Halk kütüphanesi kullanıcılarının yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile bilgi okuryazarlığı becerileri arasındaki ilişki: Osmaniye Emine Keskiner İl Halk Kütüphanesi örneği
The relationship between lifelong learning tendencies and information literacy skills of public library users: The example of Osmaniye Emine Keskiner Provincial Public Library
  1. Tez No: 1005028
  2. Yazar: ELİF SULTAN İŞCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi okuryazarlığı, Bilgi toplumu, Halk kütüphaneleri, Yaşam boyu öğrenme, Information literacy, Information society, Public libraries, Lifelong learning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bilginin hızla üretildiği ve dijital ortamlar aracılığıyla sürekli yeniden şekillendiği bir dünyada yaşam boyu öğrenme ve bilgi okuryazarlığı, bireylerin değişime uyum sağlayabilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, Osmaniye Emine Keskiner İl Halk Kütüphanesi kullanıcılarının yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve bilgi okuryazarlığı becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu bağlamda, halk kütüphanelerinin toplumsal işlevlerinin daha iyi anlaşılmasına ve kullanıcıların bilgiye erişim ve kullanma becerilerinin artırılmasına yönelik somut öneriler geliştirilmesi amaçlanmaktadır. İlişkisel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen çalışma verilerinin toplanmasında, literatür taraması ve anket yönteminden yararlanılmıştır ((Büyüköztürk ve diğerleri, 2008). Anket formunun oluşturulmasında; Wielkiewicz ve Meuwissen (2014, s.223), Adıgüzel (2011) ve Kyrillidou'un (2009) çalışmalarından yararlanılmıştır. Yüz yüze gerçekleştirilen anket çalışması sonucunda, 420 geçerli anket formu elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler; keşfedici faktör analizi,“Cronbach Alpha”güvenilirlik analizi, tanımsal istatistik analizleri, normallik testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H Testi, Dunn Testi ve Spearman Korelasyon Katsayısı analizi gerçekleştirilerek analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, yaşam boyu öğrenme ve bilgi okuryazarlığı arasında anlamlı, pozitif yönlü ve güçlü bir ilişkinin varlığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In a world where information is rapidly and constantly produced and reshaped through digital environments, lifelong learning and information literacy are essential for individuals to adapt to change. This study aims to determine the relationship between users' lifelong learning tendencies and their information literacy skills at the Osmaniye Emine Keskiner Public Library. It also seeks to develop concrete suggestions for improving users' access to and use of information and enhancing the social functions of public libraries. This study employed a relational research method, using a literature review and a survey to collect data (Büyüköztürk et al., 2008). The survey form was developed based on the work of Wielkiewicz and Meuwissen (2014, p. 223), Adıgüzel (2011), and Kyrillidou (2009). A total of 420 valid responses were obtained via face-to-face interviews. Exploratory factor analysis, Cronbach's alpha reliability analysis, descriptive statistics analysis, a normality test, a Mann–Whitney U test, a Kruskal–Wallis H test, a Dunn test and a Spearman correlation coefficient analysis were used to analyse the data. The research results revealed a significant, positive and strong relationship between lifelong learning and information literacy.