Emzirme özyeterliliği ve depresyon üzerinde suçluluk duygusunun aracı rolü: Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde bebeği yatan anneler ile bir çalışma
The mediating role of guilt on breastfeeding self-efficacy and depression: A study with mothers whose babies are in neonatal intensive care units
  1. Tez No: 1005443
  2. Yazar: ÇİÇEK SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA ÖZŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon-postpartum, Ebelik, Emzirme, Suçluluk duygusu, Yoğun bakım üniteleri-neonatal, Depression-postpartum, Midwifery, Breast feeding, Guilt, Intensive care units-neonatal
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerde emzirme öz-yeterliliği ile depresyon arasındaki ilişkide suçluluk duygusunun aracılık rolünü belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Araştırma kesitsel türde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesinde yatan bebeklerin anneleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem büyüklüğü G*Power programı kullanılarak en az 235 kişi olarak hesaplanmıştır. Çalışma 242 kişi ile tamamlandı. Veriler, Kişisel Bilgi Formu (KBF), Emzirme Özyeterlilik Ölçeği (EÖYÖ) Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ) ve Suçluluk Ölçeği (SÖ) ile elde edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde tanımlayıcı analizlerin yanı sıra aracı rolü değerlendirmek için YEM kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamasının 29.79±6.03 ve ortalama gebelik sayısının 2.16±1.16 olduğu, %33.9'unun lise veya üniversite ve üzeri eğitim aldığı, %75.2'sinin çalışmadığı, %52.5'inin bebeğinin cinsiyeti kız olduğu, %67.4'ünün normal doğum yaptığı, %28.5'inin doğumda problem yaşadığı, %31'inin bebeğinin solunum problemleri tanısı ile yattığı, %50.8'inin bebeğinin termde olmadığı saptandı. Katılımcıların EÖYÖ puan ortalamasının 50.10±12.78, EPDÖ puan ortalaması 11.25±6.05, SÖ puan ortalamasının 92.03±13.73 olduğu saptandı. SÖ ile EÖYÖ arasında negatif yönde, EPDÖ ile pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=-.292; p=.000; r=.392; p=.000). Sonuç: YEM analizi yapılarak elde edilen bulgular, suçluluk duygusunun emzirme öz-yeterliliği ve depresyon düzeyi üzerinde anlamlı bir aracı rol oynadığını ortaya koymuştur. Bu nedenle yenidoğan yoğun bakımda görev alan sağlık profesyonellerinin annelerin suçluluk duygularının farkında olmaları, destek sağlamaları ve uygun yönlendirmelerde bulunmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the mediating role of guilt feelings in the relationship between breastfeeding self-efficacy and depression in mothers of infants hospitalized in the neonatal intensive care unit. Method: This research was conducted as a cross-sectional type study. The study population consisted of mothers of infants hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of Adıyaman Training and Research Hospital. The sample size was calculated to be at least 235 individuals using the G*Power program. Data were collected using the Personal Information Form (PIF), Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES), Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) and Guilt Scale (GS). In addition to descriptive analyses, Structural Equation Modeling (SEM) was used to evaluate the mediating role of the data. Results: The average age of the participants was 29.79±6.03, and the average number of pregnancies was 2.16±1.16. 33.9% had completed high school or university+ education, 75.2% were unemployed, 52.5% had a female baby, 67.4% had a normal delivery, 28.5% experienced complications during delivery, 31% had babies hospitalized with respiratory problems, and 50.8% were not at term. The mean scores on the BSES were 50.10±12.78, EPDS were 11.25±6.05 and GS were 92.03±13.73. A statistically significant negative correlation was found between the GS and the BSES, and a statistically significant positive correlation was found between the GS and the EPDS (r=-.292; p=.000; r=.392; p=.000). Conclusion: Findings obtained through YEM analysis revealed that guilt plays a significant mediating role on breastfeeding self-efficacy and depression levels. Therefore, it is recommended that healthcare professionals working in neonatal intensive care units be aware of mothers' feelings of guilt and inadequacy, provide support, and offer appropriate guidance.