Tek demet hamstring otogreft ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunun fiziksel aktivite düzeyi, enerji tüketimi ve enerji maliyeti üzerine etkileri
The effects of anterior cruciate ligament reconstruction with a single-bundle hamstring autograft on physical activity level, energy expenditure, and energy cost
- Tez No: 1005497
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Akselerometre, enerji maliyeti, enerji tüketimi, fiziksel aktivite, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, yürüme ekonomisi, Accelerometer, energy cost, energy expenditure, physical activity, anterior cruciate ligament reconstruction, walking economy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunun (ÖÇBR), diz ekleminin fonksiyonel stabilitesini yeniden sağladığı, klinik ve fonksiyonel sonuçları iyileştirdiği ve spora geri dönüş üzerinde olumlu etkileri olduğu literatürde kapsamlı biçimde araştırılmış ve gösterilmiştir. Ancak ÖÇBR'nin gerçek yaşam koşullarında günlük fiziksel aktivite düzeyi, günlük enerji tüketimi ve günlük enerji maliyeti üzerindeki etkilerini objektif ve sayısal ölçümlerle eş zamanlı değerlendiren çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle, söz konusu parametreleri birlikte ele alan, objektif ve sayısal ölçümlere dayalı bütüncül yaklaşımlara gereksinim vardır. Bu çalışmanın amacı, ÖÇBR uygulanan hastalarda preoperatif ve postoperatif dönemde, günlük yaşam koşullarını yansıtan, sayısal ve objektif ölçümler sağlayan akselerometreyi kullanarak, ÖÇBR'nin günlük fiziksel aktivite düzeyine, günlük enerji tüketimine ve günlük enerji maliyetine etkisini değerlendirmektir. Ayrıca, elde edilen fiziksel aktivite düzeyi ve enerji parametrelerini, preoperatif ve postoperatif dönemde değerlendirilen klinik fonksiyonel skorlar, eklem hareket açıklığı ve kas kuvvet ölçümleri ile beraber inceleyerek, ÖÇBR'nin iyileşme üzerine etkisinin çok yönlü olarak ortaya konması hedeflenmiştir. Bu şekilde ÖÇBR sonrası rehabilitasyon sürecine yön verebilecek veriler elde edilmesi amaçlanmıştır Gereç ve Yöntemler: Tam kat ön çapraz bağ (ÖÇB) yırtığı nedeniyle hamstring otogrefti kullanılarak anatomik tek demet ÖÇBR yapılan 38 hasta incelendi. Hastalar prospektif olarak toplandı. Preoperatif dönemde ÖÇB rüptürüyle ilişkili radyolojik parametreler ölçüldü. İntraoperatif cerrahi parametreler ile intraartiküler patolojiler kaydedildi. Hastaların subjektif fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmek amacıyla Lysholm Diz Skoru, IKDC (International Knee Documentation Committee) skoru, KOOS (Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score) ve VAS ağrı skoru; objektif fonksiyonel sonuçlar ise diz eklemi eklem hareket açıklığı, diz fleksör ve ekstansör kas kuvvetleri ile akselerometre kullanılarak günlük fiziksel aktivite düzeyi ve günlük enerji tüketimi ölçülerek değerlendirildi. Bu ölçümler preoperatif dönemde ve postoperatif 1. yılda yapıldı. Bulgular: Postoperatif dönemde, preoperatif döneme göre ortalama günlük adım sayısında, günlük tüketilen enerjide (GTE), günlük tüketilmesi gereken enerjide (GTGE) ve GTE'nin GTGE'ye oranında istatistiksel olarak anlamlı artış izlendi (sırasıyla p<0.001, p=0.003, p=0.020 ve p=0.003). Adım başına tüketilen ortanca enerjide ise postoperatif dönemde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma izlendi (p=0.001). Hafif aktivite düzeyi ve hafif aktivite yüzdesinde postoperatif dönemde artış saptanırken (sırasıyla p=0.028 ve p=0.022), uyanık sedanter ve orta-ileri fiziksel aktivite parametrelerinde istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Postoperatif dönemde IKDC ve Lysholm skorları ile KOOS genel ortalaması ve alt skorlarının (semptom, ağrı, günlük yaşam aktiviteleri, spor/rekreasyon, yaşam kalitesi) tümünde istatistiksel olarak anlamlı artış izlenirken, VAS ağrı skorunda istatistiksel olarak anlamlı azalma izlendi (tüm karşılaştırmalar için p<0.001). Sonuç: Aynı hasta grubunda ÖÇBR'nin postoperatif dönemde, preoperatif döneme kıyasla günlük fiziksel aktivite düzeyini, günlük enerji tüketimini, günlük adım sayısını arttırırken, adım başına enerji maliyetini azaltarak yürüme verimliliği iyileştirdiği ve enerji ekonomisini daha dengeli bir düzeye getirdiği görülmüştür. ÖÇBR sonrası günlük fiziksel aktivitedeki artış ağırlıklı olarak hafif aktivite düzeyinde gerçekleşirken, spora dönüş için gerekli olan orta-ileri fiziksel aktivite düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmaması, kazanımların daha çok günlük yaşam aktivitesi düzeyinde yoğunlaştığını düşündürmektedir. Rehabilitasyon sürecinde orta-ileri fiziksel aktivite düzeyine progresyonu hedefleyen, fiziksel aktivite davranışını arttırmaya, enerji dengesini hasta odaklı biçimde optimize etmeye ve spora dönüşe ilişkin psikolojik/davranışsal stratejileri sistematik bir şekilde ele alan, bütüncül programlara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
