Pierre Robin sekanslı bebeklerde kullanılan tübingen plağının değerlendirilmesi
Evaluation of the tubingen plate in infants with Pierre Robin sequence
  1. Tez No: 1005201
  2. Yazar: ZELAL MIZRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ARI DEMİRKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pierre Robin Sekansı, Tübingen Plağı, Mikrognati, Mandibular Retrognati, Solunum Disfonksiyonu, Pierre Robin Sequence, Tübingen Plate, Micrognathia, Mandibular Retrognathia, Airway Obstruction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Bu retrospektif çalışmanın amacı, Pierre Robin Sekansı (PRS) tanısı almış yenidoğanlarda cerrahi dışı bir tedavi yöntemi olan Tübingen Plağı'nın (TP) klinik başarısını değerlendirmek, tedavi sürecini etkileyen başlangıç ölçütleriyle başarı ölçütleri arasındaki ilişkileri analiz etmek ve radyolojik görüntülemelerle iskeletsel durumu ortaya koymaktır. Çalışmaya, 2021–2024 yılları arasında İstanbul Okan Üniversitesi Mecidiyeköy Diş Hastanesi Ortodonti Kliniği'nde TP uygulanmış 14 yenidoğanın klinik kayıtları, anamnez formları, yan kafa röntgenleri ve tedavi süreci boyunca kaydedilen klinik gözlemleri dahil edilmiştir. Çalışmada başarı ölçütleri olarak TP'yi kullanabilmiş olmak ve plak kullanım süresi değerlendirilmiş; bu ölçütlerle ilişkili olabilecek yedi başlangıç ölçütü incelenmiştir. Başlangıç ölçütleri; cinsiyet, doğum kilosu, bebekte sendrom varlığı, kardeş sayısı, tedaviye başlama yaşı, geldikleri şehir ve plağın hazırlanmasında kullanılan ölçü yöntemidir. Başlangıç ölçütleri ile başarı ölçütleri arasındaki ilişkiler bağımsız örneklem t-testi ve Ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Sendrom varlığı (χ²=5,833; p=0,016) ve tedaviye başlama yaşı (χ²=5,833; p=0,016) ile plağı kullanabilmiş olmak arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sendrom varlığı (t=4,533; ss=11; p=0,001) ve tedaviye başlama yaşı (t=4,518; ss=11; p=0,001) değişkenleri ile plak kullanım süresi arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca doğum kilosu ile yoğun bakımda kalma süresi arasında pozitif yönde korelasyon bulunmuştur (t(12)=2,475; p=0,029). Benzer şekilde, sendromlu bebeklerin yoğun bakımda kalma süresi 85,40 gün iken, sendromsuz bebeklerde 32,75 gün olarak bulunmuş ve fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (t(9.54)=3,128; p=0,009). Radyolojik değerlendirmede, tedavi başlangıcında çekilen yan kafa röntgenlerinden SN–MP, SN–Pog, SNA' açıları ile Condylion–Gnathion/kraniyal genişlik oranı ölçülmüştür. SN–MP açısı 40,79° ± 3,12, SN–Pog açısı 65,50° ± 2,90, SNA açısı 86,14° ± 2,38 ve mandibular uzunluk/kraniyal genişlik oranı 0,35 ± 0,025 olarak hesaplanmıştır. Tüm ölçümler iki kez alınarak ölçümler arası güvenilirlik Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiş; SN–MP (r=0,800; p=0,001), SN–Pog (r=0,719; p=0,006), SNA (r=0,565; p=0,035) ve Condylion–Gnathion/kraniyal genişlik oranı (r=0,579; p=0,030) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur. Elde edilen bulgular, TP uygulamasının PRS'li bebeklerde hava yolu açıklığını sağlamada etkili ve güvenilir bir cerrahi dışı tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir. Ancak sendromik PRS'lilerde, doğum kilosu 2500 gramın altında olan ve tedaviye geç başlayan (60 gün üzeri) bebeklerde tedavi başarısının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük olduğu görülmüştür. Radyolojik değerlendirmelerde PRS'li bebeklerde vertikal büyümenin arttığı, mandibulanın aşağı ve geriye rotasyon yaptığı ve mandibular retrognatiye dair bulgular edinilmiş, maksiller konumun normal sınırlara yakın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this retrospective study was to evaluate the clinical effectiveness of the Tübingen Plate (TP), a non-surgical treatment approach for neonates diagnosed with Pierre Robin Sequence (PRS), by analyzing the relationship between treatment outcomes and initial clinical parameters, as well as assessing skeletal morphology through radiographic imaging. The study included clinical records, anamnesis forms, lateral cephalometric radiographs, and treatment-related observations of 14 newborns treated with TP between 2021 and 2024 at the Orthodontics Department of Istanbul Okan University Mecidiyeköy Dental Hospital. The primary outcome measures were defined as the ability to use the plate and the total duration of its use. These were examined in relation to seven initial clinical parameters: sex, birth weight, presence of a syndrome, number of siblings, age at treatment onset, city of origin, and the impression technique used for appliance fabrication. The relationships between these variables and treatment outcomes were statistically analyzed using independent samples t-tests and Chi-square tests. Statistically significant associations were found between the presence of a syndrome (χ²=5.833; p=0.016), age at treatment onset (χ²=5.833; p=0.016), and successful use of the appliance. Similarly, syndromic status (t=4.533; df=11; p=0.001) and treatment initiation age (t=4.518; df=11; p=0.001) were significantly correlated with the duration of appliance use. A significant positive correlation was also observed between birth weight and length of stay in the neonatal intensive care unit (t(12)=2.475; p=0.029), while syndromic infants had a significantly longer stay (85.40 days) compared to non-syndromic ones (32.75 days) (t(9.54)=3.128; p=0.009). Radiographic evaluation included measurements of SN–MP, SN–Pog, and SNA angles, as well as the Condylion–Gnathion to cranial width ratio. The average SN–MP angle was 40.79° ± 3.12, SN–Pog 65.50° ± 2.90, SNA' 86.14° ± 2.38, and the mandibular length-to-cranial width ratio 0.35 ± 0.025. The reliability of repeated measurements was confirmed by Pearson correlation analysis, revealing statistically significant correlations for SN–MP (r=0.800; p=0.001), SN–Pog (r=0.719; p=0.006), SNA (r=0.565; p=0.035), and mandibular length ratio (r=0.579; p=0.030). The findings indicate that the Tübingen Plate is an effective and reliable non-surgical treatment option for maintaining airway patency in infants with PRS. However, treatment success was significantly lower in syndromic cases, low birth weight infants (<2500 g), and those who began treatment later than 60 days of age. Radiographic findings supported the presence of increased vertical growth, mandibular downward and backward rotation, and mandibular retrognathia, while maxillary positioning was generally within normal limits.