Beden eğitimi dersi alan devlet ve özel ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin velilerinin empati düzeylerinin ailelerin demografik yapılarına göre incelenmesi (Sefaköy/Küçükçekmece örneği)
Investigation the empathy levels of parents of public and private primary school students who support their children's participation in physical education classes (sample of Sefaköy/Küçükçekmece)
- Tez No: 1005329
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Empati, veli, okul türü, cinsiyet, sosyo-ekonomik statü, beden eğitimi, Empathy, parent, school type, gender, socio-economic status, physical education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocuklarının beden eğitimi dersi almasını destekleyen devlet ve özel ilköğretim okulu velilerinin empati düzeylerini, okul türü ve cinsiyet değişkenleri açısından incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Sefaköy/Küçükçekmece bölgesinden seçilen ve basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen 406 veli (206'sı devlet, 200'ü özel okul) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve empati beceri ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, özel okul velilerinin gelir düzeyi ve toplam empati puanı, devlet okulu velilerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir. Empati düzeyi,“Bir Arkadaşınız”ve“Bir Öğrenci”senaryolarında özel okul velilerinde,“Bir Kız Arkadaşınız”senaryosunda ise devlet okulu velilerinde daha yüksektir. Cinsiyet farkı, okul türüne göre belirgin biçimde değişmektedir: Devlet okulu velileri arasında erkeklerin toplam empati puanı kadınlardan anlamlı derecede yüksekken, özel okul velileri arasında cinsiyete dayalı anlamlı bir empati farkı bulunmamıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, velilerin empati düzeylerini anlamada tek başına okul türü veya cinsiyetin yetersiz kaldığını; sosyo-ekonomik faktörler ile cinsiyetin kesişiminin ve empatinin senaryoya özgü (bağlamsal) doğasının çok daha kritik bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Özel okul ortamının, cinsiyetler arası empati farkını minimize eden bir sosyal ortam sunduğu düşünülmektedir. Bu bulgular ışığında, okul-aile işbirliği programlarının veli gruplarının heterojen yapısı dikkate alınarak kurgulanması ve gelecek araştırmalarda bu kesişimselliği derinlemesine inceleyecek nitel ve boylamsal çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the empathy levels of parents who support their children's participation in physical education classes in public and private primary schools, considering the variables of school type and gender. The research sample consisted of 406 parents (206 from public, 200 from private schools) selected from the Sefaköy/Küçükçekmece district using simple random sampling. A personal information form and an empathy skills scale were used as data collection tools. Independent samples t-test was employed for data analysis. The findings indicate that the income level and total empathy score of private school parents were statistically significantly higher than those of public-school parents. Empathy levels were higher among private school parents in the“A Friend of Yours”and“A Student”scenarios, while public school parents scored higher in the“A Girlfriend of Yours”scenario. Gender differences varied significantly by school type. Among public school parents, males had a significantly higher total empathy score than females, whereas no significant gender-based difference in empathy was found among private school parents. In conclusion, this study demonstrates that school type or gender alone is insufficient to understand parents' empathy levels; instead, the intersection of socio-economic factors and gender and the scenario-specific (contextual) nature of empathy play a much more critical role. The private school environment is thought to provide a social setting that minimizes gender differences in empathy. In light of these findings, it is recommended that school-family collaboration programs be designed considering the heterogeneous structure of parent groups, and that future research should involve qualitative and longitudinal studies to explore this intersectionality in depth.