasal statüye sahip olma gibi kesişen faktörler sebebiyle adalete erişimde en çok engelle karşılaşan gruplardandır. Tezin amacı, sınırlı çalışmanın bulunduğu bu alanda, kız çocuklarının adalete erişim engellerini incelemek ve bu engellerin aşılarak kız çocuklarının etkin bir adalete erişimin sağlanmasına yönelik somut çözüm önerileri sunmaktır. Bu kapsamda tezin ilk bölümünde genel olarak adalete erişim kavramı kız çocukları açısından ele alınmış, kız çocukları için adalete erişimde gözetilmesi gereken çocukların hukuki güçlenmesi, çocuk dostu yaklaşım ve temel ilkeler üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde ise kız çocuklarının hukuki statü olarak uluslararası korumaya erişimi açısından temel alınan ulusal ve uluslararası yasal çerçeve kız çocuğu olma açısından analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde, adalete erişim ve toplumsal cinsiyet arasındaki ilişki bağlamında, kız çocuklarının adalete erişiminde karşılaştıkları engeller ele alınmış ve bu engellerin aşılarak etkin adalete erişimlerinin sağlanması için gözetilmesi gereken ulusal ve uluslararası mevzuat incelenmiştir. Bunun yanı sıra, konuya ilişkin mahkeme kararları analizi edilmiş ve sonuç olarak uluslararası koruma altındaki kız çocuklarının adalete erişimlerinin nasıl daha etkin sağlabileceği yönünde öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“Access to Justice for Girls Under International Protection in Türkiye”examines the access to justice of girls under international protection in Turkey from a gender perspective. Girls are among the groups that face the most barriers in accessing justice due to intersecting factors such as being a girl and having a different legal status. The aim of the thesis is to examine the barriers to girls' access to justice in this relatively under-researched field and to provide concrete solutions to overcome these barriers in order to ensure effective access to justice for girls. In this context, the first chapter of the thesis addresses the concept of access to justice in general from the perspective of girls, focusing on the legal empowerment of children, the child-friendly approach, and the fundamental principles that should be considered in ensuring access to justice for girls. In the second chapter, the national and international legal framework underpinning access to international protection as a legal status is analyzed specifically in terms of being a girl. In the third chapter, within the context of the relationship between access to justice and gender, the barriers faced by girls in accessing justice are addressed, and the relevant national and international legislation that should be considered to overcome these barriers and ensure their effective access to justice is examined. In addition, court decisions on the subject are analyzed, and, as a result, recommendations are made on how to more effectively ensure access to justice for girls under international protection.