İnme sonrası omuz ağrısı olan ve olmayan hastaların uyku kalitesinin, günlük yaşam aktivitesi ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Quality of sleep in patients with and without shoulder pain after stroke; Effect on daily life activity and quality of life
  1. Tez No: 593115
  2. Yazar: SENA VARİNLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Günlük Yaşam Aktivitesi Anketi, Omuz Ağrısı, Uyku Kalitesi, Stroke, Daily Living Activities Questionnaire, Shoulder Pain, Quality of Sleep
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İnme, önemli nörolojik kayıplara sebep olmaktadır. Buna ek olarak; gelişebilecek komplikasyonlar nedeniyle de hastalarda önemli morbiditeye yol açar. İnmeli hastalarda sık görülen komplikasyonlardan birisi de omuz ağrısıdır. Çalışmamızda, inme geçirmiş omuz ağrısı olan ve olmayan hastaların uyku kalitesi değerlendirildi ve uyku kalitesinin bu hastaların günlük yaşam aktivitesine ve yaşam kalitesine olan etkisi incelenmiştir. Çalışmamıza; son 18 ay içinde inme geçirmiş, omuz ağrısı olan ve olmayan toplam 32 hasta dahil edilmiştir. Tüm inmeli hastalar omuz ağrısı olan ve olmayan olarak iki gruba ayrılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalara; omuz ağrı varlığının ve şiddetinin değerlendirilmesi için The ShoulderQ Anketi, uyku kalitesi değerlendirmesi için Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, günlük yaşam aktivitesi değerlendirmesi için KATZ Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği, yaşam kalitesi değerlendirmesi için İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği, el ve el bileği sorunlarının değerlendirilmesi ve üst ekstremite motor fonksiyonlarının değerlendirilmesi için Michigan Hand Outcomes Questionnaire Türkçe Versiyonu uygulanmıştır. Sonuç olarak; omuz ağrısı olan inmeli hastalarda uyku kalitesi zayıf olarak bulunmuştur. Ayrıca; uyku kalitesinin, inmeli hastaların günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığını ve yaşam kalitelerini önemli oranda etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stroke causes significant neurological defects. In addition; stroke causes significant morbidity in patients due to complications. One of the common complications of stroke patients is shoulder pain. The sleep quality of stroke patients with and without shoulder pain was evaluated and the effect of sleep quality on daily living activity and life quality of these patients was investigated. In our study; A total of 32 stroke patients with and without shoulder pain were included in the last 18 months. All stroke patients were divided into two groups with and without shoulder pain. Patients included in the study; The ShoulderQ Questionnaire for the assessment of the presence and severity of shoulder pain, the Pittsburgh Sleep Quality Index for sleep quality assessment, the KATZ Daily Living Activities Scale for assessment of daily life activity, The Stroke Specific Quality of Life Scale for quality of life assessment, the assessment of hand and wrist problems, and upper extremity Michigan Hand Reports Questionnaire Turkish Version was used for evaluation of motor functions. As a result; Sleep quality was found to be weak in stroke patients with shoulder pain. Also; It was concluded that sleep quality significantly affects the independence in daily living activities and life quality of stroke patients.