Evli bireylerde çocuklukta duygusal ihmal ve evlilik uyumu arasındaki ilişkide benliğin ayrımlaşmasının aracı rolü
The mediating role of self-differentiation in the relationship between childhood emotional neglect and marital adjustment in married couples
  1. Tez No: 1005045
  2. Yazar: SÜMEYYE NUR ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benliğin ayrımlaşması, Duygusal ihmal, Evlilik uyumu, Differentiation of self, Emotional neglect, Marital adjustment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı evli bireylerde çocuklukta duygusal ihmal ile evlilik uyumu arasındaki ilişkide benliğin ayrımlaşmasının aracı rolünü incelemektir. Araştırmaya Türkiye'de yaşayan 23-67 yaş aralığında 336 kadın ve 69 erkek olmak üzere toplam 405 evli birey katılım sağlamıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği (BAÖ) ve Çiftler Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeğinin alt boyutlarından konumuzla ilgili iki boyut olan duygusal ihmal ve aşırı koruma-kontrol alt ölçeklerine yer verilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics 27 programı ile analiz edilmiştir. Duygusal ihmal ve aşırı koruma-kontrol, evli bireylerde çift uyumu ve benliğin ayrımlaşması arasındaki ilişkiler Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) AMOS 26 ile incelenmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, duygusal ihmal ve aşırı koruma-kontrol ile evli bireylerde çift uyumu ve duygusal ihmal ile benliğin ayrımlaşması arasında negatif; benliğin ayrımlaşması ve çift uyumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Yapısal eşitlik modeli sonuçlarına göre ise, duygusal ihmal (ve aşırı koruma-kontrol) ile çift uyumu arasındaki ilişkide benliğin ayrımlaşmasının ve dört alt boyutunun (duygusal tepkisellik, ben pozisyonu, duygusal kopma, başkalarına bağımlılık) kısmî aracı rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of self-differentiation in the relationship between childhood emotional neglect and dyadic adjustment in married individuals. A total of 405 married individuals, comprising 336 women and 69 men aged between 23 and 67 living in Turkey, participated in the study. The data collection tools used were a personal information form, the Turkish Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33), Differentiation of Self Inventory-Revised (DSI-R), and the Dyadic Adjustment Scale (DAS). Two dimensions of the Childhood Trauma Questionnaire relevant to our topic, emotional neglect and overprotectionovercontrol, were included. The data were analysed using IBM SPSS Statistics 27 software. The relationships between emotional neglect, overprotection-overcontrol, dyadic adjustment in married individuals, and self differentiation were examined using Structural Equation Modelling (SEM) via AMOS 26. According to the correlation analysis results, a negative relationship was found between emotional neglect and overprotection-control with dyadic adjustment and with selfdifferentiation; a positive relationship was found between self-differentiation and dyadic adjustment. According to the structural equation model results, it was concluded that differentiation of self and its four sub-dimensions (emotional reactivity, I-position, emotional cut-off and fusion with others) partially mediated the relationship between emotional neglect, overprotection-control and dyadic adjustment.