Jinekolojik onkolojik cerrahiye giden hastalarda post indüksiyonel hipotansiyonun öngörülmesinde karotis doppler ultrasonografi parametrelerinin değerlendirilmesi: prospektif gözlemsel bir çalışma
Evaluation of carotid doppler ultrasonography parameters in predicting post-induction hypotension in patients undergoing gynecologic oncologic surgery: a prospective observational study
  1. Tez No: 1004949
  2. Yazar: EMİNE MÜGE GÖKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKGÜN EBRU ŞARER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodinamikler, Hipotansiyon, Karotis arterleri, Kırılganlık, Propofol, Hemodynamics, Hypotension, Carotid arteries, Frailty, Propofol
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Postindüksiyonel hipotansiyon (PIH), perioperatif dönemde sık görülen ve organ perfüzyon bozukluğuna bağlı ciddi postoperatif sonuçlarla ilişki-lendirilen bir komplikasyondur. Bu çalışmanın amacı, jinekolojik onkoloji cerrahisine giden hastalarda indüksiyon öncesi karotis Doppler ultrasonografi parametrelerinin - düzeltilmiş akım zamanı (FTc), solunumsal pik hız değişimi (ΔVpeak), akım volümü, akselerasyon zamanı (AT) ve akselerasyon indeksi (AI) - PIH'ı öngörme gücünü araştırmaktır. Yöntem: Prospektif gözlemsel bu çalışmaya elektif jinekolojik onkolojik cer-rahi planlanan ASA I–III sınıfından 91 erişkin hasta dâhil edildi. Anestezi indüksi-yonundan 30 dakika önce supin pozisyonda karotis Doppler ölçümleri yapıldı. PIH, indüksiyon sonrası ilk 20 dakika içinde en az 1 dakika boyunca ortalama arter basın-cının (OAB) <65 mmHg olması olarak tanımlandı. Demografik veriler, Charlson Ko-morbidite İndeksi (CCI), Klinik Kırılganlık Ölçeği (CFS), Bazal, indüksiyon sonrası, entübasyondan sonraki 1., 2., 3., 5., 10., 15., 20. dakikalardaki ve gelişen hipotansif atak sırasındaki sistolik arter basıncı (SAB) , diyastolik arter basıncı (DAB), ortala-ma arter basıncı (OAB) , Sp02 değerleri kaydedildi. Ayrıca hipotansif atak sayısı, uygulanan efedrin miktarı ve hedef tansiyona ulaşma süreleri kaydedildi. Karotis Doppler parametreleri ile PIH gelişimi arasındaki ilişki ve PIH gelişiminde rol alan faktörler değerlendirildi. Bulgular: PIH, 48 hastada (%52,7) gelişti. Karotis Doppler parametreleri açı-sından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı ve hiçbir parametre ROC analizinde prediktif doğruluk göstermedi (AUC<0,70). Çok değişkenli analizde değerlendirme-ye alınan Doppler parametreleri PIH gelişimde bağımsız belirleyici olarak tespit edilmedi. PIH gelişen hastalarda CCI ve CFS değerleri anlamlı ölçüde daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p<0,001 ve p=0,010). Sonuç: Jinekolojik onkolojik cerrahiye giden hastalarda indüksiyon öncesi ka-rotis Doppler ölçümleri PIH'ı öngörmede etkisiz bulunmuştur. PIH riskini öngörmede CCI ve CFS anlamlı belirleyiciler olarak saptanmıştır
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Post-induction hypotension (PIH) is a common peri-operative complication associated with impaired organ perfusion and adverse postop-erative outcomes. This study aimed to investigate the predictive value of pre-induction carotid Doppler ultrasonography parameters—including corrected flow time (FTc), respiratory variation in peak velocity (ΔVpeak), flow volume, acceleration time (AT), and acceleration index (AI)—for PIH in patients undergoing gynecologic oncology surgery. Methods: This prospective observational study included 91 adult patients (ASA I–III) scheduled for elective gynecologic oncologic surgery. Carotid Doppler measurements were obtained in the supine position 30 minutes before anesthesia in-duction. PIH was defined as a mean arterial pressure (MAP) <65 mmHg lasting at least 1 minute within the first 20 minutes after induction. Demographic characteris-tics, Charlson Comorbidity Index (CCI), Clinical Frailty Scale (CFS), baseline hemo-dynamics, post-induction and post-intubation blood pressure measurements (1st, 2nd, 3rd, 5th, 10th, 15th, and 20th minutes), oxygen saturation values, number of hypo-tensive episodes, total ephedrine dose, and time to reach target MAP were recorded. The relationship between Doppler parameters and PIH, as well as factors contributing to PIH development, were evaluated. Results: PIH occurred in 48 patients (52.7%). No significant differences were observed between groups in any carotid Doppler parameter, and none demonstrated predictive accuracy on ROC analysis (AUC <0.70). In multivariable analysis, none of the Doppler parameters were identified as independent predictors of PIH. Patients who developed PIH had significantly higher CCI and CFS scores (p < 0.001 and p = 0.010, respectively). Conclusion: Pre-induction carotid Doppler ultrasonography parameters were not effective in predicting PIH in patients undergoing gynecologic oncologic surgery. CCI and CFS were identified as significant determinants of PIH risk.