Abdullah el-Bereddûnî'nin şiirinde estetik değerler
القيم الجماليّة في شعر عبد الله البردّوني
- Tez No: 1005104
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Arabian literature
- Yıl: 2026
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri (arapça) Bilim Dalı
Özet
Şair Abdullah el-Berdûnî'nin şiir tecrübesi eserlerinde farklı şiir ekollerini bir araya getirmesi bakımından özgün bir örnek teşkil etmektedir. Şairin edebî serüveni, yaşamı boyunca yöneldiği çeşitli şiirsel gayelerle zenginleşmiştir. Ayrıca şair, bir kısmını kendine özgü sanatsal bir üslupla ele aldığı konulara yer vermiştir. Bu çalışma Berdûnî'nin şiirindeki estetik değerleri konu edinmektedir. Çalışma şairin külliyatının kapsamlı bir incelemesinden hareketle estetik çalışmalarda üzerinde uzlaşılan altı temel estetik değeri esas almakta, bu değerlerin Berdûnî'nin şiirinin özgün yapısı doğrultusunda farklı amaç ve talepler etrafında ele alındığını ortaya koymaktadır. Araştırma güzel–çirkin, kahramansı–bayağı ve trajik–komik gibi karşıt değerleri incelemekte; şair ile şiiri arasındaki ilişkiyi gözeterek yazma saiklerini ve bunun sonuçlarını gündeme getirmektedir. Bunun yanı sıra çalışmada bireysel, toplumsal ve siyasal şartların Berdûnî'nin şiir dünyasının oluşumundaki etkisi değerlendirilmektedir. Bu çalışma, şiiri estetik biliminin kavramları çerçevesinde ele almasının gereği olarak betimleyici yöntemi benimsemiş; analiz ve şairin bütün eserlerini kapsayan inceleme araçlarından yararlanarak estetik eleştiriden istifade etmiştir. Bu bağlamda araştırmacı çözümleme ve yorumlama yoluna gitmiş; biçim ile içerik, şiir ile şair ve sanat ile toplum arasındaki ilişkileri stilistik, eleştirel ve estetik çalışmalardan yararlanarak ele almıştır. Araştırma sonucunda estetik inceleme ile şiirsel metin arasındaki ilişkinin şiirin bir estetik tecrübe olarak ortaya çıkışı bakımından belirginleştiği görülmüştür. Ayrıca çalışmada insani ve toplumsal ihtiyaçların estetik değerlerin oluşumundaki ve şiirin doğuşundaki rolü ile bunun görme engelli bir şairin şiirindeki sanatsal ifade tekniklerine yansıması ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The poetic journey of poet Abdullah Al-Baradouni constituted a distinctive paradigm as he integrated various poetic traditions in his works. His literary career, spanning his lifetime, was replete with diverse poetic aims and themes, in some of which he demonstrated singular prowess, distinguished by a special artistic style. The research examines the aesthetic values in Al-Baradouni's poetry. After analyzing his entire body of work, six fundamental values recognized in aesthetic studies are identified. These values provide a basis for determining the unique demands and objectives that arise from the specific nature of Al-Baradouni's poems. The research contrasts beauty and ugliness, heroism and triviality, tragedy and comedy, while considering the connection between the poet and his poetry. It also explores the reasons for writing, the results of writing, and the influence of personal, social, and political factors on the creation of Al-Baradouni's poetry. The researcher employed the descriptive approach, using analytical and inductive methods while incorporating aesthetic criticism. The study focused on poetry from an aesthetic standpoint, analyzing and interpreting the connections among form and content, the poet and the poem, and art and society. This approach was supported by references to stylistic, critical, and aesthetic studies. The study's findings highlighted the correlation between aesthetic analysis and the poetic text as an aesthetic encounter. Additionally, it demonstrated how human and societal needs shape the development of values and the creation of poetry, underscoring their significance in shaping artistic expression in the works of a blind poet.