Abdullâh el-Herarî'nin ulûhiyet ve nübüvvet anlayışı
The understanding of godhood and prophethood according to Abdullâh el-Hararî
  1. Tez No: 679715
  2. Yazar: RUKİYE DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET SOYAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdullâh el-Herarî, ulûhiyet, nübüvvet, kelâm, Abdullâh el-Herarî, Godhood, prophethood, linguistics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kelam Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada günümüze yakın bir zamanda yaşamış çok yönlü bir müellif olan Abdullâh el-Herarî'nin kaleme aldığı eserlerinden hareketle ulûhiyet ve nübüvvet anlayışı ortaya konulmuştur. Giriş bölümünde tezin konusu, önemi, amacı ve tezde izlenen yöntem ve kullanılan kaynaklar belirtilmiştir. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde müellifin hayatı, eserleri ve ilmî kişiliği anlatılmıştır. İkinci bölümde Abdullâh el-Herarî'nin ulûhiyet anlayışı müellifin ve klasik kelâm kitaplarının takip ettiği başlık sırası gözetilerek tespit edilip ortaya konulmuştur. Bu bölümde tenzihe çokça vurgu yapılarak Allah'ın varlığı ve birliği, mükellefe vâcip olan ilk şey, Allah'ın sıfatları, aklen vâcip, câiz ve imkânsız olan şeyler, rü'yetullah ve irade meseleleri izah edilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise Abdullâh el-Herarî'nin nübüvvet anlayışı izah edilmek üzere nübüvvetin ispatı ve gerekliliği, peygamberler hakkında vâcip ve imkânsız olan sıfatlar, mûcize ve peygamberlerin efdaliyeti konularına değinilmiştir. Sonuç bölümünde ise Abdullâh el-Herarî'nin ulûhiyet ve nübüvvet anlayışı, Ehl-i sünnet'in anlayışı çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research uses the works and understanding of a contemporary scholar, influencer and author: Abdullâh el-Hararî, to explain the Islamic belief in Godhood and prophethood. In the introduction, the thesis subject, its importance, goal and the way the resources of the thesis were summarised are stated. In the first chapter of the three-chapter thesis, the author's life and works are mentioned. In the second chapter, included are Abdullâh el-Hararî's explanation of Godhood, key quotes from classical scholars and proofs taken from prominent linguistic texts and their references. In this chapter, there is an emphasis on the creed that pertains to God's dis-similarity to the creation, the Attributes of His Existence and His Oneness. These matters relate to the first and most important matter that an accountable person must know, including the belief about God's Attributes of Sight and His Eternal Will. As for the third chapter of the thesis, the author aims to focus on Abdullâh el-Hararî's understanding and definition of prophethood, the proofs and definitions of prophethood and their importance. This includes the Prophets' necessary characteristics, what is impossible to be attributed to them and the reality of their miracles and their high status. In the conclusion, it is demonstrated that Abdullâh el-Hararî's definition of Godhood and prophethood is all based upon, and in agreement with, the understanding and teachings of Ahlus-Sunnah wal-Jamaah.