Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ve Türkiye'de asgari ücretin gelir dağılımına etkisi
The effect of minimum wage on income distribution in European Union member states and Turkey
  1. Tez No: 1004961
  2. Yazar: HALİL BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SAPANCALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Asgari ücret, Dar gelirliler, Düşük ücret, Emek gelir payı, Minimum wage, Low incomes, Low wage, Labor income share
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
Özet
Kapitalist sistemde toplumun büyük bir kesimini oluşturan işçiler açısından ücret düzeyi yaşamın niteliğini ve standartlarını belirleyen en önemli değişkendir. Piyasada belirlenen ücretin işçinin ve ailesinin geçimini sağlayacak ve insanca yaşamaya yetecek bir düzeyde olmadığı koşullarda işçiler için yeterli bir ücretin garanti altına alınması gereği, bir kamu müdahalesi aracı olarak asgari ücreti ortaya çıkarmıştır. Asgari ücret fikrinin temelinde öncelikli olarak işçi sınıfı içerisinde yoksulluk riskiyle karşı karşıya olan kesimlerin korunması yatmaktadır. Literatürde çoğunlukla gerek kuramsal gerekse de ampirik açıdan asgari ücretin istihdam ve enflasyon ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda asgari ücret büyük çoğunlukla ekonomik bir unsur olarak değerlendirilip araştırma öznesi haline getirilse de gerek ortaya çıkış gerekçeleri gerekse de emek açısından taşıdığı anlam itibariyle sosyal bir ücrettir. Bu bakımdan asgari ücretin gelir dağılımı ile ilişkisi özellikle çalışma ilişkileri ve ücretli çalışanların refahı bağlamında da sorgulanmalıdır. Gerçekten de asgari ücret, gerek emeğin gelirden aldığı payın belirlenmesinde gerekse de ücretli çalışanların kendi içerisinde adaletli bir dağılımın gerçekleşmesinde oldukça etkili bir unsur olarak kabul edilmektedir. Çalışmada bugüne kadar literatürde yeterince üzerinde durulmamış olan asgari ücret ile gelir dağılımı ilişkisi ekonomik, sosyal, siyasal ve endüstri ilişkileri bağlamında Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye bakımından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Avrupa Birliği ve Türkiye üzerinde yapılan karşılaştırmalı analizlerde asgari ücretin gelir dağılımı üzerindeki etkileri güncel düzenlemeler ve veriler bağlamında değerlendirilmiştir. Tez özü itibariyle asgari ücretin sadece ekonomik bir tartışma öznesi olmaktan çıkarılarak endüstri ilişkileri sistemi içerisinde değerlendirilmesi gerektiği fikrini savunmaktadır. Sosyal diyalog temelli bu yaklaşım asgari ücreti politik tartışmalara nesne olmasını da engelleyecektir. Toplumsal tarafların sürece katılımı ve pazarlık gücü zayıf olan emeğin örgütlenmesi ve toplu pazarlık kapsamındaki çalışan sayısının artırılması toplumsal bir sınıf olan emeğin kapitalist bölüşüm ilişkileri içerisindeki dezavantajlı konumunu iyileştirebilmesinin en önemli araçlarından birisini oluşturduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the capitalist system, the wage level is the most important variable determining the quality and standards of life for workers, who constitute a large segment of society. When the wage determined by the market is not sufficient to provide workers and their families with a decent standard of living, the need to guarantee adequate wages for workers has led to the introduction of the minimum wage as a means of public intervention. The concept of the minimum wage is primarily based on protecting those segments of the working class who are at risk of poverty. The literature has mostly focused on the relationship between the minimum wage and employment and inflation, both from theoretical and empirical perspectives. In this context, although the minimum wage is mostly evaluated as an economic factor and becomes the subject of research, it is a social wage in terms of its reasons for emergence and its meaning in terms of labor. In this respect, the relationship between the minimum wage and income distribution should also be questioned in the context of labor relations and the welfare of wage earners. Indeed, the minimum wage is widely recognized as a highly effective factor in determining the share of income derived from labor and in ensuring a fair distribution of income among wage earners. This study examines the relationship between the minimum wage and income distribution, which has not been sufficiently addressed in the literature to date, in the economic, social, political, and industrial relations contexts of European Union countries and Turkey. In the comparative analyses conducted on the European Union and Turkey, the effects of the minimum wage on income distribution are evaluated in the context of current regulations and data. The thesis essentially argues that the minimum wage should be evaluated within the industrial relations system rather than being treated as a purely economic issue. This approach, based on social dialogue, will also prevent the minimum wage from becoming the subject of political debate. The participation of social actors in the process and the organization of labor with weak bargaining power, along with increasing the number of workers covered by collective bargaining, are considered to be among the most important tools for improving the disadvantaged position of labor as a social class within capitalist distribution relations.