Ölümün anlatısı: Cinayet haberlerinin içerik analizi
Narrative of death: Content analysis of murder news
- Tez No: 1005298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Öyküleyici anlatım, Narrative expression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Dünyada her gün binlerce insan ölmektedir ve bu ölümlerin bazıları haber olmaktadır. İlgi çekici bir şekilde hayata veda eden insanların konu olduğu haberlerin daha çok dikkat çektiği bilinen bir gerçektir. Medya profesyonellerinin rekabeti de daha çok sansasyonel haberin, haber tüketicisine sunulmasına neden olmaktadır. Bu çalışma, ölüm olgusunun medya metinlerinde nasıl anlatılaştırıldığını, özellikle cinayet haberleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Literatürde ölüm haberlerinin çoğunlukla görsel unsurlar ve etik tartışmalar üzerinden ele alındığı, yazılı metinlerin içerik ve anlatı yapısına odaklanan çalışmaların ise sınırlı olduğu görülmektedir. Bu bağlamda araştırma, ölümün haber metinlerinde nasıl temsil edildiğini yazılı anlatı üzerinden analiz etmeyi hedeflemektedir. Araştırma, Türkiye'de en çok ziyaret edilen haber sitelerinden biri olan hürriyet.com.tr'de 01.01.2025–31.10.2025 tarihleri arasında yayımlanan cinayet konulu haberler ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; veriler içerik analizi ve anlatı analizi teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Analiz sürecinde haber metinleri, anlatı yapısı ve çerçeveleme stratejileri açısından çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, cinayet haberlerinde ölümün çoğunlukla dramatize edilmiş bir anlatı yapısı içinde sunulduğunu, olayın bağlamından koparılan dilsel kalıplar ve çerçeveleme stratejileri aracılığıyla meşrulaştırılabildiğini göstermektedir. Haber metinlerinde mağdur ve fail temsillerinin belirli anlatı kalıpları etrafında kurgulandığı ve yazılı anlatının, görsel unsurlar kadar güçlü bir etki yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma, ölüm haberlerinin yazılı anlatı boyutuna odaklanarak literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Every day, thousands of people die around the world, and some of these deaths make the news. It is a well-known fact that news stories about people who have died in interesting ways attract more attention. Competition among media professionals also leads to more sensational news being presented to news consumers. This study aims to examine how the phenomenon of death is narrated in media texts, particularly through murder news. The literature shows that death news is mostly addressed through visual elements and ethical debates, while studies focusing on the content and narrative structure of written texts are limited. In this context, the research aims to analyze how death is represented in news texts through written narratives. The research is limited to murder-related news stories published between January 1, 2025, and October 31, 2025, on hurriyet.com.tr, one of the most visited news sites in Turkey. A qualitative research method was adopted for the study; data were examined using content analysis and narrative analysis techniques. During the analysis process, news texts were examined in terms of narrative structure and framing strategies. The findings reveal that in murder reports, death is mostly presented within a dramatized narrative structure and can be legitimized through linguistic patterns and framing strategies that are detached from the context of the event. It was concluded that representations of victims and perpetrators in news texts are constructed around specific narrative patterns and that written narratives create an impact as powerful as visual elements. By focusing on the written narrative dimension of death news, this study aims to fill an important gap in the literature.