Abdullah el-Gazzami'nin hayatı ve edebiyat eleştirmenliği
The life of Abdullah al-Gazzami and his literature critics
- Tez No: 377725
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZIM ÜRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eleştiri, Kültürel Eleştiri, Arap Edebiyatı, Critics, Cultural Critic, Arabic Literature
- Yıl: 2014
- Dil: Arapça
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Arap dünyasında eleştiri pek çok aşamadan geçmiştir. Bu aşamaların önemli bir evresi olan son yüzyılda Arap eleştirmenler, birçok ekolü takip etmişlerdir. Hatta Avrupa'da çıkan tüm bu ekollerin tamamına, Arap edebiyatından takipçilerin çıktığını söylesek abartmış olmayız. Bu tezde modern Arap edebiyatının en önemli eleştirmenlerinden biri olan Abdullah el-Gazzami'nin hayatı ve eserleri ile birlikte tabi olduğu kültürel eleştirmenliğini ele alacağız. Çalışmamızda da görüleceği gibi çok hem klasik eleştiri hem de modern eleştiri açısından büyük bir kültür birikimine sahip olan el-Gazzami, hayatının ilk dönemini Suudi Arabistan'da geçirmiş, sonra doktorasını yapmak için İngiltereye gönderilmiştir, daha sonra Suudi Arabistan Üniversitelerinde eleştiri dersleri vermeye başlamıştır. Bu çalışmada Gazzami'nin hayatı ve en önemli eserlerini, edebiyat metinlerini nasıl ele aldığını, edebiyata olan bakış açısını ve eleştirmenliğini ele aldık. Çalışmamızın en sonunda Gazzami'nin bilimsel çalışmalarının çoğunda uygulanmasına davet ettiği kültürel eleştiri konusuna odaklandık. Bu daveti en fazla“en-Nakdu's-Sekâfî”adlı eserinde görülmektedir. Bu sebeple“en-Nakdu's-Sekâfî”ve Abdu'n-Nebî Istîf ile birlikte yazdığı“Nakdun Sekâfî em Nakdun Edebî”adlı eserlerine odakladık.
Özet (Çeviri)
We have dealt in this work, one of the main Arab critics of the modern age, Dr ABDULLAH EL-GAZZAMİ, who enjoyed, as we shall see in the following passages, the culture of highly distinguished especiallly in Arabic critical heritage and both in Arabian and modern Western critics, and their schools ,He lived first parts of his life in Saudi Arabia, before it is moving to Britain to get his Ph.D., and then went back and worked as a teacher of criticism in Saudi universities, and as all innovators in traditional societies had to pay fine el-Khadama for trying to break the restrictions in his community In this thesis, we have dealt with the life of el-Khadama in some detail, and then we learned the most important writings which shows the features of his critical, and his view of the literature, and the method of analyzing the texts, then we focused on the theme of cultural criticism that represented the fruit of el-Khadama's work throughout his scientific career which motivated to him to do this was seen in his book, why he gave the name of cultural criticism. It is what we have dependence in this section on books“ cultural criticism ”or ''criticism literary“ or ''culture criticism?”And which wrote it together with critic Abd an- Nabi Asatif.