Sigara içen bireylerde obstrüktif uyku apne sendromu sıklığının araştırılması
Investigation of the frequency of obstructive sleep apnea syndrome in smokers
- Tez No: 1005200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, koruyucu hekimlik, OSAS, sigara, Family medicine, preventive healthcare, OSAS, smoking
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS)'nun en önemli nedeni, artmış bel çevresi ve obezitedir. Ancak yapılan çalışmalarda sigara kullanımının da OSAS gelişim riskini arttırdığı düşünülmektedir. Bu çalışmamızda, sigara içen ve sigara içip bırakan kişilerde OSAS sıklığının polisomnografi (PSG) ile araştırılması ve nikotin bağımlılık düzeyleri ile OSAS arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçladık. Yöntem: Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Uyku Laboratuvarına, Kasım 2024- Şubat 2025 tarihleri arasındaki üç aylık süreçte PSG yapılmak için başvuran hastalardan KOAH, astım, akciğer kanseri ve anatomik larinks darlığı olmayanlar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri ve sigara içme durumları ile ilgili bilgileri alındı. Sigara içen bireylerin sigara bağımlılığını ölçmek içen Fagerström nikotin bağımlılık skoru hesaplandı. Hastaların son 3 ay içerisinde yapılmış solunum fonksiyon testleri (SFT) verileri kaydedildi. Tüm katılımcıların PSG sonucu, Apne-Hipopne indeksi (AHI) ve oksijen desaturasyonu indeks (ODI skoru) değerleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 157 katılımcının %39,5'i (n=62) sigara kullanmıyor, %38,9'u (n=61) sigara kullanıyor iken, %21,7'si (n=34) sigarayı bırakmış idi. Katılımcıların %72,6'sı (n=114) erkek idi ve ortalama vücut kitle indeksi 32,81±6,98 kg/m2 idi. Sigara içen grup ortalama 21,03±11,35 yıl, 20,00 paket yıl sigara kullanmaktaydı ve Fagerström nikotin bağımlılık toplam puan ortancası 5 (IQR=6) idi. Katılımcıların kronik hastalıkları benzerdi (p>0,05). OSAS varlığı ile sigara kullanım arasında anlamlı ilişki saptanmadı ve sigara gruplarının AHİ, ODİ ve SFT sonuçları anlamlı farklı değildi (p>0,05). Ancak, OSAS pozitif saptanan grubun sigara kullanım yılı ve sigara paket yıl kullanım miktarı anlamlı yüksek bulundu (p<0,05). Benzer şekilde, AHİ değeri ile sigara yıl kullanım süresi ve paket yıl kullanım miktarı pozitif korele olarak saptandı (p<0,05). OSAS varlığına göre ROC analizinde sigara yıl kullanımına göre eğri altında kalan alan (AUC) değeri 0,660 (%95 GA: 0,550- 0,769) olarak, sigara paket yıl kullanımına göre ise AUC değeri 0,660 (%95 GA: 0,550- 0,770) olarak saptandı. Sigara yıl kullanımı için cut-off değeri 23,5 yıl (%90,3 spesifisite ve %50 sensitivite), sigara paket yıl kullanım cut-off değeri ise 24 paket yıl (%83,9 spesifisite ve %51,6 sensitivite) olarak saptandı Sonuç: Çalışmamızda, sigara kullanma veya bırakmış olma durumundan ilişkisiz olarak, OSAS varlığı ile sigara kullanma süresi ve paket yıl kullanma miktarı arasında anlamlı ilişkili saptandı. Bu durum, 24 paket yıl veya 23,5 yıl ve üzeri sigara kullanım süresinin OSAS açısından önemli bir risk faktörü olduğunu ve bu konuda Aile Hekimliği koruyucu hekimlik uygulamaları kapsamında uyarıcı ve bilgilendirici çalışmaların yapılması gerektiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main causes of obstructive sleep apnoea syndrome (OSAS) are increased waist circumference and obesity. However, studies also suggest that smoking increases the risk of developing OSAS. This study aimed to investigate the prevalence of OSAS in smokers and former smokers using polysomnography (PSG), and to determine the relationship between nicotine dependence and OSAS. Methods: Patients applying for PSG at the Sleep Laboratory of Erzurum Atatürk University Research Hospital between November 2024 and February 2025 were included in the study, provided they did not have COPD, asthma, lung cancer or laryngeal stenosis. Information regarding the patients' demographic characteristics and smoking status was collected. The Fagerström Nicotine Dependence Scale was used to assess nicotine dependence in smokers. Data from pulmonary function tests (PFTs) performed within the past three months were recorded. PSG results, including the Apnea–Hypopnea Index (AHI) and Oxygen Desaturation Index (ODI), were recorded for all participants. Results: Of the 157 participants who met the inclusion criteria for the study, 39.5% (n = 62) were non-smokers, 38.9% (n = 61) were current smokers and 21.7% (n = 34) were former smokers. 72.6% of participants (n = 114) were male and the mean body mass index was 32.81 ± 6.98 kg/m². On average, the smoking group had smoked for 21.03 ± 11.35 years, had smoked 20.00 pack-years and had a median Fagerström Nicotine Dependence Scale total score of 5 (IQR = 6). There were no significant differences in the chronic diseases of the participants (p>0.05). There was no significant association between OSAS and smoking, and the AHI, ODI and SFT results of the smoking groups were not significantly different (p > 0.05). However, the OSAS-positive group was found to have significantly higher smoking duration and pack-years (p<0.05). Similarly, AHI values were found to be positively correlated with years and pack-years of smoking (p < 0.05). ROC analysis based on OSAS presence yielded an AUC value of 0.660 (95% CI: 0.550–0.769) for years of smoking and an AUC value of 0.660 (95% CI: 0.550–0.770) for pack-years of smoking. The cut-off value for years of smoking was 23.5 years (90.3% specificity and 50% sensitivity), and for pack-years of smoking it was 24 pack-years (83.9% specificity and 51.6% sensitivity). Conclusion: In our study, a significant association was found between the presence of OSAS and both the duration of smoking and the number of pack-years, regardless of current smoking status or history of quitting. These results suggest that smoking for 24 pack-years or more is a significant risk factor for OSAS and that family medicine initiatives should include educational and awareness-raising efforts regarding this issue.