Şizofreni tanılı bireylerde tedaviye uyum ölçeğinin geliştirilmesi
Development of a treatment adherence scale in individuals diagnosed with schizophrenia
  1. Tez No: 1005137
  2. Yazar: HANİFE KAVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DİKEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, Güvenilirlik, Hemşirelik, Psikiyatri, Tedavi, Uyum, Şizofreni, Reliability, Nursing, Psychiatry, Treatment, Adjustment, Schizophrenia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Tedaviye uyum; ilaçların düzenli kullanımı, psikososyal müdahaleler ve randevulara düzenli katılım gibi unsurları içeren, şizofreni yönetiminde klinik gidişatı ve bireyin işlevsel düzeyini doğrudan etkileyen temel bir değişkendir. Ancak mevcut ölçüm araçlarının kültürel adaptasyonu ve klinik uygulanabilirliğinin sınırlı olması, yeni bir ölçme aracı ihtiyacı doğurmaktadır. Bu çalışma, Şizofreni Tanılı Bireylerde Tedaviye Uyum Ölçeğinin geliştirilmesi ve test edilmesi amacıyla yapıldı. Araştırma metadolojik tiptedir. Ölçek maddeleri, literatür doğrultusunda ve araştırmacıların deneyimleri temel alınarak oluşturuldu; kapsam geçerliliği uzman görüşleri ile değerlendirildi. Ölçeğin yapı geçerliliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleriyle incelendi, güvenilirliği iç tutarlılık katsayıları ve madde-toplam korelasyonları üzerinden değerlendirildi. Şizofreni Tanılı Bireylerde Tedaviye Uyum Ölçeği'nin Cronbach alfa katsayısı 0,73 olarak bulundu. Ölçeğin zamana karşı güvenirliğini belirlemek amacıyla 220 kişi olan örneklemin %30'una (n=66) iki hafta sonra test-tekrar test (retest) uygulaması yapıldı. KMO değeri 0,72 olarak saptandı. Ölçeğin ICC değeri 0,95 olarak saptandı. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin üç alt boyuttan oluştuğu belirlendi. Oluşan alt boyutlar ilişkili maddelerle bilişsel tedaviye uyum, tedavide sorumluluk alma ve davranışsal tedaviye uyum olarak adlandırıldı. Alt boyutlar ile toplam ölçek puanı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç olarak, Şizofreni Tanılı Bireylerde Tedaviye Uyum Ölçeği'nin klinik uygulamalarda, hasta takibi, hemşirelik girişimi ve müdahale programlarının etkisinin değerlendirilmesinde kullanılabileceği; pratik ve kapsamlı bir ölçüm aracı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Treatment adherence, encompassing elements such as regular medication use, psychosocial interventions, and regular appointment attendance, is a fundamental variable in schizophrenia management that directly affects clinical course and the individual's functional level. However, the limited cultural adaptation and clinical applicability of existing measurement tools necessitate a new measurement tool. This study was conducted to develop and test the Treatment Adherence Scale for Individuals Diagnosed with Schizophrenia. The research is methodological in nature. Scale items were developed based on the literature and the researchers' experiences; content validity was evaluated through expert opinions. The construct validity of the scale was examined using exploratory and confirmatory factor analyses, and its reliability was assessed through internal consistency coefficients and item-total correlations. The Cronbach's alpha coefficient of the Treatment Adherence Scale for Individuals Diagnosed with Schizophrenia was found to be 0.73. To determine the time-test reliability of the scale, a test-retest was administered to 30% of the sample (n=66) after two weeks. The KMO value was determined as 0.72. The ICC value of the scale was determined as 0.95. As a result of the analyses, it was determined that the scale consists of three sub-dimensions. These sub-dimensions were named cognitive treatment adherence, taking responsibility in treatment, and behavioral treatment adherence with related items. A positive and significant relationship was found between the sub-dimensions and the total scale score. In conclusion, it is considered that the Treatment Adherence Scale in Individuals Diagnosed with Schizophrenia can be used in clinical applications, in patient follow-up, in nursing interventions, and in evaluating the effectiveness of intervention programs; it is a practical and comprehensive measurement tool