Akral melanositik nevüslerin dermoskopik paternleri
Dermoscopic pattern of acral malanocytic nevi
- Tez No: 875704
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE UCE ÖZKOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akral melanositik nevüsler, Dermoskopi, Nevüs paternleri, Paralel oluk paterni, Kafes paterni, Paralel sırt paterni, Acral melanocytic nevi, Dermoscopy, Nevus patterns, Parallel furrow pattern, Lattice-like pattern, Parallel ridge pattern
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Pigmente deri lezyonlarının dermoskopisi ayırıcı tanısında malign melanom gibi önemli bir deri kanserinin olması ve özellikle melanom vakalarının önemli bir yüzdesinin akral alandan geliştiğini göz önünde bulundurursak akral bölgedeki nevüslerle ilgili yeterli çalışma bulunması hayati önem taşımaktadır. Bizde çalışmamızı yaparken bu alandaki yetersiz literatür verilerine katkı sağlamayı ve ülkemizdeki akral nevüslerin özelliklerini çoklu değişkenlere göre incelemeyi amaçladık. Metot: Çalışmamıza Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı'na 2023 Ağustos ve 2024 Şubat ayları arasında başvuran toplam 310 hastanın yüz kulak, burun bölgesi, palmoplantar alan ve el-ayak dorsumundaki 310 akral nevüsü dahil edildi. İncelediğimiz nevüslerde yüzde, palmoplantar alanda, el-ayak dorsumunda en çok görülen nevüs patern tiplerini, cinsiyete, yaşa, anatomik lokalizasyona, cilt tipine göre patern yapılarının etkilenip etkilenmediğini, hastaların nevüslerinin ne kadar farkında olduğunu ve farkındalığın yaşanılan bölge cinsiyet, yaş ve anatomik lokasyona göre değişiklik gösterip göstermediğini ve bunun dışında bakılan tüm parametrelerin ikili ilişkilerini analiz ettik. Bulgular: Akral nevüslerini incelediğimiz 310 hastanın 205'i (%66,1) kadın, 105'i (%33,9) erkek olmak üzere hasta popülasyonu çoğunlukla kadınlardan oluşmaktaydı. Hastaların 201'i (%64,8) 21-40 yaşında olmak üzere çoğunlukla 21-40 yaş bandındaydı. Hastaların 284'ü (%91,6) ile büyük çoğunluğu Van yerleşik yaşamaktaydı. Hastaların 188'i (%60,6) akral bölgelerde yerleşmiş nevüslerinin farkında değilken 122'si (%39,4) farkındaydı. Hastaların 142'si (%45,8) tip 3 cilt tipine sahipti. En sık görülen patern yapıları %24,8 (77 kişi) ile retiküler patern, %21,3 (66 kişi) ile paralel oluk paterni %15,5 (48 kişi) ile globüler patern, %11,6 (36 kişi) ile kafes paterni, %10,3 (32 kişi) ile homojen patern, %9,0 (28 kişi) ile psödo ağ paterniydi. Nevüsler anatomik lokalizasyona göre en çok sırasıyla %27,1 ( 84 kişi) ile el dorsumu, %18,1 (56 kişi) ile el palmar alanda yerleşmişti. Sonuç: Bulgularımıza göre değerlendirme yaptığımızda akral nevüslerin daha çok kadınlarda ve 21-40 yaş grubunda görüldüğünü, hastaların çoğunlukla akral nevüslerinin farkında olmadığını, kadınların nevüslerinin daha çok farkında olduğunu, tüm nevüs paternleri arasında en sık görülen paternlerin dorsal yüzlerde retiküler ve globüler patern, palmoplantar alanda ise paralel oluk ve kafes paterni olduğu, erken yaşlarda daha çok globüler patern yapısının ilerleyen yaşlarda ise retiküler ve homojen paternin baskın olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Aim: It is vital that an important skin cancer such as malignant melanoma is included in the differential diagnosis of dermoscopy of pigmented skin lesions, and that there are sufficient studies on nevi in the acral area, especially considering that a significant percentage of melanoma cases develop in the acral area. While conducting our study, we aimed to contribute to the insufficient literature data in this field and to examine the characteristics of acral nevi in our country according to multiple variables. Method: In our study, 310 acral nevus on the ear, nose area, palmoplantar area and hand-foot dorsum of a total of 310 patients who applied to Van Yüzüncü Yıl University Hospital Dermatology Department between August 2023 and February 2024 were included. In the nevi we examined, we can determine the most common nevus pattern types on the face, palmoplantar area, and dorsum of the hands and feet, whether the pattern structures are affected according to gender, age, anatomical localization, and skin type, how aware the patients are of their nevi, whether awareness varies depending on the region experienced, gender, age and anatomical location. We analyzed whether there were any changes or not and the bilateral relations of all the parameters examined. Results: The patient population consisted mostly of women, of which 205 (66.1%) of the 310 patients whose acral nevi we examined were female and 105 (33.9%) were male. Most of the patients were in the 21-40 age range, with 201 (64.8%) being 21-40 years old. The majority of the patients, 284 (91.6%), were living in Van. While 188 (60.6%) of the patients were not aware of their nevi located in the acral regions, 122 (39.4%) were aware. 142 of the patients (45.8%) had Type 3 skin type. The most common pattern structures are reticular pattern with 24.8% (77 people), parallel furrow pattern with 21.3% (66 people), globular pattern with 15.5% (48 people), and 11.6% (36 people) lattice like pattern, homogeneous pattern with 10.3% (32 people) and pseudo network pattern with 9.0% (28 people). According to anatomical location, the nevi were mostly located in the dorsum of the hand with 27.1% (84 people) and in the palmar area with 18.1% (56 people). 13 Conclusion: When we evaluated according to our findings, we found that acral nevi were more common in women and in the 21-40 age group, patients are often unaware of their acral nevi, women are more aware of their nevi, among all nevus patterns, the most common patterns are the reticular and globular patterns on the dorsal surfaces and the parallel furrow and lattice pattern in the palmoplantar area, we found that the globular pattern structure was more dominant at early ages, and the reticular and homogeneous pattern was dominant at later ages.