Sosyal medya kullanımının sağlık algısına etkisi
The impact of social media use on health perceptions
- Tez No: 1005557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN BAYDAR ARTANTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sağlık algısı, sağlık davranışları, beden algısı, beslenme, fiziksel aktivite, Social media, health perception, health behaviors, body image, nutrition, physical activity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sosyal medya, bireylerin günlük yaşamlarının ayrılmaz bir parçası hâline gelmiş olup sağlıkla ilgili algı ve davranışlar üzerinde önemli etkilere sahiptir. Sosyal medya platformları aracılığıyla sağlıklı yaşam, beslenme, fiziksel aktivite, tamamlayıcı ve alternatif tıp ile aşılar gibi pek çok sağlık konusu geniş kitlelere hızlı biçimde ulaşabilmektedir. Ancak bu durum, hem doğru ve yararlı bilgilerin yayılmasını hem de yanlış ve yanıltıcı içeriklerin dolaşıma girmesini beraberinde getirmektedir. Sağlık algısı, bireyin kendi sağlığına ilişkin öznel değerlendirmelerini içeren ve sağlık davranışlarını doğrudan etkileyen önemli bir psikososyal kavramdır. Bu çalışmanın amacı, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran hastaların sosyal medya kullanım özelliklerinin sağlık algıları üzerindeki etkisini değerlendirmek; sosyal medyanın sağlık algısını hangi alanlarda olumlu ya da olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktır. Çalışmada sosyal medya kullanım biçimleri aktif, pasif ve hem aktif hem pasif kullanım olarak ele alınmış; beden algısı, beslenme ve diyet, fiziksel aktivite, tamamlayıcı/alternatif tıp ve aşı tutumları gibi başlıklar kapsamında sağlık algısı ile ilişkisi incelenmiştir. Elde edilen bulgular, sosyal medyanın sağlık algısı üzerinde çift yönlü bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Doğru ve bilimsel içeriklere maruz kalma, bireylerin sağlık farkındalığını artırarak olumlu sağlık davranışlarını destekleyebilirken; yanlış, kanıta dayalı olmayan ve idealize edilmiş içerikler sağlık algısının bozulmasına ve riskli davranışların gelişmesine yol açabilmektedir. Bu bağlamda, sosyal medyanın sağlık alanında bilinçli, denetimli ve kanıta dayalı şekilde kullanılmasının toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, social media has become an integral part of daily life and exerts a significant influence on individuals' health perceptions and behaviors. Through social media platforms, a wide range of health-related topics such as healthy living, nutrition, physical activity, complementary and alternative medicine, and vaccination can rapidly reach large populations. However, alongside the dissemination of accurate and beneficial information, misleading and unverified content can also spread easily. Health perception is an important psychosocial concept that reflects individuals' subjective evaluations of their own health and plays a crucial role in shaping health-related behaviors. The aim of this study is to examine the impact of social media use on health perceptions among patients attending the Family Medicine Outpatient Clinic of Ankara Bilkent City Hospital and to identify the areas in which social media affects health perception positively or negatively. Social media use was categorized as active, passive, and both active and passive use. The relationship between social media use and health perception was evaluated within the context of body image, nutrition and dieting, physical activity, complementary/alternative medicine, and vaccination attitudes. The findings indicate that social media has a dual effect on health perception. Exposure to accurate and evidence-based information may enhance health awareness and promote positive health behaviors, whereas exposure to misleading, non–evidence-based, and idealized content may negatively affect health perception and encourage risky behaviors. In conclusion, the conscious, controlled, and evidence-based use of social media in the field of health is essential for the protection and promotion of public health.