Tekrarlı sprint antrenmanlarının maç koşu mesafesine etkisi
The effects of repeated sprint training on distances covered in a soccer match
  1. Tez No: 1005166
  2. Yazar: NEDİM ASKERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEREM TUNCAY ÖZGÜNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Repeated Sprint Training, Match Running Performance, Isokinetic Muscle Strength, VO₂max
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, genç elit düzey futbolcularda tekrarlayan sprint antrenmanlarının (Repeated Sprint Training - RSA) maç içi koşu performansı ve bazı fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Türkiye'deki profesyonel kulüplerin U19 yaş kategorisinde yer alan toplam 38 erkek futbolcu katılmış ve bu sporcular rastgele şekilde deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Deney grubuna sekiz hafta boyunca RSA temelli sprint protokolü uygulanırken, kontrol grubu yalnızca rutin futbol antrenmanlarına devam etmiştir. Antrenman dönemi öncesi ve sonrası tüm futbolculara antropometrik ölçümler, maksimal oksijen tüketim (VO₂max) testi, laktat eşiği testi, izokinetik kas kuvveti testleri, 30 metre sprint ve tekrarlayan sprint testleri ile GPS tabanlı maç içi koşu analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, deney grubunda VO₂max değerlerinde anlamlı bir değişim görülmezken, maksimal laktat düzeyleri ve kalp atım sayılarında istatistiksel olarak anlamlı artışlar tespit edilmiştir (p<0.05). İzokinetik kuvvet testlerinde özellikle diz ekstansör ve fleksör kas gruplarında yüksek açısal hızlara özgü anlamlı gelişmeler gözlemlenmiştir. Sprint performansı açısından 30 metre sprint süresinde anlamlı bir değişiklik saptanmazken, tekrarlayan sprint testinde yorgunluk indeksinin korunmuş olması, yorgunluk direncinin geliştiğini göstermektedir. GPS verilerine dayalı maç analizlerinde ise deney grubunun yüksek şiddetli hız bölgelerinde (özellikle ≥18.1 km/s) anlamlı mesafe kazanımları elde ettiği, buna karşılık düşük-orta şiddetli bölgelerde mesafe azalması olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, tekrarlayan sprint antrenmanlarının özellikle yüksek şiddetli koşu kapasitesini, izokinetik kas kuvvetini ve yorgunlukla başa çıkma becerisini artırdığı; ancak maksimal sprint hızı ve VO₂max gelişimi açısından sınırlı etkiler yarattığını göstermektedir. Anaktar Kelimeler: Tekrarlayan Sprint Antrenmanı, Maç İçi Koşu Performansı, İzokinetik Kas Kuvveti, VO₂max
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of repeated sprint training (RSA) on in-match running performance and selected physiological parameters in young elite-level male football players. A total of 38 male U19 players from professional football club academies in Turkey voluntarily participated in the study. Participants were randomly assigned to an experimental group (n=19) and a control group (n=14). While the experimental group followed an 8-week RSA-based sprint protocol, the control group continued their regular football training. Before and after the training period, all players underwent anthropometric assessments, maximal oxygen uptake (VO₂max) tests, lactate threshold tests, isokinetic strength assessments, 30-meter sprint and repeated sprint tests, as well as GPS-based match performance analysis. According to the findings, there was no significant change in VO₂max values in the experimental group, while maximal lactate levels and heart rate values showed significant increases (p<0.05). Isokinetic strength assessments revealed notable improvements particularly in knee extensor and flexor muscle groups at higher angular velocities. Although no significant change was observed in the 30-meter sprint time, fatigue resistance improved as the fatigue index remained stable in the repeated sprint test. Match performance analysis based on GPS data showed a significant increase in distance covered in high-intensity speed zones (especially ≥18.1 km/h) in the experimental group, while distance covered in low-to-moderate zones decreased. These findings suggest that RSA training enhances high-intensity running capacity, isokinetic strength, and fatigue tolerance, whereas it has limited effects on maximal sprint speed and VO₂max development.