Lise öğrencilerinde internet bağımlılığının yordayıcıları: Kaygı, yaşam doyumu, duygu düzenleme
Predictors of internet addiction in high school students: Anxiety, life satisfaction, emotion regulation
- Tez No: 1004994
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN BÜYÜKŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, Kaygı, Yaşam Doyumu, Duygu Düzenleme, Lise öğrencileri, Internet addiction, Anxiety, Life satisfaction, Emotion regulation, High school students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, lise öğrencilerinde kaygı, yaşam doyumu ve duygu düzenleme değişkenlerinin internet bağımlılığını yordama düzeyini incelemektir. İlişkisel tarama modeline göre tasarlanan araştırmaya 227'si erkek, 270'i kız olmak üzere toplam 497 lise öğrencisi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Durumluk Kaygı Ölçeği, Sürekli Kaygı Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Duygu Düzenleme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş ve analizler IBM SPSS 29.0 paket programı ile yapılmıştır. Veri analizinde Pearson Korelasyon Analizi, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Aşamalı Regresyon Analizi, Independent Samples T-testi ve One-Way ANOVA kullanılmıştır. Araştırmanın temel bulgularına göre, internet bağımlılığı puanlarının cinsiyete veya sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Korelasyon analizi, internet bağımlılığının durumluk ve sürekli kaygı ile pozitif, yaşam doyumu ile negatif yönlü anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu; ancak duygu düzenleme ile anlamlı bir ilişkisi bulunmadığını ortaya koymuştur. Regresyon analizleri sonucunda, lise öğrencilerinde internet bağımlılığını yordayan en güçlü ve birincil değişkenin sürekli kaygı olduğu belirlenmiştir. Aşamalı regresyon analizi, sürekli kaygıya ek olarak durumluk kaygının da modele anlamlı bir katkı sunduğunu göstermiştir. Buna karşın, yaşam doyumu ve duygu düzenleme değişkenlerinin, kaygı faktörleri kontrol edildiğinde, internet bağımlılığı üzerinde doğrudan ve anlamlı bir yordayıcı etkiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the predictive value of anxiety, life satisfaction and emotion regulation variables on internet addiction in high school students. A total of 497 high school students, 227 male and 270 female, participated in the study, designed according to the relational screening model. Internet Addiction Scale, State Anxiety Scale, Trait Anxiety Scale, Life Satisfaction Scale and Emotion Regulation Scale were used as data collection tools in the study. The data were determined to have a normal distribution and the analyses were conducted using IBM SPSS 29.0 package program. Pearson Correlation Analysis, Multiple Linear Regression Analysis, Stepwise Regression Analysis, Independent Samples T-test and One-Way ANOVA were used in data analysis. According to the main findings of the study, it was determined that internet addiction scores did not differ significantly according to gender or grade level. Correlation analysis showed that internet addiction had a positive relationship with state and trait anxiety and a negative relationship with life satisfaction; However, it did not have a significant relationship with emotion regulation. Regression analyses revealed that trait anxiety was the strongest and primary variable predicting internet addiction among high school students. Stepwise regression analysis revealed that, in addition to trait anxiety, state anxiety also made a significant contribution to the model. However, life satisfaction and emotion regulation variables were not found to have a direct and significant predictive effect on internet addiction when anxiety factors were controlled for.