Aşı taşıyıcı sistem olarak farklı büyüklüklerde üretilen polimerik nanopartiküllerin inflamazom yanıtına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of polymeric nanoparticles produced in different sizes as vaccine delivery system on inflammasome response
- Tez No: 1004948
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ŞALVA, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRETTİN TONBUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: İnflamazom Yanıt, Partikül Büyüklüğü, Polimerik Nanopartikül, Inflammasome Response, Particle Size, Polymeric Nanoparticle
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, farklı boyutlarda üretilen polimerik nanopartiküllerin aşı taşıma kapasiteleri, adjuvan olarak kullanılabilirlikleri ve inflamazom yanıtı üzerindeki etkileri incelenerek, aşı uygulamalarında en etkili inflamatuvar yanıtı oluşturan uygun nanopartikül boyutunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Bu çalışmada farklı büyüklükte hazırlanan CS, CS-PR ve PLGA nanopartiküllerinin inflamazom yanıta etkinliği hem in vitro hem de in silico yaklaşımlarla araştırılmıştır. Nanopartikül bileşenleri ile inflamazom bileşenleri ASC, NEK7 ve ALK arasındaki etkileşimleri değerlendirmek için moleküler kenetleme analizleri AutoDock programı ile gerçekleştirilmiş, Maestro programı ile görselleştirilmiştir. Nanopartiküllerin karakterizasyonu için DLS, Zeta Potansiyeli, SEM, in vitro ilaç salımı ve SDS-PAGE ile yapısal bütünlük analizleri yapılmıştır ve inflamazom aktivasyonu üzerindeki etki, J774A.1 makrofaj hücre hatlarında değerlendirilmiştir. Bulgular: Moleküler kenetleme analizinde tahmini inhibisyonlarına bakıldığında CS'nin ASC, ALK ve NEK7'ye karşı milimolar, PLGA'nın ASC ve ALK'ya karşı milimolar, NEK7'ye karşı mikromolar ve PR'nin ASC, ALK ve NEK7'ye karşı mikromolar seviyede etki edeceği ve PR'nin tüm makromoleküller üzerinde daha etkin olabileceği ortaya çıkmıştır. Sentezlenen nanopartiküllerin karakterizasyonu başarıyla gerçekleştirilmiş ve J774A.1 hücrelerine uygulanmaları sonucunda CS ve CS-PR nanopartiküllerinin IL-1β, TNF-α ve NLRP3 protein düzeylerini artırdığı, buna karşın PLGA nanopartiküllerinin inflamatuvar yanıt üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, CS-PR bazlı nanopartiküllerin inflamazom aktivasyonu açısından daha etkili olduğunu ve aşı taşıyıcı/adjuvan sistemler için daha uygun bir aday olabileceğini göstermektedir. Ayrıca nanopartikül büyüklüğünün inflamatuvar yanıt üzerinde kritik bir öneme sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis study, the aim was to determine the optimal nanoparticle size for eliciting the most effective inflammatory response in vaccine applications by investigating the vaccine-carrying capacities, adjuvant potential, and effects on the inflammasome response of polymeric nanoparticles produced in various sizes. Material and method: In this study, the efficacy of CS, CS-PR, and PLGA nanoparticles prepared in different sizes on the inflammasome response was investigated using both in vitro and in silico approaches. Molecular docking analyses were performed using the AutoDock program and visualized using the Maestro program to evaluate the interactions between nanoparticle components and inflammasome components ASC, NEK7, and ALK. Characterization of the nanoparticles was performed using DLS, Zeta Potential, SEM, in vitro drug release, and SDS-PAGE for structural integrity analysis. The effect on inflammasome activation was evaluated in J774A.1 macrophage cell lines. Results: When examining the estimated inhibitory concentrations in molecular docking assays, CS is expected to inhibit ASC, ALK, and NEK7 at millimolar concentrations, PLGA is expected to have millimolar effects against ASC and ALK, micromolar effects against NEK7, and PR is expected to have micromolar effects against ASC, ALK, and NEK7, with PR potentially being more effective against all macromolecules. The characterization of the synthesized nanoparticles was successfully completed, and upon application to J774A.1 cells, it was observed that CS and CS-PR nanoparticles increased IL-1β, TNF-α, and NLRP3 protein levels, whereas PLGA nanoparticles had no significant effect on the inflammatory response. Conclusion: The findings indicate that CS-PR-based nanoparticles are more effective in terms of inflammasome activation and may be a more suitable candidate for vaccine delivery/adjuvant systems. Additionally, nanoparticle size was found to be a critical parameter influencing the inflammatory response.