Göründü sazlığı (van) kuşlarının biyoekolojisi
Bioecology of birds of Göründü marshes (Van)
  1. Tez No: 1005152
  2. Yazar: SİNAN UZUNDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜMEYRA NERGİZ UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoekoloji, Kuşlar, Ornito faunası, Su kuşları, Sulak alanlar, Van, Van-Gevaş, Yapay sulak alanlar, Bioecology, Birds, Ornito fauna, Waterfowl, Wetlands, Van, Van-Gevaş, Constructed wetlands
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Mart 2023-Mart 2024 tarihleri arasında Van ili sınırları dahilindeki Göründü Sazlığı'nda gerçekleştirilmiştir. Alan ve çevresinde yapılan gözlem çalışmaları sonucunda 15 takım içerisinde 28 familyaya mensup 71 kuş türünün bulunduğu görülmüştür. Bu türlerden; 27 tür yerli (% 38), 34'ü yaz ziyaretçisi (% 48), 6'sı kış ziyaretçisi (%8.4) ve 4'ü (% 5.6) transit göçer statüsündedir. Alandaki en baskın takımlar; Passeriformes, Gruiformes, Charadriiformes ve Anseriformes iken Ciconiiformes, Falconiformes, Strigiformes ve Bucerotiformes takımlarının baskınlığının az olduğu görülmüştür. Göründü Sazlığı'ndaki kuş türlerinin IUCN (Uluslararası Doğa Koruma Birliği)'e göre tehlike derecelerini değerlendirecek olursak; 1 tür VU“Zarar görebilir=Duyarlı”(Aythya ferina-elmabaş patka) ve 2 tür de NT“Tehlikeye yakın”(Vanellus vanellus-kız kuşu, Limosa limosa-çamur çulluğu) kategorisinde bulunmaktadır. Bern Sözleşmesine göre kuş türlerinden 44 tanesi EK-II' listesindedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in Göründü Marshes within the borders of Van province between March 2023 and March 2024. As a result of the field studies, 71 bird species belonging to 28 families in 15 orders and were identified in research area and its surroundings. Of these species, 27 species were resident (% 38), 34 were summer visitors (% 48), 6 were winter visitor (% 8.4 ) and 4 (% 5.6) were transit migrants. The most dominant orders in the area were Passeriformes, Gruiformes Charadriiformes and Anseriformes while the dominance of Ciconiiformes, Falconiformes, Strigiformes and Bucerotiformes orders to be less. When the bird species recorded in Göründü Marshes were examined in terms of their danger status according to the IUCN (International Union for Conservation of Nature) criteria, it was seen that 1 species was in the VU“Vulnerable = Sensitive”category (Aythya ferina-common pochard) and 2 species were in the NT“Near Threatened”category (Vanellus vanellus-Northern lapwing and Limosa limosa-black tailed godwit). According to the Bern Convention, 44 of the bird species are listed in Annex II.