Objective: It has been extensively investigated and demonstrated in the literature that anterior cruciate ligament reconstruction (ACLR) restores functional stability of the knee joint, improves clinical and functional outcomes and has positive effects on return to sport. However, studies that simultaneously evaluate the effects of ACLR under free-living conditions on daily physical activity level, daily energy expenditure, and daily energy cost using objective and quantitative measurements are limited. Therefore, comprehensive approaches based on objective and quantitative measurements that evaluate these parameters together are needed. The aim of this study was to evaluate the effect of ACLR on daily physical activity level, daily energy expenditure, and daily energy cost in patients undergoing ACLR during the preoperative and postoperative periods, using an accelerometer that provides objective, quantitative measurements reflective of free-living conditions. Additionally, this study aimed to comprehensively demonstrate the multidimensional effects of ACLR on recovery by examining accelerometer-derived physical activity level and energy-related parameters together with preoperative and postoperative clinical functional scores, joint range of motion, and muscle strength measurements. In this way, the study sought to obtain data that could guide the rehabilitation process after ACLR Materials and Methods: 38 patients who underwent anatomic single-bundle ACLR with a hamstring autograft for a complete anterior cruciate ligament (ACL) tear were evaluated. The patients were prospectively enrolled. Preoperatively, radiographic parameters associated with ACL rupture were measured. Intraoperative surgical parameters and intra-articular pathologies were recorded. Patients' subjective functional outcomes were assessed using the Lysholm Knee Score, IKDC (International Knee Documentation Committee) score, KOOS (Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score), and VAS pain score; objective functional outcomes were evaluated by measuring knee joint range of motion, knee flexor and extensor muscle strength, and daily physical activity level and daily energy expenditure using a wearable accelerometer. These assessments were performed preoperatively and at postoperative year 1. Results: In the postoperative period, a statistically significant increase was observed in the mean daily step count, daily energy expenditure (DEE), daily required energy expenditure (DREE), and the ratio of DEE to DREE compared with the preoperative period (p<0.001, p=0.003, p=0.020, and p=0.003, respectively). A statistically significant decrease was observed in the median energy expenditure per step in the postoperative period (p=0.001). While light activity level and the light activity percentage increased postoperatively (p = 0.028 and p = 0.022, respectively), no statistically significant differences were found in awake sedentary and moderate-to-vigorous physical activity parameters (p>0.05). While a statistically significant increase was observed in the postoperative period in the IKDC and Lysholm scores, as well as in the overall KOOS score and all KOOS subscales (symptoms, pain, activities of daily living, sport/recreation, and quality of life), a statistically significant decrease was observed in the VAS pain score (p<0.001 for all comparisons). Conclusion: In the same patient cohort, it was observed that, in the postoperative period compared with the preoperative period, ACLR increased patients daily physical activity level, daily energy expenditure, and daily step count, whereas the energy cost per step decreased, indicating improved walking efficiency and a more balanced energy economy. While the increase in daily physical activity after ACLR occurred predominantly at the light-intensity level, there was no statistically significant change in moderate-to-vigorous physical activity an intensity range that is typically important for return to sport. This suggests that the gains were primarily reflected in activities of daily living. There is a need for comprehensive programs during the rehabilitation process that aim to facilitate progression to moderate-to-vigorous physical activity, enhance physical activity behavior, optimize energy balance in a patient-centered manner, and systematically integrate psychological/behavioral strategies related to return to sport