Paylaşan ebeveynlik (Sharenting) davranışının sıklığı ve bu davranışı etkileyen faktörlerin incelenmesi
The frequency of sharenting behavior and the factors affecting this behavior
  1. Tez No: 1005226
  2. Yazar: RAMIL ABUDOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN BARUTÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sharenting, paylaşan ebeveynlik, dijital, sosyal medya, bağımlılık, mahremiyet, Sharenting, shared parenting, digital, social media, addiction, privacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Paylaşan Ebeveynlik (Sharenting) Davranışının Sıklığı ve Bu Davranışı Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi Amaç: Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniği'ne başvuran ebeveynlerin paylaşan ebeveynlik (sharenting) davranış sıklığı, dijital mahremiyet algısı ve sosyal medya bağımlılığı düzeylerini belirlemek; bu değişkenlerin sosyodemografik özelliklerle ilişkisini ve birbirlerini öngörme kapasitelerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kasım 2024-Ekim 2025 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediatri Bilim Dalı'na bağlı Çocuk Sağlığı İzlem polikliniğine başvuran 800 ebeveyn çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara; Demografik Bilgi Formu, Paylaşan Ebeveynlik (Sharenting) Ölçeği, Mahremiyet Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 36,9±7,4 yıl olup, %71,5'i annedir. Ebeveynlerin %69'unun çocuk odaklı paylaşım yaptığı saptanmıştır. Eğitim düzeyi arttıkça sharenting eğilimi (p=0,021) ve sosyal medya bağımlılığının (p=0,030) arttığı; buna karşın dijital mahremiyet algısının azaldığı (p=0,004) görülmüştür. Sharenting puanları ile SMBÖ toplam puanı arasında pozitif yönlü (r=0,171; p<0,001), mahremiyetin ifşası (koruma) boyutu arasında ise negatif yönlü (r=-0,209; p<0,001) anlamlı ilişki saptanmıştır. Regresyon analizinde sharenting davranışını öngören en güçlü faktörün paylaşım yapma durumu (β= -0,425) ve mahremiyet ihlali farkındalığı (β=0,112) olduğu; sosyal medyada geçirilen günlük vaktin ise sosyal medya bağımlılığını en güçlü öngören faktör (β=0,260) olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sharenting davranışı örneklemde yaygın olup, dijital mahremiyet farkındalığı tek başına bu davranışı sınırlamada yeterli olmamakta ve mahremiyet paradoksu izlenmektedir. Sosyal medya bağımlılığı ve duygu durum düzenleme motivasyonu sharenting eğilimini kompanse edici şekilde artırmaktadır. Ebeveynlerin dijital davranışlarının çocuk sağlığı izlemlerinde birer risk faktörü olarak değerlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Frequency of Sharenting Behavior and the Factors Affecting This Behavior Objective: To determine the frequency of sharing parenting (sharenting) behavior, digital privacy perception, and social media addiction levels among parents applying to the Child Health Surveillance Clinic; and to examine the relationships between these variables and their sociodemographic characteristics. Materials and Methods: Between November 2024 and October 2025, 800 parents who applied to the Child Health Monitoring Clinic affiliated with the Social Pediatrics Department of the Child Health and Diseases Department at Çukurova University Faculty of Medicine were included in the study. Participants were administered a Demographic Information Form, the Sharing Parenting (Sharenting) Scale, the Privacy Scale, and the Social Media Addiction Scale (SMAS). Data analysis included descriptive statistics, independent t-tests, ANOVA, Pearson correlation, and multiple linear regression analysis. Results: The mean age of the participants was 36.9±7.4 years, and 71.5% were mothers. It was found that 69% of the parents shared photos or videos including their children. As the education level increased, sharenting tendency (p=0.021) and social media addiction (p=0.030) increased, while digital privacy perception significantly decreased (p=0.004). A significant positive correlation was found between sharenting scores and SMAS total scores (r=0.171; p<0.001), while a negative correlation was observed with the disclosure of privacy (protection) dimension (r=-0.209; p<0.001). Regression analysis revealed that the strongest predictors of sharenting behavior were the act of sharing (β= -0.425) and awareness of privacy violations (β=0.112); while daily time spent on social media was the strongest predictor of social media addiction (β=0.260). Conclusion: Sharenting behavior is prevalent in the sample, and digital privacy awareness alone is insufficient to limit this behavior, indicating a“privacy paradox”. Social media addiction and mood regulation motivations compensate for and increase the tendency to sharent. It is recommended that parents' digital behaviors be evaluated as a risk factor during child health surveillance.