İnme hastalarında ağrı varlığının yaşam kalitesine etkileri
The effects of pain on quality of life in stroke patients
- Tez No: 1005321
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK, PROF. DR. FATMA BELGİN BALCI, DR. CEYHUN DİKMEN BATMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnme, Ağrı, Yaşam Kalitesi, Depresyon, Anksiyete, Stroke, Pain, Quality of Life, Depression, Anxiety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET İNME HASTALARINDA AĞRI VARLIĞININ YAŞAM KALİTESİNE ETKİLERİ Amaç: Bu çalışmanın amacı, aile sağlığı merkezine başvuran inme (SVO) geçirmiş bireylerde ağrı varlığının yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemek ve ağrı ile depresyon, anksiyete, fiziksel engellilik ve ek kronik hastalıklar arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, İstanbul Gaziosmanpaşa Hatice Canbaz Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı, 18 yaş üzeri 201 inme hastası ile yürütülmüştür. Veriler; Sosyodemografik Bilgi Formu, Kısa Ağrı Envanteri (KAE), EQ-5D Yaşam Kalitesi Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Beck Anksiyete Envanteri (BAE) kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada hastaların %49.3'ünde ağrı varlığı saptanmıştır. Ağrısı olan bireylerde yaşam kalitesi puanlarının anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Ağrı varlığının, özellikle hareket kısıtlılığı ile anksiyete ve depresyon düzeylerinde artış ile ilişkili olduğu görülmüştür. Depresyon ile anksiyete arasında güçlü, ağrı ile anksiyete ve depresyon arasında ise anlamlı pozitif ilişkiler saptanmıştır. Fiziksel engellilik düzeyinin artmasıyla birlikte ağrı, depresyon ve anksiyete düzeylerinin anlamlı şekilde yükseldiği belirlenmiştir (p<0.001). Ayrıca ek kronik hastalık varlığı yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir faktör olarak bulunmuştur. Sonuç: İnme sonrası ağrı, hastaların yaşam kalitesini fiziksel, psikolojik ve sosyal açılardan olumsuz etkileyen önemli bir komplikasyondur. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde inme hastalarının takibinde ağrının rutin olarak sorgulanması, erken tanınması rehabilitasyon sürecine katkı sağlayacaktır. Multidisipliner yaklaşımla psikososyal destek ve eşlik eden kronik hastalıkların etkin yönetimi, hastaların yaşam kalitesinin artırılmasında önemli rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF PAIN ON QUALITY OF LIFE IN STROKE PATIENTS Objective: The aim of this study is to examine the effects of pain presence on quality of life in individuals who have experienced a stroke (SVO) and applied to a family health center; and to evaluate the relationships between pain and depression, anxiety, physical disability, and additional chronic diseases. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 201 stroke patients over the age of 18 registered at the Hatice Canbaz Family Health Center in Gaziosmanpaşa, Istanbul. Data were collected through face to-face interviews using a Sociodemographic Information Form, the Brief Pain Inventory (BPI), the EQ-5D Quality of Life Scale, the Beck Depression Inventory (BDI), and the Beck Anxiety Inventory (BAI). Results: Pain was detected in 49.3% of the patients in the study. It was determined that individuals with pain had significantly lower quality of life scores (p<0.001). The presence of pain was found to be associated with increased levels of anxiety and depression, especially with limited mobility. Strong positive correlations were found between depression and anxiety, and significant positive correlations were found between pain and anxiety and depression. Pain, depression, and anxiety levels were found to increase significantly with increasing physical disability (p<0.001). Furthermore, the presence of additional chronic diseases was found to be a significant factor negatively affecting quality of life. Conclusion: Post-stroke pain is a significant complication that negatively impacts patients' quality of life in physical, psychological, and social aspects. Routine questioning and early diagnosis of pain in primary care settings will contribute to the rehabilitation process. A multidisciplinary approach with psychosocial support and effective management of accompanying chronic diseases will play a crucial role in improving patients' quality of life.